Wiertarka do kołków

Do ostatniej strony »
G
karmi 2010-01-15 09:06

Re:Wiertarka do kołków

Po przejrzeniu paru młotowiertarek wybiore raczej to http://www.aukcjoner.pl/gallery/001710258-M%C5%81OT-UDAROWO-OBROTOWY-1758-AA-750W-SKIL.html#I3 cena przystępna parametry też dobre, wiertarka nie posiada śmiesznego jak dla mnie przełącznika obrotów nad regulacją obrotów w postaci takiego "patyka" jak w innych wiertarkach, jedynie brak walizki ale coś za coś. Proszę jeszcze o polecenie dobrych wierteł do niej (najczęściej będę używał póki co fi6, fi8 i fi10.

G
karmi 2010-01-15 09:20

Po przejrzeniu paru młotowiertarek wybiore raczej to http://www.aukcjoner.pl/gallery/001710258-M%C5%81OT-UDAROWO-OBROTOWY-1758-AA-750W-SKIL.html#I3 cena przystępna parametry też dobre, wiertarka nie posiada śmiesznego jak dla mnie przełącznika obrotów nad regulacją obrotów w postaci takiego patyka jak w innych wiertarkach, jedynie brak walizki ale coś za coś. Proszę jeszcze o polecenie dobrych wierteł do niej (najczęściej będę używał póki co fi6, fi8 i fi10.
Mam jeszcze pytanie bo jest też coś takiego http://www.allegro.pl/item875379655_skil_masters_1765_mlotowiertarka_torba_uchwyt.html wiertarka trochę mocniejsza i z dodatkowym uchwytem.
Czy do tej słabszej też można założyć uchwyt na wiertła cylindryczne? czy tylko sdsy?

G
mrox 2010-01-15 09:31

adapter lub przejściówkę, jak kto woli można założyć do każdego młotka sds+ (mówimy o przejściu na wiertła cylindryczne), bo w przyrodzie występują jeszcze inne adaptery.
Pozdro

G
karmi 2010-01-15 11:42

Kojarzy ktoś w którym markecie budowlanym dostępny jest sprzęt marki Skil? dokładnie interesuje mnie -> http://www.allegro.pl/item875379655_skil_masters_1765_mlotowiertarka_torba_uchwyt.html .
Pozostaje jeszcze temat wierteł :)

G
Sławek1 2010-01-15 13:38

Do Twoich potrzeb montaż listew przypodłogowych , montaż listew pod boazerie, zawieszenie szafki, wieszaka itd ogólnie :"w domu" wystarcza wiertła średnicy 4, 5, 6mm,a 8 to już ekstremalne " domowe obciążenia ". Tanie wiertło ww. średnicy nawet na SDS kupisz juz w cenie paru złotych ale jest to barachło , które łatwo ulegnie skrzywieniu lub złamaniu. Najgorsze gdy złamie się w uchwycie i nie można wyciaąnąc złamanej części. Dobre wiertło czy dłuto to wydatek czasami i kilkudziesięciu złotych ale przy ww. średnicy nie będą to wielkie koszty, więc nie będę mówił o producencie. Natomiast powiem Ci że używam tanich meisli z targu -koszt ok 10-12 zł i jeszcze żaden mi się nie złamał!
Natomiast przy projektowaniu zamocownia musisz dobrac jeszcze śruby: średnicę i długośc oraz sposób ich montażu - wbijane(szybki montaż ) lub wkręcane przy pomocy wkretarki.
Stosując wiertarkę elektro-pnematyczna znacznie ułatwisz sobie i sąsiadom życie.
pozdrawiam Sławek

G
karmi 2010-01-15 13:50

Dobór systemu zamocowań mam opanowany:)(tak jak i swojego ulubionego producenta) a najczęściej używane do tej pory średnice to 6, 8 i 12.
Odnośnie sąsiadów - dlatego też szukam młotowiertarki bo nie mam czasu mordować się udarową po powrocie z pracy nie wiele go mam a cisza nocna goni:). Dziękuje Panie Sławku za okazaną pomoc, pozdrawiam.

G
karmi 2010-01-15 14:39

Zapytam z ciekawości co zrobić jak się złamie w uchwycie? nowy uchwyt?

G
Sławek1 2010-01-15 15:43

Będziesz miał dobre narzędzie, dobre wiertła to nic złego Ci się nie stanie. MOC BĘDZIE Z TOBĄ!
Kupuj narzędzie i.... do pracy!
Slawek

G
budowlaniec 2010-01-15 20:46

Sławku - trochę mnie zaskoczyłeś historią o złamanym wiertle:) Wiertła nie powinny się łamać (mam na myśli większe średnice), bo stal nie jest hartowana. Owszem, wzmacniany jest sam uchwyt, ale reszta wiertła nie - po hartowaniu materiał robi się kruchy, więc takie wiertło byłoby do niczego. Końcówki są widiowe i lutowane indukcyjne, więc nie potrafię sobie wyobrazić z czego musiało być to wiertło, że pękło. Powiem więcej - byłem świadkiem jak wiertło HSS zablokowane w żeliwie (wiertarka bez sprzęgła) wygięło się w piękny łuk, ale nie pękło...
Druga sprawa: za 12 PLN kupisz porządny osprzęt DeWalta lub Makity. Te ostatnie można kupić w wersji econo, za średnice 6, 8, 10 mm zapłacisz średnio 5 PLN. Na targu kupuj warzywa, nie narzędzia ;-)
Karmi - nie patrz na markę, bo większość markowych wierteł robi jeden producent. Do domu wystarczy Ci jednoostrzowe, chociażby wspomniana Makita. Tivoly też są niezłe, chociaż jak dla mnie szybko się tępią. Widia jest stosunkowo miękka, bo wyjątkowo łatwo się ostrzy. Tytułem uzupełnienia porad Sławka dodam tylko, że podstawowe wiertła to 5, 6, 8 i 10mm - te największe użyjesz do mocowania cięższych przedmiotów(uchwyt na telewizor, półka na książki, wieszak na ubrania, wc) - warto mieć jedno w zestawie.
Kup sobie krótkie i dłuższe, a będziesz miał bardzo uniwersalny zestaw. Jeszcze jedna rzecz - jak już będziesz miał dobry sprzęt, pamiętaj, że lepiej dołożyć parę złotych i stosować dobre kołki - osobiście polecam Fischera i Koelnera. Pierwszy robi dyble z bardzo dobrego nylonu, który jest znacznie trwalszy niż tani polipropylen lub polietylenu (z tych materiałów robi się 80% kołków).
Pozdrawiam,
Robert

G
Sławek1 2010-01-15 21:13

Witaj Robercie
A miałem taki przypadek 2 krotnie,że urwalo się, Ułamało wiertlo poniżej prowadzenia, i tu byla gimnastyka z wyciagnięciem tego kawałka który pozostał w uchwycie!On się przemieszczał ale do wysojoksci otworów na śrut! I fertig !Wiertła były dobrych firm, ale miały już dużo uwiertane( czytaj były doś długo eksploatowane). Natomiast wiertła kupine za parę złotych w komplecie mannesmanna scheis okropny robilo sie to co mówisz - wyginaly się.... przed wyrzuceniem na śmietnik. Takie samo g... sprzedają w Makro.
Dłuta te targowe klepię na goraco i hartuję.....
pozdrawiam Slawek

G
Kamil 2010-01-15 21:57

Polecam wiertła sds dewalta extreme, kupisz w castoramie

G
dragsteer 2010-01-16 13:13

Wirtła sds+ polecam hitachi. Nie są bardzo drogie a na prawdę dobrej jakości. Jeśli chodzi o tanie wiertła to mam 12 mm wiertło topex o dł 800mm. Sprawuje się świetnie a służy do przewiertów przez zew. ściany w budynkach z wielkiej płyty ( pod kable do anten np. ).

G
mrox 2010-01-18 20:35

witam.
to co szanowny kolega karmi wkońcu kupuje??

G
karmi 2010-01-19 06:30

Kolega karmi zdecydował się na skila 1765 lub 1758

G
karmi 2010-01-19 06:34

Kolega karmi zdecydował się na skila 1765 lub 1758
Jak tylko znajdę go gdzieś w dobrej cenie, skłaniam się ku temu mocniejszemu (1765) chociaż ostatnio widziałem 1758 z wiertłami w praktikerze chyba za 245zł

1 ... 2 3 4 ... 5