Wiertarka do kołków

Do ostatniej strony »
G
karmi 2010-01-20 10:31

Re:Wiertarka do kołków

Co sądzicie o wiertłach
-> http://www.allegro.pl/item877788229_super_wiertlo_sds_plus_s4_bosch_6_100_160mm.html
zamierzam kupić do częstszych prac 6/100/160 8/100/160 i jakieś tańsze 10 12 ( w przyszłości jak zajdzie potrzeba to dokupię lepsze).
Chciałbym u jednego sprzedawcy kupić wszystko od razu:)
http://www.allegro.pl/item893241429_mlot_950w_1765_skil_masters_torba_uchwyt.html

G
karmi 2010-01-21 07:24

Witam
mam pytanie odnośnie dwóch typów młotowiertarek Skila 1758 750W 2J (3 funkcje pracy) i 1765 950W 2,3J (4 funkcje pracy). Czy do prac domowych typu wiercenie w żelbetonie, kucie kafelek wystarczy ta słabsza (w Leroy Merlin za 239 z wiertłami nawet jest) czy lepiej tą mocniejszą wziąć?, na allegro za 320+przesyłka z torbą i uchwytem (którego i tak nie wykorzystam w sumie bo do lżejszych prac np w drewnie to Makita będzie). Tak że mam dylemat czy te 950W i 2,3J jest odczuwalne w porównaniu z tym słabszym skilem?

G
Sławek1 2010-01-21 10:57

Kup sobie w normalnym sklepie , a nie na allegro. ze sprzedajacym pogadaj, wytarguj parę złotych rabatu. dowiedz się wszystkiego o jego serwisie i obsłudze klienta.
Na allegro to możesz sobie kupic używaną bez gwarancji....
jak ci zależy na kasie to kup coś jeszcze tańszego np Einhella.
Jeżeli w pracy przewidujesz podkuwanie to wybierz model z mocniejszym silnikiem.
Ja wcale nie bałbym się kupowac użwanego, ba nawet jak ktos napisze ,ze "iskrza szczotki" to licz : za Wurtha , Boscha, AEG- Atlas, Kressa zapłacisz powiedzmy ok 70- 100zł dasz do nawinięcia wirnik- 80- 100zł i masz super narzędzie za 160- 200zł. Ale miałeś Kressa uzywanego za 180 i nie kupiłeś.....
Sławek

G
Sławek1 2010-01-21 11:03

Na allegro; AEG PNEUMATIC 3000X N2 FIXTEC- aktualna cena 152 zl
pozdro Slawek

G
Maariusz 2010-01-21 12:00

Jest taki wybór nowego sprzętu za przyzwoite pieniądze, że nie kupiłbym a tym bardziej nie doradzał bym komuś zakupu używanego. Kup nawet najtańszego Skil-a z udarem 2J i dobre wiertła a będziesz zadowolony. Podkuwanie jest potrzebne tym co zamierzają robić samodzielne remonty i sprawdze się w cięższym sprzęcie

G
budowlaniec 2010-01-21 20:02

Sławku - po lekturze Twoich postów wnioskuję, że jesteś majsterkowiczem, który większość rzeczy potrafi naprawić samodzielnie. To fajnie, ale obawiam się, że Twoje porady są nie na miejscu. Sprzęt używany to często trupy z niemieckich budów, wyeksploatowane i niewarte swojej ceny. Śmiem twierdzić, że taki wymęczony Kress sprawi Karmiemu więcej kłopotów niż nowy Skil. Kupować używane narzędzie i bawić się w przezwajanie, to trochę tak jak kupić używanego mercedesa za połowę ceny nowego i wymieniać w nim silnik.
Co do kupna - nie zgadzam się, że trzeba unikać internetu. Powiem, że wręcz przeciwnie - na allegro handlują autoryzowani dystrybutorzy, a gwarancja w większości przypadków odbywa się na zasadzie door-to-door, bez udziału sprzedawcy. Skoro, jak sam twierdzisz, część narzędzi kupujesz na targu, nie powinieneś odradzać innym internetu ;-)
Karmi - myślę, że w tym wątku wyczerpaliśmy już temat wiertarki odpowiadającej Twoim potrzebom. Kup Skila, wybierz tańszego, a zaoszczędzoną stówę przeznacz na coś innego. Różnicy w energii udaru na poziomie 0,3 J nie odczujesz, podobnie jak mocy, która w przypadku młotków nie jest najważniejszym parametrem. Do kucia oba modele nadają się tak samo, czyli słabo. Pocieszające jest to, że mają metalową obudowę mechanizmu (o ile dobrze widzę), więc łatwiej będą oddawały ciepło. Jak już w końcu kupisz maszynę, to nie zapominaj o smarowaniu uchwytu.
Przystawka do wierteł cylindrycznych Ci się nie przyda, bo młotek ma zbyt małe obroty.
PS Nie dam za to głowy, ale: Droższy Skil ma 4 funkcje, bo jedna pozycja pokrętła to ustawianie dłuta (w tańszym też będziesz mógł to zrobić, pomimo, że nie ma tego zaznaczonego na pokrętle).
Pozdrawiam,
Robert

G
JK. 2010-01-21 20:34

Zgodzić się mogę z tobą w kilku rzeczach:
1) Zakupy przez internet - jeśli kupujemy w sklepie nie ma obaw.
2) Masz rację głowy nie dawaj za to;)
Nie zgodzę się co do kwesti:
1) Nie każdy uzywany drogi sprzęt to złom, czasami da się kupić coś ledwo używane w połowie ceny z gwarancją producenta. Wiele osób sprzedaje swoje narzędzia, bo chce odzyskać troche kasy, bo kupiło nowy drogi sprzęt.
2) Skile oba nie mają żadnej metalowej obudowy, zwykły plastik.
3) Być może dla osoby która wywierci 2 otwory na rok, róznica 0,3j jest niewyczuwalna, ale dla wprawionego majsterkowicza już tak. To da się wyczuć.

G
Sławek1 2010-01-21 23:16

Robercie , ja uwazam ,ze okazji to w zasadzie nie ma. Zawsze jest coś- za coś. Jezeli chcesz mercedesa ( a masz malo pieniedzy ) to trzeba szukac fajnego uzywanego. zauwazylem sarkazm i pogardę bo " uzywane. A coz to takiego, ze uzywane?
Juz to slyszeliśmy "Niemcy czyszczą kraj z uzywanych aut" , "Europa czysci i wystyla do Polski szmaty" . A rynek wtorny istnieje i będzie istniał pomimo wszystko. Mozliwe że dla biedakow.
Wolalbym kilkakrotnie używane, sprawne AEG PNEUMATIC 3000X N2 FIXTEC niż każdego Skila,
pozdrawiam Slawek

G
budowlaniec 2010-01-22 22:08

Sławku - w moim poście nie było uszczypliwości, źle to odebrałeś. Nie mam nic przeciwko używanym narzędziom,
chociaż drażni mnie specyficzne wyczucie rynku, kiedy za zajechane narzędzie oczekuje się ceny 1/3 nowego. Nie kupuję używek z prostej przyczyny - koszt nowej maszyny bardzo szybko mi się amortyzuje. Nie polecam używek amatorom, o ile ci nie mają zamiłowania do napraw. Używane narzędzie może sobie kupić ktoś, komu chce się z nim bawić i nie szkoda mu czasu ani pieniędzy na naprawy. Zresztą, Karmi już zdecydował, więc po co drążyć temat? ;-)

G
karmi 2010-01-25 13:22

Witam
Zakupiłem Skila 1758 (239zł) mam pytanie, czym smarować część chwytową wiertła SDS+ ? wyczytałem gdzieś, że można smarem do łożysk, może być tawot?

G
nm 2010-01-25 14:02

najlepiej smar grafitowy, są takie tubki smaru w marketach do uchwytów sds za pare groszy i na długo będziesz miał

G
nm 2010-01-25 14:11

a tawotu nie polecam o ile się nie myle to ma wytrzymałość do około 130 stopni, przy czym smar grafitowy przeszło 1000, smar do łożysk gdzieś 280

G
JK. 2010-01-26 03:10

Najlepszy jest smar przekładniowy, nie grafitowy. Bo smar grafitowy ma własciwości ścierne również. Stosowanie go w elementach ruchomych może z czasem przynieść zle skutki.
Smar grafitowy dobry jest do dużych mechanizmów, kół zębatych, elementów przesuwnych, łańcuchów napędowych oraz do gwintów. Przy drobnych elementach, oraz elementach ruchomych o dużej prędkości(elekrtonarzędzia)(koła zębate, łożyska, mechanizmy udarowy, tłoki), powinno stosować się smary przekładniowe.

1 ... 3 4 5