Wiosna to czas wzmożonej pracy na działce i w ogrodzie. Bez wątpienia ogród na wiosnę wymaga nawożenia. Właściwie nawożona gleba ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję roślin ogrodowych, a także na jakość i wielkość plonu w sadzie i ogrodzie warzywnym.

Nawożenie można zacząć, gdy przyjdzie prawdziwa wiosna i ziemia rozmarznie – czyli w momencie, gdy pogoda ustabilizuje się, a temperatura będzie plusowa. W uprawie roślin na działce i w ogrodzie duże znaczenie ma nawożenie organiczne, które zwiększa zawartość próchnicy i poprawia właściwości fizykochemiczne gleb. Do nawozów organicznych zalicza się: obornik, nawozy zielone, biohumus i kompost, które poprawiają strukturę gleby, wzbogacają ją w mikroelementy oraz mikroorganizmy, które wiążą metale ciężkie i substancje toksyczne. Ponadto nawożenie organiczne uzupełnia się nawozami mineralnymi. W przypadku uprawy przydomowego ogródka warto stosować nawozy wieloskładnikowe sypkie i płynne, ponieważ pozwalają one znacznie ograniczyć dawki nawożenia mineralnego i ułatwiają właściwe dawkowanie poszczególnych składników pokarmowych.

Nawóz organiczny

W kwietniu zastosować możemy także najlepszy nawóz naturalny, czyli obornik, oczywiście dobrze rozłożony. Alternatywą wzglądem tradycyjnego obornika, może być obornik w postaci granulatu. Prawie bez zapachowy, łatwiejszy w użyciu, a samo rozkładanie go w ogrodzie jest lekką pracą. Obornik jest uniwersalnym nawozem, choć nie wszystkie rośliny będą dobrze rosły w pierwszym roku po jego zastosowaniu.

Nawozy mineralne

Tego typu nawozy stanowią uzupełnienie nawożenia organicznego. Jest szczególnie zalecane, gdy dodaliśmy do ziemi torfu lub kory, które zawierają co prawda dużo próchnicy, ale mają mało potrzebnych roślinom minerałów.

Mamy mieszanki wieloskładnikowe, które zawierają wszystkie potrzebne roślinom makro- i mikroelementy. Bardzo dobre są nawozy specjalistyczne, których skład opracowany został dla konkretnych gatunków roślin, np. nawozy do hortensji, róż, pelargonii, kwiatów ogrodowych, roślin iglastych, krzewów liściastych, trawników, drzew i krzewów owocowych.

Nawozy mineralne należy stosować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Zwykle dodaje się je do gleby raz – wczesną wiosną lub dwa razy – wiosną i latem. Ponieważ duża część związków z nawozów mineralnych wymywana jest z wodą w głąb ziemi (w czasie podlewania, z deszczem, z wodą z zimowych roztopów).

Gdy pękać zaczną pąki na gałązkach iglaków, można odżywić je specjalnymi nawozami mineralnymi - stosując dawki zalecane przez producenta. Najlepsze są nawozy o długim okresie działania, trzeba jednak zawsze pamiętać, że w niskich temperaturach nawozy działają słabiej i wolniej, w związku z tym mogą zostać wypłukane, zanim rośliny zaczną pobierać wodę i składniki pokarmowe. Możemy również stosować uniwersalny nawóz rozsypując go w tych częściach działki, w których uprawiane będą warzywa.

Wiosną można też zastosować tak zwane nawozy wolnodziałająceSą wprawdzie droższe od zwykłych nawozów, warto je jednak stosować. Po pierwsze dlatego, że wystarczy dodać je do ziemi raz na cały sezon wegetacyjny – wiosną. Składniki mineralne w nich zawarte będą powoli przenikać do gleby – w miarę jak będą pobierane przez korzenie roślin. Po drugie dlatego, że roślinom nie grozi przenawożenie, ponieważ związki mineralne ukryte są w kapsułkach.

* Pola wymagane
Dodaj komentarz