kosa spalinowa Powermat - co to jest ??

Do ostatniej strony »
G
Mazurek Pospolity 2012-04-28 16:37

Re: kosa spalinowa Powermat - co to jest ??

Jak na potrzeby domowe wystarczająca jest kosa spalinowa Powermat.
Ja koszę 3 lata 5 razy w roku po 30 arów. Więc w sumie obkosiłem około 4,5 hektara.
Koszę cały dzień przeważnie bo mam dużo małych jeszcze świerków i tuj więc to trochę ostrożnie obkaszać trzeba. Pojedyńcze sztuki w wysokiej trawie skosiłem.
Raczej to ja muszę odpoczywać niż kosa.

Wolę bezfirmową kosiarkę, kosę, piłę łańcuchową, od tańszych modeli firmowych. Bo niestety "tanie" modele firmówek są tej samej jakości co lepsze bezfirmówki tylko trzeba 3-4 razy więcej zapłacić za tą samą moc urządzenia.

Firmowe urządzenia to tylko firmy powinny kupować, bo 2/3 ceny tych urządzeń to jest zapłata za serwis. Jak w lesie piły co 1-2 miesiące są na serwisie, to firma wie za co płaci. Natomiast zwykły użytek domowy nie wykończy przy rozumnym użytkowaniu lepszej chińszczyzny nawet przez 10 lat.

Więc po co przepłacać za serwis z którego nie skożystamy???????????

G
Pechowy posiadacz 2012-05-07 14:38

Witam
Jestem pechowym posiadaczem kosy - mogę stwierdzić, iż mój egzemplarz to jedna wielka pomyłka na dzień dobry stwierdziłem wadę fabryczną przekładni, problemy z silnikiem - brak możliwości wymiany na gwarancji.
Osobiście nie polecam JEDNA WIELKA PORAŻKA !!!

G
fazi_33 2012-05-16 13:37

jeśli kupujesz tańsze paliwo na byle jakie stacyjce to silnik pada...

G
MPI 2012-05-25 13:28

Mam tą kosę faktycznie wielkie g...o. Dziś poczytałem i spróbuję ją uruchomić przy otwartym korku paliwa. Podsumowując skosiła 4 m2, 2xserwis (szarpak, cewka). Firmę z Zawiercia powinno się oddać pod sąd polowy

G
MPI 2012-05-27 20:46

Numer z korkiem działa, teraz tylko uporać się z regulacją, na wysokich obrotach gaśnie oczywiście jeśli przestaje dodawać gaz działa dalej

G
plasterek_szynki 2012-05-28 14:19

Mam taką kosę już drugi sezon (Powermat). Zakupiłem, bo po budowie to jedyna rozsądna opcja koszenia nieuporządkowanej działki. Za te pieniądze nie jest zła i zgodzę się z przedmówcami, że na drogi sprzęt używany sporadycznie szkoda kasy, bo większość czasu leży w garażu i niszczeje. Orędownikom długich firmowych gwarancji przypominam że i w nich są wyłączenia na elementy zużywające się )sprzęgła, rozruszniki). Jak do tej pory spotkał mnie zonk z korkiem oraz widzę że rozpada się osłona głowicy (rozpadł się dzyndzel do przycinania żyłki). Poza tym przesiadłem się na mieszankę 1:50 i hula aż miło. Kosiła już zdrewniałe badyle i tatarak, jakieś samosiejki i bzyczy aby furczy. Dołączane głowice to badziew jakich mało, ale dokupiłem na Alle wzmocnione głowice z czarnego plastiku i są na prawdę OK. Pewnie gdybym kosił tym hektary dziennie, to wziąłbym sprzęt profesjonalny, ale do moich zastosować (7x15 arów na rok = 1ha na rok) nie widzę powodu.

G
plasterek_szynki 2012-05-28 14:24

Jeżeli chodzi o regulację na wysokich obrotach, to na gaźniku masz pewnie dwie śróbki:

1. Śrubka przy lince przepustnicy - do regulacji obrotów biegu jałowego (odkręcasz - zmniejszasz obroty, dokręcasz - zwiększasz obroty). Zmniesz tak, żeby głowica nie obracała się sama na wolnych obrotach.
2. Taka śrubka ze sprężynka do regulacji mieszanki na wysokich obrotach (obok cycka do pompowania).

Śrubkę ze sprężynką dokręć do oporu i dodawaj gazu. Odkręcaj powoli aż przestanie się dławić i będzie ładnie wchodziła na obroty.

G
platerek_szynki 2012-05-29 00:34

Zapomniałem dodać - jakby ci się po regulacji dławiła pod obciążeniem, to odkręcaj powoli (co 1/4 obrotu) aż będzie dobrze.

G
mateusz 2012-06-03 08:04

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
kkjfbg 2012-06-03 08:05

to bardzo dobra kosa po 3 min koszenie zjebało się sprzęgło.polecam

G
mateusz 2012-06-03 08:06

NIE KUPUJCIE TEGO HUJOSTWA

G
DSCVDV 2012-06-03 08:09

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
bc415 2012-06-07 10:52

Dodam swoje trzy grosze...
Na kłopoty z paleniem - wymieńcie świece zapłonową. Ta co jest to jakaś tandeta, zapodałem NGK i jak na razie pali od strzału.
Pozatym wymaga kosa regulacji i co też ważne smarowania "główki".
Pozdrawiam.

G
wojtas77 2012-06-16 18:18

Kupiłem od nich Garden BC415, czy to normalne że podczas pracy cały silnik się kręci wokół własnej osi na obudowie sprzęgła w miejscu gdzie się łączy z wałem?

G
yaco 2012-07-17 22:06

Posiadam taką kosę i pracuje już trzeci sezon. Zero problemów a kosa zapracowała na siebie już kilka razy :)

1 ... 4 5 6 ... 7