Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
A czy ja gdzieś napisałem ze niezgodność towaru z umową dotyczy przedsiębiorców ??? Zgodnie z ustawą dotyczy ona tylko klienta indywidualnego ! Za niezgodność towaru z umową w chwili jego wydania zawsze odpowiada sprzedawca (który ewentualnie może następnie rozliczyć się z producentem lub hurtownikiem, ponieważ ma do nich roszczenie zwrotne). Ma on obowiązek przyjąć reklamację składaną przez klienta i jeżeli jest zasadna – spełnić jego żądania. Ciężar udowodnienia, że niezgodność towaru konsumpcyjnego istniała w chwili jego wydania, spoczywa na kupującym. W przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że niezgodność ta istniała w chwili wydania (zakupu) towaru. Odpowiedzialność jest wyłaczona , jeżeli w chwili jej zawarcia kupujący o tej niezgodności wiedział lub – oceniając sytuację rozsądnie – powinien był wiedzieć ! To tyle o niezgodności towaru z umową. Generalnie różnica polega na tym ze gwarancja producenta jest dobrwolna (producent czy dystrybutor jej dać nie musi) a niezgodność obowiązuje z mocy prawa. Gwarancja i niezgodność istnieją niezależnie od siebie . http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradca_podatnika/3418/Odpowiedzialnosc_sprzedawcy_za_sprzedany_towar.html Wracając do przedsiębiorców to ich dotyczy rękojmia -jest ona prawem obowiązująym przy rozliczeniach podmiotów gospodarczych. Ty masz sklep z wiertarkami a ja mam firmę budowlana -jak kupię u ciebie wiertarkę to z mocy prawa przysługuje mi 12 miesięcy rękojmi. http://www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo/hasla/338032,rekojmia_za_wady.html
No teraz Rufus napisałeś wszystko tak jak trzeba, przepraszam że sie przyczepiłem, ale w tej kwestii jestem przewrażliwiony już. Często pisze ktos o tych rzeczach ale nie dokładnie i potem tacy co to przeczytali przychodzą do sklepu i robią cyrk. Bo przeczytali że mają prawo ale nie doczytali do czego dokładnie. W kwestia prawnych zawsze należy wypowiadać się ostrożnie, bo można narobić szkód.
Owszem tylko rękojmia nie jest sprecyzowana, a zapis: "Rękojmia za wady fizyczne – odpowiedzialność sprzedawcy wobec kupującego w sytuacji, gdy rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność, nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił on kupującego, bądź jeżeli rzecz została wydana kupującemu w stanie niezupełnym." Mówi jedynie tyle że rzecz sprzedana ma wadę, która wystepuje już w trakcie sprzedazy. A wady powstałe w wyniku eksploatacji nie maja tutaj uzasadnienia. Dlatego też zdecydowanie lepiej kozystać z gwarancji producenta. Co rękojmi to jest dość prosty sposób zgodny z prawem, na to by rekojmia lub niezgodność towaru nie były brane pod uwagę. W chwili zakupu sklep może prosić klienta, aby podpisał umowę, w której jest zawarte stwierdzenia, że klient odbiera towar pełnowartościowy, sprawy i zgodny z opisem producenta. Dlatego też rękojmia czy niezgodność towaru jest tylko i wyłącznie uzupełnieniem gwarancji producenta, gdyż sądzenie się z tego tytułu jest bardzo trudne i ne daje pola manewru klientowi, który nie posiada ekspertyzy rzeczoznawcy. Także Rufus;) kupując u mnie wiertarkę, nie liczyłbym z rękojmi, bo wszystkie narzędzia są sprawdzane przy kliencie, pod katem ich sprawności i innych wad. Rękojmię o wiele bardziej można wykorzystać kupując inne towary, których ewentualne wady nie są do sprawdzenia.
Nie zwasze jesteś w stanie stwierdzić wadę w chwili sprzedaży sprzętu bo to że działa on prawidłowo i nie ma uszkodzeń zewnętrznych nie świadczy jeszcze że wszystko jest ok. Wada moze być ukryta ,ale w takiej sytuacji udowodnienie że ona istniała spoczywa na kliencie. Ja miałem taką jazdę myjką wysokociśnieniową-klient powoływał rzeczoznawcę bo twierdził że pompa miała wadę konstrukcyjną której nie dało się stwierdzić w chwili sprzedaży sprzetu. Dzięki swojej determinacji klient sprawę wygrał .
No i znowu nasza alfa i omega ląduję klienta pod siuś!!! Kuba twoim obowiazkiem w chwili gdy klient chce skorzystać z prawa- niezgodności towaru z umowa - jest sporządzenie protokółu i nic więcej. Masz przyjąć badziew , odesłać do serwisu , a nie wymądrzać się i znęcać nad klientem. To nie ty decydujesz !!! Panie Boże zmiłuj się nad nim, daj mu rozum i wybaw klientów od jego mądrowania. Amen Zastanów się ,ze to może być przyczyna tego ,że klient zamiast kopić u ciebie , biegnie do Castoramy!!!
bo wszystkie narzędzia są sprawdzane przy kliencie, pod katem ich sprawności i innych wad. Rękojmię o wiele bardziej można wykorzystać kupując inne towary, których ewentualne wady nie są do sprawdzenia.
Co prawda to prawda........ Sorki za OT
Gość - sprawdzam ich działanie! Rekojmia i niezgodność towaru dotyczy tylko towaru, który w momencie sprzedaży jest wadliwy - cięzko to pojąć? To że wada materiałowa lub konstrukcyjna ujawniona już w czasie ekploatacji podlega gwarancji producenta.
Nie koniecznie-klient ma wolność wyboru-czy chce skorzystać z gwarancji producenta czy z niezgodności z umową lub rękojmi. Te uprawnienia biegną niezależnie od siebie. Tak ja wszej jeśli wada ujawni się do pół roku domniemywa się że istniała w chwili sprzedaży-tyle że klient ten fakt musi udowodnić.
......miało być "Tak jak wyżej" Coś mi się z klawiaturą dzieje :) No ale koniec OT-temat jest o czym innym !
No własnie;) trzeba udowodnić że ta wada istniała, a serwis mając ekspertyzę stwierdzi, że wada mogła powstać tylko na skutek eksploatacji(niewłaściwej), przez co można domniemać, narzędzie było sprawne w czasie sprzedaży i nie ma niezgodności z umową... To niestety błędna taktyka, lepiej zdecydowanie korzystać z gwarancji, bo sam producent ją precyzuje. Jest się na co powołać. Baa gdyby doszło do konfrontacji w sądzie: na pytanie czy w chwili zakupu narzędzie było, wadliwe, bądź działało niewłasciwie, klient musiałby kłamać że bylo niesprawne, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Bo gdyby odpowiedział że narzędzie było sprawne, natychmiast niezgodność przestaje istnieć według prawa.
witam mieszkam w Niemczech i tam właśnie kupiłem pomarańczowe bo relatywnie tanie do zarobków zobaczę ile pochodzi może kupię jeszcze raz choć na boschu niebieskim (młotowiertarka)pracowałem 6 lat i raz wymieniłem wirnik i raz zespół głowicy SDS potem już nie opłacało się jej naprawiać bo stary model młotowiertarkę i pilarkę WORX mam już ponad rok a używam je zawodowo jak na razie to wszystko ok działa młotowiertarka ma uderzenie bez zarzutu i wymienną głowicę SDS na szybki zacisk z mojej winy rozwaliłem gumę osłonową na głowicy SDS i mam problem z zakupem ale to Niemcy jak do domowych prac to polecam
Witam, Jakie są wasze opinie o wiertarce WORX WU364.1?? Warta zakupu?Proszę o szybkie odpowiedzi:)
Witam, Używam narzędzi WORX do profesjonalnego montażu okien - WORX zielony. Wszystko działa od prawie dwóch lat - zakupione w Proma pod Wrocławiem, Jedyne, co padło, to głowica od młotowiertarki WU 330.2, ale tylko dlatego, że głowica zajechana przy... wykuwaniu w cegle pełnej trzeciego otworu pod bramę garażową! Dwa pierwsze otwory przetrwała! Na szczęście głowica jest wymienna, więc potraktowałem to, jak wymianę przepalonej żarówki w samochodzie :) Wkrętarki WORXa mocnie i niezawodne, gumówka też, no i wyrzynarka. Dla porównania - mam dwie Makity wkrętarki kupione w Castoramie - obie padają po kilku miesiącach pracy - najczęściej sprzęgło na pierwszym biegu... Inna Makita - zwykła wiertarka kupiona w Praktikerze, padła po raz trzeci - zacisk głowicy nie może puścić i nie mogę do dziś wyjąć wiertła:) Czyli wszystko na korzyść WORX! Polecam...
Witam Posiadam od 3 lat wkrętarkę WORX WU152PT 12 V kolor zielony , powiem tyle -wykończyłem całe poddasze (160 m2) płyty osb na podłogach, karton gips ściany i sufity , wiercenie w cegle czerwonej + przewierty widią przez pustak i sprzęt nigdy mnie nie zawiódł . Dużym plusem jest świecąca dioda z przodu . Niestety ładowanie w warunkach dość wilgotnych zemściło się uszkodzeniem ładowarki.Niestety sprzęt teraz leży . m.lomnicki@wp.pl
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.