Darmowa dostawa od 49,99 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Jak ostrzyć piłę łańcuchową?

Data aktualizacji: 07-11-2014

Dobrze naostrzony łańcuch sprawi, że zużycie piły łańcuchowej będzie mniejsze, co pozwoli na jej wieloletnią eksploatację. Czynność ta może wydawać się skomplikowana, dlatego warto poznać kilka przydatnych porad, które pomogą wybrać odpowiedni do naszych potrzeb sposób ostrzenia łańcucha oraz pokażą jak się do tego zabrać.

Dlaczego należy ostrzyć łańcuch piły bądź pilarki?

Łańcuch, prowadnica oraz kółko prowadzące, zużywają się bardzo szybko, jeśli nie ostrzy się regularnie układu tnącego. W wyniku pracy tępym łańcuchem może on nawet pęknąć. Poza tym stępione łańcuchy nie tną dobrze, co widać po tym, że trzeba coraz mocniej przyciskać pilarkę np. do ciętego przez nas drewna. Oznaką nieprawidłowej pracy łańcucha jest również to, że pilarka zaczyna produkować duże ilości pyłu, zamiast długich wiórów. Jeżeli nasz łańcuch ma krótkie oczka, a ząb na dłuższym boku ma poniżej 4mm to znak, że jest on zużyty i należy wymienić go na nowy.

Bardzo często łańcuchy wyposażone są w oznaczenie, pokazujące, kiedy kończy się ich przydatność. Początkujący użytkownicy pilarek postrzegają ostrzenie łańcucha jako czynność bardzo skomplikowaną i dlatego zlecają ją w serwisach i punktach sprzedaży. Jeśli ktoś korzysta z pilarki łańcuchowej sporadycznie jest to rozsądny wybór. Jednak każdy kto używa pilarki częściej, szybko przekona się, że zlecanie ostrzenia, za każdym razem gdy łańcuch się stępi, jest czasochłonne i kosztowne. Jeśli jednak zabierzemy się do tej czynności we właściwy sposób, używając odpowiednich narzędzi, z ostrzeniem łańcucha poradzi sobie nawet amator.

Sposoby ostrzenia łańcucha piły lub pilarki

By naostrzyć łańcuch piły mamy dwie możliwości: naostrzyć go ręcznie lub przy pomocy ostrzałki elektrycznej do łańcuchów. Ostrzałka to bardzo precyzyjne urządzenie, które pozwala wybrać właściwe kąty ostrzenia. Jest to rozwiązanie przeznaczone głównie dla profesjonalistów, pracujących pilarką bardzo często. Jednak na rynku występują również ostrzałki, których cena oscyluje w granicach 120zł, takie jak Ostrzałka elektryczna do łańcuchów Verto 52G502. To dobry wybór, nawet dla początkującego użytkownika, który pragnie nauczyć się jak korzystać z ostrzałek elektrycznych.

Alternatywą jest ręczne ostrzenie przy pomocy pilnika z prowadnikiem lub kamienia szlifierskiego. Bardzo często wszystkie niezbędne przyrządy można kupić w zestawie, takim jak zestaw do ostrzenia pił Dremel.

Ostrzenie ręczne zębów tnących oraz ograniczników głębokości

Potrzebne narzędzia:

  • Pilnik okrągły do metalu:

  • Prowadnik do ostrzenia łańcucha
  • Pilnik płaski do metalu:

  • Przymiar (ogranicznik) do ograniczników głębokości

Instrukcja ostrzenia piły za pomocą narzędzi ręcznych

1. Pilnik do metalu o przekroju okrągłym, którego będziemy używali do ostrzenia musi być odpowiedni do naszego łańcucha, ponieważ zęby łańcuchów mają różne rozmiary w zależności od producenta i modelu pilarki. By nie wybrać niewłaściwego warto poszukać sugerowanej średnicy pilnika i kątów ostrzenia w instrukcji dołączonej do urządzenia. Te informacje mogą występować również na opakowaniu lub na samej pilarce.

2. Następnie należy dokładnie wyczyścić łańcuch. Można użyć środka czyszczącego, który usunie resztki oleju, brudu i zanieczyszczeń z łańcucha.

3. Pilarkę trzeba ustawić na twardej  powierzchni, tak by była stabilna. Najlepiej umieścić prowadnicę w imadle w taki sposób by łańcuch mógł się swobodnie poruszać. 

4. Następnie trzeba zlokalizować najbardziej stępiony ząb tnący (punkt A) przy pomocy urządzenia pomiarowego np. suwmiarki.  Warto oznaczyć go markerem lub w inny sposób, ponieważ będzie to punkt od którego zaczniemy ostrzenie.

5. Pilnik o przekroju okrągłym należy umieścić  bezpośrednio przy tnącej krawędzi zęba (punkt B). Około 20% średnicy pilnika powinno wystawać ponad wierzchołek zęba. Do łańcucha należy przyłożyć prowadnik, który pomoże określić właściwe kąty i utrzymać stałą pozycję podczas ostrzenia. Linie, które wskazują kąty na prowadniku powinny być koniecznie równoległe do prowadnicy. Należy przesuwać pilnik wzdłuż krawędzi zęba tnącego, używając obrotowych ruchów oraz trzymając go obiema rękami.

6. Kolejnym krokiem jest naostrzenie ograniczników głębokości pilarki (punkt C). Służą one do regulacji grubości wiórów tworzonych podczas cięcia. Bardzo ważne jest by różnica między ogranicznikami, a zębami tnącymi nie była ani za mała ani zbyt duża, ponieważ spowoduje to nieprawidłowe działanie pilarki. By naostrzyć ogranicznik należy nałożyć na łańcuch specjalny ogranicznik (przymiar), który pozwoli określić jak bardzo trzeba go spiłować. Robiąc to warto posłużyć się pilnikiem płaskim, wykonując nim ruchy „od siebie” i odrywając go podczas ruchów „do siebie”. Należy pamiętać o tym by nie zmieniać domyślnego kształtu ograniczników.

7. Zęby skierowane są naprzemiennie raz w prawą, raz w lewą stronę. Ostrzyć należy tylko te zęby, które znajdują się po naszej stronie. Po skończeniu wszystkich prawych zębów należy zamocować pilarkę z drugiej strony i przystąpić do ostrzenia lewych zębów.

8. Po wykonaniu powyższych kroków wystarczy naoliwić łańcuch, założyć go na prowadnicę i sprawdzić, czy jest dobrze napięty. Pilarka będzie gotowa do ponownego użytku.

Ostrzenie łańcucha ostrzałką elektryczną

Przed przystąpieniem do ostrzenia łańcucha przy pomocy ostrzałki elektrycznej należy koniecznie zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Jeśli mamy taką możliwość, warto potrenować ostrzenie na starych łańcuchach, by nabrać wprawy.

Instrukcja ostrzenia na przykładzie ostrzałki elektrycznej Verto:

1. Pierwszym krokiem jest właściwe przytwierdzenie ostrzałki do podłoża. Dzięki temu praca nią będzie bezpieczna i precyzyjna.

2. Należy poszukać kątów ostrzenia zębów łańcucha w instrukcji, na opakowaniu lub na pilarce.

3. Następnie zdjąć łańcuch z pilarki oraz dokładnie go wyczyścić. Można użyć środka czyszczącego, który usunie resztki oleju, brudu i zanieczyszczeń. 

4. Łańcuch trzeba umieścić w szynie lub rowku ostrzałki. Tak jak w przypadku ostrzenia ręcznego należy odnaleźć najbardziej stępiony ząb tnący i zaznaczyć go np. markerem. Pokrętło regulujące głębokość skrawania tarczy szlifującej (punkt A) musi być dostosowane do długości tego zęba. Będzie on wzorem do ostrzenia pozostałych. Warto zrobić przymiarkę i sprawdzić czy tarcza właściwie przylega do zęba.

5. Przed przystąpieniem do szlifowania, ważne jest by ustawić prawidłowy kąt ostrzenia na podziałce talerza obrotowego (punkt C).

6. Łańcuch należy właściwie umocować przy pomocy ogranicznika lub pokrętła (punkt B). Po włączeniu urządzenia trzeba ostrożnie prowadzić tarczę szlifującą w dół. Po kilku sekundach ząb będzie naostrzony. Następnie trzeba odciągnąć tarczę i wyłączyć urządzenie. Kolejnym krokiem jest zwolnienie śruby mocującej (punkt B), przesunięcie łańcucha dwa zęby do przodu oraz ponowne jej zablokowane.

7. Czynność należy powtarzać do czasu gdy wszystkie zęby, znajdujące się po jednej stronie, przejdą przez urządzenie. Należy wtedy obrócić talerz z podziałką kątową (punkt C), na drugą stronę, ustawić właściwą liczbę stopni i naostrzyć pozostałe.

8. Po wykonaniu powyższych kroków wystarczy naoliwić łańcuch, założyć go na prowadnicę i sprawdzić czy jest dobrze napięty. Pilarka będzie gotowa do ponownego użytku.