kosa spalinowa Powermat - co to jest ??

Do ostatniej strony »
G
porażka 2011-07-26 11:23

Re: kosa spalinowa Powermat - co to jest ??

też kupiłem kosę powermat i to byl moj życiowy bląd głowice rozpadły sie po 30 min koszenia 3szt a potem to gaśnie problem z odpalaniem itd wiec pojechała do serwisu oczywiście 14 dni to mało zeby ja wyciagnąć z kąta i do niej zagladnąć po kilkunastu telefonach do serwisu teraz czekam podobno wraca naprawiona ale trwało to jakies 25 dni a trawa rosnie.ale coś czuje ze jej miejsce będzie na strychu i pora zainwestować w coś markowego jednym słowem odradzam ten zakup

G
warsztatowy 2011-07-26 15:28

Witam Serdecznie kosa po kupnie nie pochodziła nawet , 4 godziny nie wiem najprawdopodobniej coś na wale poszło bo nie przeklada mocy i nie kręci się główka , pozatym serwis też dobre sobie 2 tyg i cisza kupiłem drógą jakaś firmy bass polska , w sklepie internetowym , kosa 4,7 konia prawdziwe nie wymyślone za 299zl i jestem do tej pory zadowolony jeszcze chodzi dla zainteresowanych zamieszczam link do aukcji na której kopiłem

http://allegro.pl/kosa-spalinowa-3-5kw-4-7km-bass-polska-super-cena-i1727626124.html

czekam na państwa opiśnie odnośnie tej kosy

G
___ 2011-07-26 16:01

Przejechałeś sie na jednym gównie i kupiłeś następne. Prawdziwe 4,7 konia za 299, dobre.

G
wojtus1984 2011-08-10 13:01

Witam Kolegów. Jestem tutaj nowy i zarejestrowałem się, żeby wyrazić swoją opinię na temat kosę Powermat. Kupiłem ją 2 miesiące temu i jestem z niej bardzo zadowolony. Dużo kolegów ma ten sam problem co i mnie też nie ominął... Dla tych co zamierzają kupić lub mają kosę mam parę rad które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu i nerwów.
-po zakupie kosy KONIECZNIE należy wyrzucić głowice "oryginalne" do kosza na śmieci i nie zawracać sobie głowy nimi. Należy dokupić w sklepie lub na allegro nowe głowice wykonane z miękkiego plastiku i z wyprowadzeniami żyłki zalanymi w obudowie za ok. 20 zł sztuka na allegro ( ja je dodatkowo wzmocniłem drutem, żeby się nie rozłączyły i tnę nawet krzaki i kamienie im teraz nie szkodzą...),
- dla tych co mają problem z uruchomieniem, lub kosa zgaśnie, albo dostaje dziwnych obrotów i nie da się jej uruchomić jak zgaśnie należy ODKRĘCIĆ WLEW PALIWA, bo wytwarza się podciśnienie i nie jest w stanie zassać paliwa, dla lepszego uruchomienia należy ze 3 razy nacisnąć na pompkę paliwa( koniecznie na otwartym wlewie paliwa i kosa pali za pierwszym razem),
-jeżeli kosa wogóle nie chce się uruchomić albo trochę załapie i zgaśnie należy DOKRĘCIĆ śrubkę ze sprężynką na gaźniku (dodatkowo reguluje się nią wysokie obroty),
-na koniec dodam, że nie warto kupywać żyłki 2mm bo jest za słaba i często pęka i słabo kosi, najlepsza jest 2.4mm lub grubsza...
To by było na tyle moich uwag. Mam nadzieję że pomogłem .Polecam bo nawet makita za 1500zł wymięka przy niej w trudnym terenie.

G
TAD. 2011-08-10 16:56

Dzięki za rady .Napewno niejednemu się przydadzą . Też mam problem z nowo zakupionym sekatorem , który zapala i gaśnie . Za kilka dni spróbuje odpalać przy otwartym korku paliwa .
O produktach "Sitga" też znawcy " mówią ,że to lipa.
Ja już od ośmiu lat , co roku koszę działkę 2 h. (!) z wysoką trawą , dosłownie chaszcze . Kosa "Stiga" idzie jak burza . Wszystko pryska na boki...

G
Revox 2011-08-11 10:24

Witam .
Widzę że tu z małymi wyjątkami sami bogacze !
Te wyjątki to biedoki co to kupują porządny sprzęt Husqvarny , Stihla , Shindaiwy i Hitachi . Bo są zbyt biedni by wyrzucać setki złotych w śmieci .
Reszta powinna się zastanowić co robi .
Przede wszystkim poszukajcie w sieci forum które na poważnie zajmuje się sprawami pilarskimi . Jest takie ...
Szukajcie , czytajcie i pomyślcie dziesięć razy zanim kupicie narzędzia złożone małymi żółtymi rączkami w garażu pod Pekinem .
Zaoszczędzicie kasę , nerwy i zdrowie bo jak Wam pierdyknie "trójząb" sylecony ze starych puszek to będziecie koślawi do końca życia .
Nie wierzcie że chinole mają po 4 do 10 Kitajców Mechanicznych , rzadko
mają 2 a i to przy wyjątkowym zbiegu okoliczności !
Bądźcie mądrzy i nie dajcie się robić w wała !
Chyba że macie dużo kasy i pokaźne strychy do magazynowania złomu , a złom teraz w cenie .

Zdjęcia

G
bobiboss 2011-08-18 09:07

W moim Powermacie po 3 latach coś sie zwaliło, mianowicie przy wysokich obrotach z uszczelki zbiornika (tam gdzie są dwa wężyki paliwowe zasilanie i powrót) tryska paliwem, z obserwacji wydaje mi się, że robi się zbyt duże ciśnienie w zbiorniku i paliwo tryska (widać gołym okiem na mocno bulgocącą mieszankę w zbiorniku). Próbowałem już z korkiem i czyściłem gaźnik nic nie pomogło.....
Kosa w serwisie zobaczymy, co powiedzą.....

G
Łukasz 2011-09-04 20:16

Głowicą "jeździ" się po ziemi a nie trzyma w powietrzu i można spotkać się z różnym badziewiem u mnie na nauce głowica wytrzymała 2 lata do momentu aż się starła, inna (tani zamiennik) po pierwszym koszeniu wyglądała jak ser szwajcarski

G
PIOTR 2011-09-15 21:55

Zgadzam się z kolegą wojtus1984, że Powermat nie jest taki zły ale jak słusznie kolega zauważył grosza niewarte są głowice plastikowe z żyłką, mi wysypały się w ciągu godziny dwie głowice. Gdzieś widziałem wpis, że w tych głowicach jest zbyt silna sprężyna oraz słaby plastik i przy dociskaniu aby rozwinąć żyłkę głowice się rozsypują. Muszę trochę dłużej popracować zakupionym Powermatem HR-BC415 4,7KM aby ocenić jego walory techniczno - użytkowe. Jeżeli ktoś z piszących tutaj na forum wie jaki zamiennik za głowicę z żyłką można zastosować do Powermata HR-BC415 4,7KM to bardzo będę rad za pomoc.

G
jan 2011-09-25 08:54

kup sobie kasetę,która nie wysuwa żyłki automatycznie po uderzeniu ,lecz ręcznie luzujesz i wyciągasz też ręcznie

G
jandomm 2011-10-05 22:37

Witam.
Rozpocząłem ten temat na forum i moja ocena po 1-szym sezonie użytkowania:
- Niestety kosy nie mogłem odpalić a jak zapaliła to ok.
Ale uszkodzenie to pęknięta na wskroś śruba imbusowa dokręcająca cylinder do korpusu. Praca na 3-ch śrubach spowodowała pęknięcie i odłamanie części mocującej cylinder. Rozebrałem i część śruby urwanej wykręciłem z korpusu. Pokusiłem się i zamówiłem cylinder wraz z tłokiem na wymianę. Złożyłem kosę odpaliłem i jest ok. Niestety takiej mocy kosa bez tłumienia wibracji to porażka.
Po paru godzinach koszenia ręce miałem odrętwiałe i to nie jest kosa którą mogę dłużej używać. Powiesiłem na haku>>> a kupiłem Husqvarna 345 FR
Wprawdzie cena kosy 345FR a Powermatu nie jest do porównywania ale czego się nie robi dla zdrowia.
Oceniam że zakup kosy Powermat był dla mnie porażką. Jest mocna ale awaryjna i potężne wibracje przenoszone na kierownicę kosy. Kosa na 1 do 3-ch sezonów użytkowania.

G
lolo:) 2012-01-18 18:19

nie mam tego g...a ale liczba darmowych dodatków mówi sama za siebie!
Ot...takie g...o wpapierku po cukierkach...:)

G
krysmys 2012-01-20 14:14

14 lat użytkowałem profesjonalnego Sthila, ale ukradli. Myślę o Kosa spalinowa GT GARDEN HR-BC415, 3,5kW/4,7KM na allegro przede wszystkim z powodu dzielonego wału - mogę wozić w bagażniku - to nie ukradną. Ale poczytałem opinie na tym forum i nie wiem............. Koszę parę razy w roku 20 arów, .

G
username 2012-01-25 15:09

Szczerze mówiąc nie znam tej firmy, ale chcę się dowiedzieć czegoś więcej na temat sprzętu alko i kosy spalinowej, czy może ktoś z was ma doświadczenia ze sprzętem tej firmy.

G
wieslaw 2012-02-06 09:23

Kupiłem 3 lata temu HR 417 na dotarci padł silnik wymienili z łaską na nowy tera już na złomie padł gaźnik którego nie mogę kupić typ kosy to ten ze zbiornikiem na górze kosy paliwo samo opada...

1 ... 3 4 5 ... 7