Słabe akumulatory li-ion AEG

Do ostatniej strony »
G
JK. 2011-07-09 20:32

Re: Słabe akumulatory li-ion AEG

Złe ładowanie czy przechowywanie czy nie. Tomasz musi rozwiązać problem, albo kupić nowe akumulatory albo całość. Jeszcze niedawno na allegro były 14V li-ion 3Ah za 149zł. Pochodzące jeszcze z niebieskiej serii, były tanie bo kupowano je w UK na wyprzedażach i takich ewentualnie nowych baterii bym szukał.

G
Tomek 72 2011-07-09 22:31

Przepraszam, ze dopiero teraz piszę ale nie było mnie w domu.
Z tych postów wyłowiłem w sumie kilka rzeczy.
-Wiem jak się obchodzić z aku. -były od początku ładowane i rozładowywane do końca. Za każdym razem po rozładowaniu idą pod ładowarkę, ja zakładam drugie aku i pracuje nadal. Nie da sie ich rozładować jak ktos napisał na maksa bo wcześniej elektronika odcina baterie od narzędzia.
- Przechowywane sa w ogrzewanym warsztacie, oczywiście mogły sie wyziębić w podróży na montaż, ale jeśli to jest przyczyna to lipa nie aku.
- Biorę pod uwagę wymianę samych ogniw, ale z rozmowy z serwisantem zrozumiałem, że może byc padnięta elektronika, a ta ma specjalizowane układy i jest zatapiana w żywicy czy czymś takim. Musze zaryzykować kupno i wymianę ogniw bez gwarancji powodzenia.

Znajomy miał ten sam problem bezpośrednio po zakupie, jedno aku nie ładowało się juz jako nowe, ale zostało wymienione przez serwis bez problemów.
JK, i znajomy i ja mamy baterie starego typu, nowe sa bardziej płaskie.

I ostatnia rzecz Gwarancja na aku jest 1 rok.
Pozdrawiam wszystkich Tomek 72

G
piotras_PROTOOL 2011-07-10 20:35

Nie kalibrowanie, a formowanie.

Formatowanie dotyczyło akumulatorów starego typu, chodziło o ustalenie pełnej pojemności ogniw.
W litowo-jonowych stosujemy kilkukrotne pełne rozładowanie i naładowanie, aby elektronika "zgrała się" z ogniwami.
Stąd określenie "kalibracja".

G
JK. 2011-07-10 23:30

Tomku baterie pasują;) to że w nowych pomarańczowych są bardziej płaskie guziki nic nie znaczy, zaczepy są te same. Apropo przypomniała mi się jedna rzecz, mówiłeś że kupiłeś zestaw wkretak udarowy-wkrętarka. Jesli kupiłeś jeszcze niebieskie wersje z wyprzedaży, to fakt że cena była atrakcyjna. Choć akumulatory powinny ci jednak wytrzymać dłużej.
Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna, z ładowarką może być coś nnie tak. ŹLe ładować, przez to akumulatory czybciej się zużyły. Jeśli ten kolega ma tą samą wkrętarke to sprawdź w jaki sposób ładuje się na jego ładowarce.

G
Tomek 72 2011-07-11 06:10

Tak kupiłem zestaw z lini niebieskiej i wiem, ze nowe baterie tez pasują. Taka przyszła z serwisu po reklamacji kolegi. Druga bateria w zestawie ( stara) też juz zaczyna słabo trzymać- wymieniona ma sie dobrze. Według mnie to wina samego aku, a nie ładowarki. Zastanawiam się czy po wywaleniu elektronika byłaby możliwość ładowania tego aku tak jak w najprostszych wkrętarkach

G
PanFleks 2011-07-11 13:09

Zastanawiam się czy po wywaleniu elektronika byłaby możliwość ładowania tego aku tak jak w najprostszych wkrętarkach

Tomku, nie radzę robić takich eksperymentów. Ogniwa Ni-Cd nie były tak wrażliwe na przeciążenia, od czasu do czasu można je było także "przegrzać". W Ni-Cd do ładowania wystarczy prosty prostownik, bardziej zaawansowane konstrukcje miały automatykę, która po naładowaniu akku przechodziła w tzw. stan konserwacji ogniwa (czyli ładowanie niewielkim prądem impulsowym). W przypadku ogniw litowo-jonowych potrzeba bardziej zaawansowanych ładowarek, bo niedopuszczalne jest, np. przegrzanie ogniwa, które w ekstremalnych sytuacjach może doprowadzić do eksplozji baterii (wysoka temperatura w połączeniu z dużo bardziej szczelną obudową).

G
JK. 2011-07-11 15:14

Aeg spadło na psy. powiem wam że coś takiego jak serwis AEGówna nie działa. polecam makitę albo matabo. pozdrawiam

G
JK. 2011-07-11 21:48

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
JK. 2011-07-12 07:53

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
JK. 2011-07-12 18:20

TY też spadłeś ale umysłowo, polecaj makitę bez elektonicznej ochrony ogniw, albo Metabo(resztki dobrej produkcji w niemczech w WinnedenAEG czy w zakładach kressa;)) - bo reszta to "assembled in china" - rewelacja.

G
Tomek 72 2011-07-13 13:36

Pokuszę sie o podsumowanie.
Zestaw ten wybrałem w pełni świadomie. Gdyby nie problemy z aku polecałbym wszystkim bo sprzęt jest naprawdę solidny, niestety aku lipa...
Ryzykować z wywalanie elektroniki nie polecacie, zostaje mi więc wymian ogniw i sprawdzenie jak będzie to funkcjonować.
W takim razie jakie ogniwa najlepiej wybrać? Są lepsze i gorsze firmy, macie jakieś doświadczenia z nimi związane?

G
JK. 2011-07-13 20:57

Jesli chcesz wymienić ogniwo, musisz poszukać ogniw Li-ion, bo 90% firm zajmujących się regeneracją używa ogniw niklowo-wodorkowych. Ceny są rózne od 5 do 10zł(NiMH), ale szczerze nie znam ani cen ani jakości dostępnych ogniw Li-Ion.

G
... 2011-07-13 23:38

Zapytaj na forum światełka lub elektroda.

G
Hary 2011-11-09 21:58

jestem, kolejnym zniesmaczonym klientem AEG 2 lata temu kupiłem wkrętarkę do użytku domowego i baterie tak jak wcześniej pisał Tomek trzymają kilka minut dałem 518 zł , myślę że jak bym kupił jakiś szajs za 70 zł to bym miał to samo i 450 zł w kieszeni, a ja uwierzyłem sprzedawcy, że kupuję porządny sprzęt na lata, też rozważam kupno nowego aku, bo sama wkrętaka jest ok , ale jak mam dać około 300 zł to może lepiej dołożyć drugie 300zł i kupić np. HITACHI ?

G
JK. 2011-11-10 19:23

Człowieku mineły 2 lata i ty oczekujesz że akumulatory będą nowe? Co zrobiłeś w czasie tych dwóch lat aby akumulatory były sprawne????

1 ... 2 3 4 ... 5