bosch 11-125

G
next 2010-04-14 23:01

Re: bosch 11-125

Gratuluję dobrego wyboru! Myślę, że maszynka sprawdzi się na froncie ciężkich prac. Przypominam także o możliwości przedłużenia gwarancji do 3 lat poprzez rejestrację. Pozdrawiam!

G
Maariusz 2010-04-15 19:58

Bosch ma świetne antywibracyjne rękojeści i po dłuższym szlifowaniu ręce nie drżą jak staremu dziadkowi. Do domu 850c wystarczy i też mi powinna parę lat posłużyć. Rękojeść jednak musiałem dokupić

G
Sławek 1 2010-04-15 21:08

Ło Bozicku to Boschem tak telepie ,że musi mieć konstrukcję antywibracyjną? . No , no !
Chyba .że to chwyt marketingowy.....
pozdrawiam Sławek

G
JK. 2010-04-16 16:42

Sławku rozumien że to był dowcip, bo w przeciwnym razie uznam że nigdy nie trzymałeś szlifierki kątowej w ręku, używając jej nie dłużej jak kilka sekund.

G
Maariusz 2010-04-16 17:38

Jeżeli ktoś ma do czynienia z narzędziami tylko na półce sklepowej to pisze o nich głupoty. Jak by popracował szlifierką z założoną ściernicą grubości 6mm to by wiedział jak przydatna jest rękojeść antywibracyjna.

G
Sławek1 2010-04-17 10:29

Nie.." Jak by..." tylko -jakby.Mariusz napraw sobie szlifierkę- wymień łożyska i wyważ dynamicznie wirnik i nie rób z siebie bohatera od cięcia i szlifowania. W malej szlifierce system tłumienia drgań to gadżet.
pozdrawiam Slawek

G
JK. 2010-04-17 16:35

sławku mylisz się i tyle, kto w nowej szlifierce będzie wymieniał łożyska i wyważał wirnik!?? - to co ty mówisz to kosmos. Rączka antywibracyjna ma ci zmniejszyc wybrację przenoszone na dłoń. Mniejsze wibracje wygodniejsza praca, mniej męcząca, zdrowsze stawy. Od tego są normy pracy nawet.

G
Maariusz 2010-04-18 13:17

Sławku jesteś polonistą i o szlifierkach masz mgliste pojęcie. Posiadam kilka szlifierek, więc wiem co piszę. Nie będę wymieniał w nowych maszynach łożysk, bo nie ma takiej potrzeby.

G
Slawek1 2010-04-18 19:49

.... i tu się mylisz..... ponieważ posługuję się tym sprzętem dość wytrwale. Dużo kupowałem z racji tylko prymitywnej chęci posiadania czegoś nowego. Powiem Ci,że jeżeli jest sprawne narzędzie to największe obciążenie drganiami przychodzi przy szczotkowaniu lub czyszczeniu tarczą właśnie ściernicą , gdy duża średnica ( bezwładność ) i różne zużycie lub rozłożenie masy powoduje bicie. Wtedy przy 2kW faktycznie przydałoby się coś do tłumienia drgań. Natomiast przy 500, 600, 800, 1000 W-atach jest to raczej niepotrzebne. Można się znowu spierać nad "raczej" . Powiem jeszcze jedno, że takich małych to mam bodajże kilkanaście. Powiem również,że te wzgardzane, marnych firm też są OK . Na słowo Makita , czy Perles nie wpadam w euforię bo mam i wcale nie są aż takie dobre- tez się psują. Wiem, z racji pozsiadania ww. sprzętu,ze pracę można i należy wykonać w miarę tanio i BEZPIECZNE..
pozdrawiam Sławek.

G
JK. 2010-04-18 21:52

Sławku, ale nadal się mylisz, nie rozumiesz podstawowej rzeczy, może antywibracyjna rączka to bajer dla kogoś kto pracuje szlifierką pare godziń w roku. Ale dla osób które pracuje nawet kilka godzin dziennie, tak rączka naprawde jest czymś dobrym. Kiedyś miałem okazję przerabiać metalowe drzwi szlifować spawy, ciąć itp.. około 3-4 godzn pracy moim starym Skilem 550W i po pracy dłonie mnie po prostu bolały. Więc ja dobrze rozumiem ludzi którzy chcą mieć takie bajery, bo to dobra rzecz, po prostu.

G
Maariusz 2010-04-19 19:02

Do cięcia ściernicą grubości 1-1,6 mm rączka antywibracyjna nie jest potrzebna. Najgorsze jest właśnie szlifowanie spawów grubą ściernicą trwające kilka godzin. Do tego błędem jest przekładanie ściernić, gdy raz tniemy a następnie szlifujemy mając jedną szlifierkę.

1 ... 2 3