Jaka Wiertarka Udarowa za okolo 400 złotych

Do ostatniej strony »
G
Jakub 2007-08-26 00:00

Jaka Wiertarka Udarowa za okolo 400 złotych

witam,
chciałbym sie zapytac jaka wiertarke udarowa mam wybrac do prac remontowych w domu, do wydania mam okolo 400 złotych, na allegro znalazłem myśle ze 2 ciekawe okazje, ale nie jestem pewnien czy ten sprzet jest dobry.
Pierwsza z nich to wiertarka Metabo SBE 850 Inpulse
http://www.allegro.pl/item229660954_metabo_sbe_850_impuls_wiertarka_udarowa_nowa_.html
A druga to Makita HP2051F
http://www.allegro.pl/item229655247_makita_hp2051f_udarowa_2_biegowa_nowiutka.html
Z góry dziękuje ;]

G
Marcin 2007-08-26 00:00

Re:Jaka Wiertarka Udarowa za okolo 400 złotych

metabo ma dobrą cenę, ale dziwnym trafem nie ma ani ogranicznika głębokości ani walizki..... prawdopodobnie może być kradziona, bo nowy sprzęt ZAWSZE jest w walizce i zawiera ona ogranicznik głębokości... ja bym się zastanowił nad czymś innym. No i połowa ceny sklepowej???? za nówkę??? za tanio. żadna firma w Polsce nie ma takich upustów w metabo by pozwolić sobie na taką cenę. trochę mi to metabo śmierdzi
pozdro

G
mazu_r 2007-08-26 00:00

Wysłałem do sprzedającego maila z prośba o dokładne zdjęcia wiertarki i zapytałem czy ma gwarancje producenta, zobaczymy co odpowie. A co sądzisz o tej makicie? A może zaproponujesz jakis inny sprzet w tym przedziale cenowym, tylko taki zeby sie nie rozsypał po trzech dziurkach ;]
Dziękuje i Pozdrawiam. ;]

G

Zapytaj go nie o więcej zdjęć, ale o pisemną gwarancję i ewentualnie dowód zakupu, bo to podstawa, przy oddawaniu sprzętu do naprawy gwarancyjnej ;).
jeśli maszyna ma pracować w domu, to zadam jeszcze jedno pytanie. w czym chcesz wiercić, cegła, beton??? bo to podstawa, gdy zamierzasz wiercić w betonie, potrzebujesz raczej jakiegoś elektropneumatyka na sds+ a nie wiertarkę udarową.
Ale jeśli jest to zwykły mur, plus w opcji zamierzasz powiercić w drewnie i metalach, poleciłbym...
(o nie Michale, tym razem nie tą wiertarkę ;P)
... boscha zielonego, PSB 750-2 RE. kosztuje 400 zł na półce w sklepie, więc na allegro będzie taniej. ma 750W i jest dwubiegowa. do domu w zupełności wystarczy.

G

p.s. a co do makity, powiem szczerze w ogóle w tej marce nie siedzę, więc trudno mi by było rzetelnie się o niej wypowiedzieć
pozdro

G
Michał 2007-08-27 00:00

witam:)
http://www.allegro.pl/item229574164_wiertarka_udarowa_black_decker_kr850ck_850w_.html
klogo a co dokładnie bedziesz robił?? mieszanie wkręcanie to 2-biegówka Ci wystarczy (mieszanie stopniowe, to nie mieszarka). jeżeli nie będziesz wyonywał takich prac to zwykła jedno biegowa wiertarka wzupełności wystarczy:)
a jest w czym wybierać
pozdro

G
Jakub Mazurkiewicz 2007-08-27 00:00

Mieszac raczej nic nie będe ;] A Wiercenie to głownie w Suporeksie, Cegle, Od czasu do czasu w betonie do 12mm i w róznych metalach.

G
Michał 2007-08-27 00:00

oki. myślę że KR603 lub KR653 lub KR703 lub KR753 z B&D spokojnie Ci wystarczy. mechanicznie praktycznie niczym się nie różnią, oprócz silnikami. wszystkie są na łożyskach tocznych a nie tulejkach, mają blokady wrzeciona(jedno tulejowy uchwyt wiertarski), prawe lewe obroty takie same i wedłóg mnie zajefajny udar:). zewnetrznie różnice to:
603 i 653 są w czałkowitej obudowie plastikowej,
703 i 753 mają budowe słoikową i osłona przekładni jest metalowa,
603 nie ma podgumowanego uchwytu i tym można ja rozróżnić od 653.
dla porównania poprzedniej serii wiertarek do obecnej:
nowa:
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=228355739
stara:
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=229021647
co do różnic to to że gadbaryty się zmieniły i w starszych modelach obroty prawolewo były różne.
pozdro

G
killgore 2007-08-29 00:00

Jeśli chcesz wydać cztery stówy, to spokojnie bierz makitę. Profesjonalny sprzęt w domowych warunkach będzie długo i wiernie służył. Makita to uznana marka. Z doświadczenia wiem iż z metabo są problemy, szczególnie z uznawaniem reklamacji, pozatym to kąkretne metabo, jak ktoś to określił, śmierdzi.

G
Marcin 2007-08-29 00:00

he he, wydaje mi się, że każdy profesjonalny sprzęt w warunkach domowych będzie służył długo i bezawaryjnie ;)
a co do metabo mocno zdziwiło mnie Twoje zdanie jakoby stwarzali problemy przy reklamacjach. Od 10 lat w tym siedzę i jeszcze nie miałem przypadku poza ewidentną winą użytkownika (próba reklamacji piły widiowej z powyłamywanymi wszystkimi zębami) by odmówili naprawy lub stwarzali problemy. Powiedziałbym raczej że ich serwis jest równie liberalny jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne co serwis boscha, ale z kolei nie są tak szybcy w ich realizacji jak bosch.
pozdro

G
mirek 2007-09-01 00:00

Kolego Jakubie.
Zarówno ta makita jak i metabo to dobry sprzęt i do domu wystarczy w 200%. Proponuję się zapoznać także z ofertą De Walta i boscha. Myślę że na prawdę w podanej przez ciebie cenie znajdziesz coś fajnego. Co mogę ci doradzić to jeśli chcesz wydać takie pieniądze to kup sprzęt w sklepie. Tam masz pewność oryginalności. Na allegro widzisz sprzęt dpoiero po otwarciu paczki a zdarza się że dowiadujesz się że to podróbka dopiero podczas wizyty w serwisie. W najlepszym wypadku pozostaje ci negatyw i na tym koniec.
Pozdrawiam

G
Marcin 2007-09-02 00:00

w warunkach domowych spokojnie wystarczy na długie, długie lata
pozdro

G
mirek 2007-09-02 00:00

Kolego Jakubie.
Sprzęt który tu podałeś to sprzęt z segmentu profi. Do domu aż nadto. Jego zakup jak na warunki domowe to super inwestycja. Zaręczam że starczy ci on an długie lata przyjemnej i bezawaryjnej pracy. Jeśli chcesz wydać niemałą kasę na sprzęt do domu to dobry wybór. Sprzęt na moje to oryginał.
Pozdrawiam

G
Michał 2007-09-04 00:00

i na tym polega sprzedaż elektronarzedzi. dobrać odpowiednie narzedzie do odpowiedniej pracy i czestotliwości tej pracy. i nie opłaca sie płacić więcej jak się nie wykorzystuje sprzętu w 100%.
czyli amator nie wykorzysta obtymalnie wiertarki makity,niebieskiego boscha, dewalta, metabo itd, bo szkoda tego narzedzia na 15 otworów rocznie.
pozdro

1 2