Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Blog przeczytałem, przystępnie wszystko przedstawione. Zainteresowała mnie wkrętarka Metabo, ale wersja "po lifcie". Szkoda że nie ma na allegro. Jest w ogóle gdzieś dostępna? Z tego wszystkiego zastanawiam sę jeszcze nad czymś innym - Boschem GSB 14,4-2 (lub wersja 12-voltowa). Dość wysoki moment, udar i tanie akumulatory, cena niecałe 500 zł, czyli dwie stówki zaoszczędzone na kolejną maszynkę. Tylko że NiCd i uchwyt 10mm... Czy efekt pamięci i samorozładowania bywa mocno uciążliwy? Po jakim okresie użytkowania zwykłe akumulatory są do wyrzucenia, da się je w jakiś "domowy" sposób zregenerować?
@Michal: Zadzwoń do dilera w swojej okolicy, sprawdź, może jest dostępna. Albo wyszukaj na allegro autoryzowanego sprzedawcę i zapytaj, czy ma w ofercie też nową wersję. Na stronie Metabo ten nowy model jest nawet w gazetce ( http://cdn.metabo.com/fa/metabo/_countries/pl/pdf/Aktionen/Akumulator_wi_4_0_2012.pdf), więc dziwna jest ta nieobecność na allegro... Bosch także jest fajny, ale przy podobnej cenie masz "jedynie" 1,3Ah, a u drugiego Niemca 1,5Ah. Gwarancja po 3 lata, ale w Metabo masz też 3 lata gwarancji na akumulator. Przewaga Boscha to walizka, więc sam zdecyduj na czym zależy Ci bardziej ;-) @vojtech: walizki są inne. Stare były nawet ok, bo miałeś tam wytłoczki. Nowe są z innego tworzywa, ale w środku masz tylko przegródki... Najlepszym rozwiązaniem są chyba mobilne warsztaty, ale chyba niedostępne osobno (w sensie walizek).
@ 'Zainteresowała mnie wkrętarka Metabo, ale wersja "po lifcie"'. Szkoda że nie ma na allegro. Jest w ogóle gdzieś dostępna ? Przed i po lifcie są takie same. Dlaczego wersja przed liftem cie nie interesuje ?
miało być niemal takie same
Witam Odnośnie efektu pamięciowego to warto przeczytać to: http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html Pozdrawiam MK
Ty "bez nicku" ty już wiesz w jakiś lubią padać akumulatory a w jakich nie;) - sam to wymyśliłeś? A co do wyboru baterii na NiCd - to w zasadzie tylko AEG oferuje kompatybilność akumulatorów od lat, nie chcesz Li-ion nie ma problemu, kupujesz tańszy NiCd i pasuje! Panie fleksie - pierwsze słyszę o biciach na futerku AEG, owszem można im zarzucić że są głośne, że uchwyty plastikowe w walizkach są kiepskie, albo że przełacznik obrotów jest twardy. Ale futerko? W życiu nie spotkałem takiej opinii, a sprzedaję te wkrętarki w duzych ilościach. Żadna nie trafiła na serwis z powodu bicia. Jesli w AEG jest duże bicie, to spójrz na boscha PSR 14 li albo 10,8V. Co do regulacji i tak jest ona dokładniejsza niż w sporo droższych boschach. Michale - makita rewelka? Nie do końca, porównaj cenę i wytrzymałość, gdyby to nie był market typu Obi, to pewnie sprzedawca pokazałby ci róznicę w pracy i sile AEG 12V a o 200zł droższej Makity 12V. Makitę można cenić za pojemne akumulatory. Ale same wkrętarki są słabe, dobre do lekkich prac. A jeśli w obi mieli jeszcze bs12X - to różnica w wytrzymałości jest jeszcze większa. BS12X 35Nm a maikta 22Nm - metalowe futerko zatrzaskowe, a makita plastikowe ślizgowe. Makitę mozna brać tylko jak ktoś chce 2Ah i lekkie narzędzie. AEG BS12G jest podobna tylko tańsza ale mniejszym aku. A jak stara BS12X to już maszyna ciężka, mam taką ma już 4 lata, akumulator jeden sprawny, drugi da się na ładować, ale bardzo szybko traci pojemność jak leży nieużywany, ale to NiCd więc to norma. Czesławie ta makita z twojego linku to wkrętarka z drugiej ręki, gwarancja sprzedawcy;P lipa. pewnie wersja z UK Celma to typowy chińczyk już. ale za to tania jak za tak pojemne akumulatory. Michale jak widzisz każdy ma jakąś opinię, każda wkrętarka ma jakieś wady i zalety. Mogę ci jeszcze zaproponować coś takiego http://alnar.pl/perles-wiertarkowkretarka-aku-hb-614214lt-liion-p-15658.html Renomowane marka, solidna. Oraz kressa http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-kress-144-afb-1-5-ah-li-ion-i2396518608.html - w tej cenie to rarytas, fakt że droga, ale normalnie one kosztują po 1200zł nawet.
Przyłącze się do propozycji JK. i dodam coś od siebie. Kress, bardzo dobre narzędzia. Miałem okazję popracować sobie dłuższą chwilę 180AFB, i byłem pod dużym wrażeniem. Podejrzewam, że AFB140 jest równie wysokiej klasy i można śmiało polecić. A co przemawia na ich korzyść, solidność wykonania, bardzo fajny zaczep do paska (gadżet ale ogromnie ułatwiający życie), wskaźnik naładowania baterii, możliwość mocowania bitu bezpośrednio na wrzecionie i wysoki jak na swoją klasę moment obrotowy a przede wszystkim bardzo wysoki miękki moment obrotowy. Perlesa oglądałem, ale tego: http://www.langelukaszuk.pl/produkty/perles/wiertarko-wkretarka-perles-hb-6182-14lt w sklepie jak byłem ostatnio obejrzeć szlifierkę, i nawet mi się spodobał. Za 600zł to ciekawa oferta, a co Perles to Perles, solidna marka, na pewno sprzęt godny uwagi i warto przyjrzeć się bliżej.
Daliście tyle propozycji, że aż się nie mogę zdecydować. AEG BSB14C ma wszystko czego bym chciał, ale cena akumulatorów odstrasza, a nicd nigdzie nie widzę. Skoro piszecie że i tak po ok. dwóch latach w każdej wkrętarce akumulatory będą do bani, to może lepiej nie pchać się w li-lon tylko zostać przy tanich nicd? Może lepiej zainwestować w niebieskiego boscha, np. GSB14,4-2 z akumulatorami nicd, zestaw do kupienia za ok. 500 zł, a ma udar. Po dwóch latach dokupić kolejny akumulator który kosztuje ok. 150 zł i jest ok. Co myślicie?
cena akumulatorów odstrasza
po ok. dwóch latach w każdej wkrętarce akumulatory będą do bani, to może lepiej nie pchać się w li-lon tylko zostać przy tanich nicd?
Może lepiej zainwestować w niebieskiego boscha, np. GSB14,4-2 z akumulatorami nicd, zestaw do kupienia za ok. 500 zł, a ma udar. Po dwóch latach dokupić kolejny akumulator który kosztuje ok. 150 zł i jest ok. Co myślicie?
No właśnie dobre jakościowo ogniwa. Jak już pisałem, zależy mi na udarze, a w cenie do 700 zł ma go tylko AEG BSB14C. Posiada ona też akumulatory li-lon owiane legendą szybkiej śmierci, a nowe to koszt 350 - 500 zł. Coś innego w tej cenie posiadającego udar? Nie boję się marki AEG, ale nie będę chciał wydawać w późniejszym czasie taką kasę na aku.
Co zamierzasz wiercić? Do betonu akumulatorówka się nie udaje. Przy pojemności 1,3-1,5Ah udar bardzo szybko wyczerpie baterię. Do cegły jest lepszy, ale pamiętaj, że to narzędzie akumulatorowe. Nie lepiej za jakiś czas kupić normalną wiertarkę udarową za 100-200 PLN?
Mam młotowiertarkę prosto ze spożywczaka:) właśnie taki miałem plan aby kupić wkrętarkę z funkcją udaru aby na szybko wywiercić jakąś dziurę w ścianie zamiast targać młotek ze sobą. Do poważniejszych zadań i większych dziur właśnie mam jego. A tak zamiast kupować osobno małą wiertarkę z udarem, chciałem dołożyć do wkrętarki. Naprawdę udar we wkrętarce jest kiepski i to tylko taki chwyt marketingowy?
Ty "bez nicku" ty już wiesz w jakiś lubią padać akumulatory a w jakich nie;) - sam to wymyśliłeś? .
Miałem niedawno DeWalta z serii XRP - w betonie nie dawała zbytnio rady. Jak masz młotowiertarkę, to daruj sobie sobie udar mechaniczny w akumulatorówce. Zyskasz wątpliwą funkcjonalność i cięższe narzędzie. Szukaj porządnej wkrętarki ;-)
Naprawdę udar we wkrętarce jest kiepski i to tylko taki chwyt marketingowy?
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.