Darmowa dostawa od 49,99 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Akcesoria kuchenne – które są najbardziej przydatne?

Data aktualizacji: 08-03-2022

Mnogość dostępnych na rynku gadżetów kuchennych jest ogromna. Dlatego warto przemyślanie dokonywać zakupów w oparciu o to, co indywidualnie wydaje się najbardziej niezbędne. Dobrze jest wciąż poznawać nowe sprzęty, bo mogą zrewolucjonizować czas lub sposób przygotowywania posiłków.

Na ostrzu noża - noże kuchenne i ostrzałki

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez użycia noża. To narzędzie nie tylko kroi i sieka, może też służyć do obierania, zdrapywania czy trybowania, czyli oddzielania mięsa od kości. Dobry nóż przede wszystkim musi być ostry, więc warto zakupić do niego ostrzałkę. Wbrew pozorom tępy okazuje się dużo bardziej niebezpieczny. Ostry nóż z łatwością wchodzi w przecinany materiał, a tępy będzie ześlizgiwać się i wymaga przy tym użycia większej siły, co rodzi spore ryzyko skaleczenia.

Na rynku dostępna jest ogromna gama noży, z których każdy ma swoje specjalne zastosowanie. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest nóż szefa kuchni. Jego klinga jest szersza od rękojeści, ma dość prosty kształt – zwęża się ku czubkowi, który osadzony jest blisko górnej części klingi. Nóż do obierania będzie od niego sporo mniejszy i zakończony czubkiem skierowanym ku dołowi, ponieważ w ten sposób można nakłuwać przed rozpoczęciem obierania. Z kolei nóż do pieczywa wyróżnia się przede wszystkim przez swoje charakterystyczne ząbki u dołu. Jest dość długi i w gruncie rzeczy może posłużyć także do krojenia warzyw i wielu innych rodzajów żywności. Oczywiście gdzie nóż, tam również deska do krojenia. W jej wypadku wybór jest równie ogromny, bo może być wykonana z różnych materiałów i mieć różnorodne kształty.

Jak juz coś kroimy, to musimy pamiętać, by skorzystać z deski do krojenia. Chronią one blat kuchenny przed zarysowaniem, a także pomagają zachować czystosć i sterylność. Wybór między kształtami i materiałami wykonania jest przeogromny. Największą popularnością cieszą się deski drewniane (tu należy pamiętać o regularnym olejowaniu) oraz szklane. Plastikowe deski do krojenia chociaż bardzo wygodne, to nie powinny byc wykorzystywane z każdym rodzajem żywności. 

Do garów! Rzecz o przyrządzaniu posiłków

W każdej kuchni musi znaleźć się kilka garnków o różnych wielkościach. Najczęściej materiał ich wykonania to stal nierdzewna, żeliwo, ceramika i emalia. Amatorzy bardziej awangardowych rozwiązań mogą postawić także na garnki szklane, które pomimo mniejszej trwałości wyróżniają się intensywniejszym wydobywaniem smaku z potraw i mają właściwości antybakteryjne.

Ważne akcesoria kuchenne to także patelnie. Mają one wiele zastosowań i różnorodne formy. Poza najzwyklejszymi okrągłymi, na rynku spotkać można także wok do dań azjatyckich, patelnię grillową do opiekania z małą ilością tłuszczu czy dwudzielną do przyrządzania dwóch potraw jednocześnie. W tym przypadku również dostępne są odmienne materiały. Spore znaczenie podczas zakupu patelni ma to, jakiej powłoki użyto na jej wierzchu. Przykładowo teflon ma nieco inne właściwości niż ceramika. Przede wszystkim jest dużo mniej odporny na zarysowania, ale bardziej uniwersalny na różne rodzaje kuchenek.

Mniej popularne akcesoria kuchenne

W kuchni często można znaleźć nożyczki, ale wiele osób decyduje się nawet na zakup ich specjalnej wersji do dzielenia mięsa. Mają one zakrzywioną klingę i są bardzo przydatne do rozbierania całego kurczaka i innych dużych fragmentów pieczystego. Dobrze radzi sobie także z niedużymi kośćmi.

Ciekawym narzędziem jest krajalnica do jajek. Pozwala uzyskać równe plastry i utrzymuje przy tym w całości strukturę białka i żółtka. Taki gadżet przydaje się podczas wykonywania sałatki jarzynowej czy pasty jajecznej. Aby uzyskać mniejsze kawałki wystarczy po prostu użyć krajalnicy ponownie, w innym kierunku.

Wielu kucharzy docenia także korzyści płynące z posiadania skrawaka do sera twardego. Jego głównym zadaniem jest dzielenie nabiału na plastry, jednak z powodzeniem można wykorzystać go w innych celach. Nada się do krojenia ogórków na mizerię czy ziemniaków do wypiekania domowych chipsów.

Akcesoria kuchenne zaskakują niekiedy pod względem swojego wyspecjalizowania. Przykładem tego jest pęseta do ości. To narzędzie wymaga sporej cierpliwości w użytkowaniu, jednak bardzo przydaje się podczas filetowania ryb. Docenią je zwłaszcza rodzice, których dzieci kręcą nosem, gdy tylko napotkają na ość w rybie.

Sprzęty w kuchni - małe podsumowanie

Do kuchni można znaleźć też sporo gadżetów, które do pracy potrzebują prądu. Przykładem tego może być chłodziarko-ogrzewacz. To przenośne urządzenie świetnie nadaje się w podróż czy na piknik. Może też posłużyć do przechowywania, jeśli w lodówce zaczyna brakować miejsca lub gdy chce się utrzymać ciepłotę posiłku. Niektóre modele są zasilane nawet z gniazdka samochodowego, co dodatkowo zwiększa mobilność całego sprzętu.

Domownicy w młodszym wieku z pewnością ucieszą się z akcesoriów kuchennych, takich jak maszyna do przygotowywania popcornu czy urządzenie do robienia lodów i sorbetów. Świetną opcją jest także saturator do wody, który dodaje do niej gaz. Lista takich ciekawych gadżetów jest dość długa, jednak znaczna większość z nich ma bardzo wąski zakres zastosowań, jak choćby chłodziarka do wina czy kruszarka do lodu. Dlatego przed zakupem należy dokładnie przemyśleć to, czy dane urządzenie na pewno będzie wykorzystywane w kuchni. W końcu ilość przestrzeni do przechowywania jest ograniczona i nie warto zagracać pomieszczenia.