Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Witam Od jakiegoś czasu rozpocząłem sprzedaż narzędzi oraz akcesorii do domu i ogrodu Na sklepie https://narzedzia.pl/ możecie znaleźć spory wybór...
Może ktoś mi wyjaśni pewną tajemnicę. Kupiłem "mini pilarkę tarczową" w Action Chciałem zamontować tarczę. Czytam dokładnie instrukcję w...
CAS 12P. Bateria 12 do tego to straszny chłam. Pierwsza działała jakieś 3 mieś. Druga po reklamacji jakieś pół roku (używana sporadycznie). teraz leży...
Radek nie polemizuj juz naprawde:] bo to ci po prostu nie wychodzi, wykłócasz się o szczególy jak kto potocznie rozumie pojęcie prąd, a sam tworzysz "pseudo naukowe" rarytasy słowe oraz co gorsza nie potrafisz zrozumieć prostej rzeczy: w jaki sposób narzędzia mają spalony silnik...Jak dla mnie jesteś człowiekiem, który wie że dzwonią dzwony, ale nie wiesz w który kościele... A żeby nadal być tym mądrzejszym, piszesz to samo co ja tylko własnymi słowami, jednocześnie zaznaczając że ja piszę głupoty.... Daruj sobie po prostu, to bez sensu, albo tak jak powiedziałem idź na studia na politechnikę może zobędziesz nobla kiedyś....
Poczytałem trochę Twoich postów na tym forum - wychodzi na jedno: znasz się na narzędziach, ale jak czegoś nie wiesz, idziesz w zaparte - dokładnie tak samo jest z nieszczęsnym prądem i napięciem. Bardziej nie mogłeś się zbłaźnić w temacie ogólnie pojętej elektryczności, sorry. Kilku Kolegów zwróciło Ci uwagę, żebyś nie zabierał głosu na temat, na który nie masz pojęcia. Jeśli nadal uważasz, że osoba z kierunkowym wykształceniem (nie wiem na jakim poziomie jest ten Twój energo-elektryk) może pozwolić sobie na takie pospolite opisywanie zjawisk fizycznych, to jest mi przykro. Dla mnie nic nie zmieni faktu, że niejaki JK kompletnie nie zna się na tym, o czym pisze. I nie jesteś w stanie zmienić tego niczym, co napiszesz poniżej. Z dedykacją dla Ciebie: http://www.youtube.com/watch?v=Ag4o0ZuqbYE
Tobie też zwracano uwagę, że się nie znasz, a dalej brniesz w swojej pseudonaukowej tezie o akumulatorze, ktory jest źródłem napięcia;)) Więc wiesz tyle ide zapamietałeś ze szkoły, a że pamięc bywa zawodna wszyscy to widzą. A że jestem osobą, którą jak się podrażni głupim i chamskim tekstem, nie odpuszcza ttak łatwo to masz pecha.
Prześledziłem wątek i waszą kłótnie Panowie. Każdy z was ma po części rację i każdy się myli. Ale nie ma się co spierać tylko każdą informację, którą ktoś wam neguję należy sobie sprawdzić, zgłębić, aby móc dalej brnąć w dyskusji. Prąd i jego tajemnice to temat nie prosty, trzeba to poczuć, aby dobrze zrozumieć. Nie będę się tu rozpisywał teoriami, bo nie mam wystarczających kompetencji, no i za dużo tych sporów. Od siebie aby wyciągnąć jakiś wspólny mianownik z waszych kłótni mogę napisać tyle. Prąd i natężenie to umowne symbole pewnych wielkości fizycznych. Tak samo jak źródło napięciowe i źródło prądowe. Rację ma JK pisząc, że jeśli istnieje prąd, to istnieje także napięcie, ale w tej samej teorii się myli pisząc inne dziwne rzeczy o ładunku. Bez napięcia prąd nie popłynie. Tak więc bateria czy akumulator jest tak naprawdę źródłem napięciowym, ale również prądowym w zależności od punktu widzenia. Źródło prądowe to jest abstrakcyjne pojęcie umowne, umożliwiające zrozumienie lub opisanie pewnych zjawisk fizycznych. Ładowanie akumulatora można rozumieć jako źródło prądowe (stosuję się ogranicznik prądowy). Napięcie się zmienia w zależności od poziomu naładowania nie zaś od prądu ładownia. Stabilizacja prądu to nic innego jak stały prąd a zmieniające się napięcie w zależności od zmiany rezystancji obwodu i na odwrót stabilizacja napięcia to zmieniający się prąd proporcjonalnie do R regulowane elektroniką. Każdy stabilizator jest regulatorem, ale na odwrót już nie. JK pisze, że podłączenie do aku groźi spaleniem urządzenia. I tak i nie. Zależy jaki mamy sprzęt. Zazwyczaj napięcie w samochodzie, przynajmniej w zapalniczce samochodowej ma stabilne napięcie 12V. inaczej rzecz ma się na akumulatorze podczas ładowania przez alternator, ale to nie ważne. W zapalniczce jest 12V inaczej każde urządzenie podpięte do gniazdka mogło by się zjarać. A urządzenie nie pali się jeśli napięcie wzrośnie o 2V. Gorzej jak wzrośnie więcej np. powyżej 16, a dlaczego? Dlatego że popłynie większy prąd, i jeśli nie mamy odpowiedniego zabezpieczenia, ot choćby zwykły bezpiecznik. Dlatego myślę że podpięcie wkrętarki do gniazdka zapalniczki samochodowej, które jest odpowiednio zabezpieczone nie grozi niczym. Poruszany był też wątek baterii NiMH i Li-Ion. JK ma tu dużo racji. Li-ion też należy formować tylko że wystarczy raz na dłuższy czas, w celu odświeżenia aku. Należy się nimi zbytnio nie przejmować, używać tak jak potrzeba. One mają określoną żywotność i czy będą leżeć czy pracować to i tak trzeba będzie kiedyś wymienić. Niemniej jednak istnieją pewne zasady aby tą żywotność zachować jak najdłużej i są to te same zasady co w przypadku baterii Li-Ion do laptopa czy telefonu. Czyli normalnie starać się nie rozładowywać zbyt głęboko, jeśli maszyna słabnie podłączyć do ładowania. Raz na kilka miesięcy rozładować do zera, czyli do momentu kiedy maszyna już nie dyszy (nie mylić z całkowitym rozładowaniem poniżej dopuszczalnej granicy, np. żarówką co grozi jego zabiciem). I naładować do pełna. Powtórzyć kilka razy. Jeśli narzędzia nie używamy przez dłuższy czas najlepiej odpiąć aku naładowany do pełna. Istnieje samorozładowanie aku, a zwłaszcza jeśli pozostaję w urządzeniu. Jest to groźne o tyle, że jeśli samorazładowanie nastąpi poniżej poziomu krytycznego ogniwa, będzie ono do wyrzucenia. W przypadku NiMH filozofii nie ma. Starać się zawsze zużywać do samego końca i ładować do pełna, a posłuży długo. Ale się rozpisałem;) To dzięki JK i Radkowi, których kłótnia była inspiracją.
To jeszcze doprecyzuj co znaczy to rozładowywanie Ni-MH 'do samego końca', bo ludzie zaczną podpinać żarówki i czekać do zgaśnięcia. ;)
El - matic tak, masz rację każda bateria jest tez źródłem napięcia, ale do działania wkrętarki, potrzeba energii elektrycznej w postaci ładunku. Więc realnie na wkrętarki akumulator jest źródłem prądu(energii) a nie samego napięcia. Stąd też bateria pozbawiona ładunku elektrycznego mimo napięcia nie spowoduje uruchomienia wkrętarki. A o to głównie chodziło, oraz o to co spowoduje nieco wyższe napięcie, gdy wkrętarka będzie mocniej obciążona. Tak się gdzie z każdym elektronarzędziem, przy niedozwolonym napięciu, teoretycznie narzędzia sieciowe powinny wytrzymać ok. minuty na 300V a potem zaczynają się palić izolacje silnika, mimo znikomego obciążenia.
Kolego JK, wszystko ok. tylko zapominasz o jednym. Jeśli istnieje ładunek, który jest przesyłany, czyli prąd, istnieje też napięcie. Nie może istnieć sytuacja o której piszesz, że jest napięcie ale niema ładunku, czy też ładunek nie płynie, no chyba że myślisz o układzie otwartym;). Urządzenie jest uruchamiane zawszę przez prąd. A prąd jest jeśli istniej napięcie. Jeśli napięcie jest zbyt małe, co ma miejsce w przypadku rozładowania akumulatora prąd również jest proporcjonalnie mniejszy, czyli zbyt mały do utrzymania stałych obrotów, a tym bardziej rozruchu urządzenia. Tak, więc jedno bez drugiego nie istnieje. Jednak zgodzę się z tym, że w przypadku elektronarzędzi baterie można z powodzeniem traktować jako źródło prądowe.
Dzis widzialem wkretarke Bosh GSR 12 VES-2 oraz wiertarke GSB 12 VES-2 w jednej walizce i z dodatkowym akumulatorem(lacznie 3 akumulatory).Sprzet uzywany ale sprawny bo bawilem sie nim przez 30 min. Szukam informacji na jego temat i czy warto kupic za ok 150 zl. Dzieki za kazda podpowiedz.
Witam. Jesli dobrze rozumiem to masz mozliwosc kupic wiertarko wkretarke oraz wiertarko wkretarke udarowa z 3 aku za 150pln? Jesli tak to bierz smialo choc chyba to bardzo niska cena, podejrzanie niska jak za 2 ORYGINALNE narzedzia. Choc moge sie mylic. Szkoda ze nie zrobiles zdjec wtedy mozna by bylo wiecej powiedziec.
Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.