Wiertarko-wkretarka jaka? Celma, Maktec czy Ryobi

Do ostatniej strony »
G
Rufus 2011-02-26 08:39

Re: Wiertarko-wkretarka jaka? Celma, Maktec czy Ryobi

Nie wiem jak jest w egzemplarzach dostarczanych teraz ,ale z rok temu dokładnie przyglądałem się tej wkrętarce i wyraźnie na tabliczce znamionowej było napisane Made in Germany.
W poniedzialek wybieram się do OBI po parę rzeczy więc jeszcze raz sprawdzę (o ile jeszcze mają te wkrętarki bo dawno tam nie bylem)
A na Kressa nie narzekam - mam bardzo dobrą opinię o tej marce tym bardziej ze do niedawna współpracowalem dosyć ściśle z dystrybutorem tych narzędzi.
Wyżej napisałem że mimo produkcji na wschodzie uważam ich wkrętarkę za bardzo dobre narzędzie-mam pretensje do sciemniania co do miejsca produkcji-nic wiecej !
Z klientem powinno się grać w otwarte karty i jak coś jest Chińskie albo Koreańskie to powinno to być jasno powiedziane .
Ludzi trzeba edukować i wyraźnie powiedzieć że nie wszystko co jest zrobione w Chinach jest do d...y
Ludziska nie wiedzą że np taka Makita ma dwie wielkie fabryki w Chinach i dalej uparcie wierzą w to że klepią maszynki w Japonii a Makita w ich w tym uświadcza pisząc "Makita Corporation in Japan" (pada słowo Japan i to wystarcz !!!)
Podobnie zreszta robi np AEG bo część ich maszyn powstaje w fabrykach TTI na wschodzie a oni uparcie piszą "Made in Germany"
Takie Hitachi nie ściemnia i piszą wyraźnie "Made in PRC"
Przynajmniej wiemy na czym stoimy i na tej podstawie można budować zaufanie do firmy bo nie oszkuje już w chwili zakupu sprzętu.

To tylko takie małe OT :)

Pozdrawiam

G
Maariusz 2011-02-26 11:35

Oprócz Hitachi również Bosch przyznaje się, że produkuje w Chinach. Inni producenci idą w zaparte.

G
Felek 2011-02-26 16:12

Z klientem powinno się grać w otwarte karty i jak coś jest Chińskie albo Koreańskie to powinno to być jasno powiedziane .

Ludzi trzeba edukować i wyraźnie powiedzieć że nie wszystko co jest zrobione w Chinach jest do d...y

Przynajmniej wiemy na czym stoimy

Rufus, to w końcu jak to jest? Jak nie wszystko, co chińskie jest do bani, to po kiego grzyba chcesz konkretnych oznaczeń????

G
Rufus 2011-02-26 18:39

Właśnie po to aby nie było spekulacji -kto to zrobił i gdzie !
Jako klient masz prawo uzyskać pełną informację o produkcie włącznie z danymi producenta i miejsce wyprodukowania sprzętu.
Dla mnie osobiście nie ma znaczenia gdzie jest sprzęt wyprodukowany -ma być dobry,ale wielu ludzi sugeruje się miejscem produkcji dlatego producenci ściemniają i wciskają ludziom kit.
Jeśli komuś przeszkadza to że coś jest zrobione w Chinach to ma prawo wiedzieć jaka jest prawda !!!
Jeśli wszystko co zrobione jest w PRC będzie prawidłowo oznakowane -zgodnie z prawdą to ludzie ze zdziwieniem stwierdzą że ich wyobrażenia o Chińskiej tandecie daleko odbiegają od rzeczywistości.

G
JK. 2011-02-27 04:39

Oj Rufus AEG od paru lat nie pisze na narzędziach "made in germany" nawet jesli tak jest,;) np: młoty udarowe to produkt niemiecki mimo że nie mają tego napisane. Po prostu poszli po rozum do głowy, po co pisać made in.... skoro jakaś część może trafić z chiń?? To dopiero byłoby nie uczciwe.

TTI i fabryka chińska robi głownie odlewy z aluminium do obudowy przekładni, , robią też plastikowe obudowy, przekładnie do narzędzi akumulatorowych milwaukee na rynek amerykański, robią ogniwa Ni-Cd i Li-ion, robią narzędzia w całości Ryobi, tam też powstaje cały osprzęt do elektronarzędzi w wersji economy, bity udarowe.

Co do kressa i taj wkrętarki, skladają ją w Korei, ale wyłączniki są niemieckie, podobnie jak silnik.

G
Rufus 2011-02-27 07:39

Fabryki TTI w Chinach wykonują też ostateczny montaż elektronarzędzi z których cześć trafia na rynek europejski.
Główna montownia z tego co mi wiadomo znajduje się w Hongkongu,ale są też i fabryki dalej na kontynencie.
Szef mojego poprzedniego pracodawcy był w tej fabryce -nawet oglądałem specjalny film reklamowy na którym skośni montowali pomarańczowe AEG.
A co do napisów na tabliczkach znamionowych to jak będę w poniedziałek w OBI to postaram się porobić zdjęcia -chyba że ten proceder się skończył.

Pozdr

G
JK. 2011-02-27 18:09

Owszem częściowo chińskie są AEG wkrętarki z serii G(najtańsze), nowy model wiertarki SBE 600(ten gumowaną rączką) i chyba wyrzynarka step 70 ale jej nie jestem pewien.
Zresztą i tak tych narzędzi nie można okreslić :made in china" bo za dużo w nich jeszcze niemieckiej produkcji. Wiesz taki typowy chińczyk jak Einhell też nie jest tak naprawde czysto chiński, zwłaszcza Red, gdzie sporo podzespołów jest robionych w niemczech (uchwyty wiertarskie, elektryka w generatorach)

G
antyJK 2011-02-27 21:15

jk urniu.
jeszcze nieawno upierałeś się ze te twoje aeg to czyatsej krwi niemiec.
teraz twierzisz, ze to chinczyk, ale prawie niemiec. zecyuje sie wreszcie trutniu bo juz mi flaki sie przewracaja jak czytam te głupstawa.
albo cos jest chinskie, albo nie. albo jest dobre, albo nie.
wez lepiej stul dziub i nie pisz nic wiecej.

G
JK. 2011-02-28 18:02

Gdzie się upierałem że sa wszystkie narzędzia czysto niemieckie kretuniu?;)
Podaj mi przykład że AEG robi w tej obecnej chwili wszystkie narzędzia, tylko i wyłącznie w niemczech?????????????????

Specjalnie dla ciebie mogę ci wymienić kilka narzędzi które są "jeszcze" i "prawie" niemieckie:
Wszystkie młoty SDSmax, młoty sds plus(oprócz BH22E)
Szlifierki taśmowe, szlifierka mimośrodowa 150mm, Wiertarki udarowe(oprócz nowej SBE600 i SB2 600, oraz SB20-2RE), szlifierki katowe WS 8-115, WS 8-125, WSE 8-125, WSC i WSE 14-125, Opalarki, wyrzynarki STEP 1200, Wkrętraki Akumulatorowe seria C i HD(same) Piły szablaste...Tak te produkty mozna nazwać niemeckimi, bo są niemal w 100% produkowane i montowane w niemczech. Być może za pół roku dostępne u nas będą te narzędzia również "prawie" chińskie.... Wiec dlatego AEG nie umieszcza już made in germany, bo żeby byc uczciwym wobec siebie i klientów, nie mogłoby tam być ani 1% chińskiej produkcji... A wszyscy co znają troche rynek narzędzi więdzą że w obecnych czasach to niemożliwe już... Dlatego też czytając na innych narzędziach marek napis: "made in germany" jestem mocno sceptyczny czy to w 100% "niemiec"...

G
antyJK 2011-02-28 21:40

Gdzie się upierałem

W d..pie.
Bardziej złożonego zdania i tak nie zrozumiesz.

G
Rufus 2011-02-28 21:54

Naprawdę odpuście sobie te uszczypliwości - po co to ?

JK -sprawdziłem i miałeś rację -na Kressie już nie piszą Made in Grmany !
Sprzedawca w OBI powiedział że jak dostawali wersję 12-to woltową to faktycznie było napisane Made in Germany na czternastkach jest tylko adres w Niemczech-za to na walizce byłyszczy naklejka "Kraj pochodzenia Szwajcaria"
Co by nie mówić i tak uważam ze jest to zmyła skierowana pod klienta.
Na AEG BS 12 na tabliczce znamionowej napisali GERMANY -faktycznie bez Made in.........

G
Arek 2013-02-23 10:58

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
Krzysiek 2013-09-30 13:44

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
weekend 2013-09-30 16:37

Krzysiek, to bez sensu - pracownicy firmy muszą kupować narzędzia?
Ale zniżkę pracowniczą/agencyjną pewnie masz? ;-)

G
kserus 2013-10-04 14:34

Moim zdaniem zdecydowanie Celma. Przede wszystkim ze względu na stosunek cena/jakość. Nie zajmuję się profesjonalnie remontami, ale wiem jak duża jest różnica w sprzęcie nawet znanych marek, a tym sprzętem celmy. Mnóstwo firm poleciało na chińskie produkty, a cierpią na tym klienci ;/

1 ... 2 3 4