zakup wiertarki ok.700W opcja 2-biegowa - makita,Hitachi,Metabo,DeWALT

G
PanFleks 2011-11-05 21:51

Re: zakup wiertarki ok.700W opcja 2-biegowa - makita,Hitachi,Metabo,DeWALT

@Jandomm: powiedz, proszę, dlaczego akurat ma to być narzędzie dwubiegowe?

Pozdrowienia,
PanFleks

G
jandomm 2011-11-06 13:46

Wiertarka 2-biebowa
Moje uzasadnienie to:
- wykorzystanie do wiercenia wiertłem w stali 10-13 mm,
- wykorzystanie sporadyczne jako mieszadła do zapraw,
- wykorzystanie wycinania otworów otwornicami przystosowanymi do uchwytu
wiertarek,

Nie ukrywam, że dotychczasowa wiertarka 1-biegowa o mocy 650[W] była mocno dociążana na niskich obrotach.

G
Łoś-Superktoś 2011-11-06 18:09

Jandom - tutaj oceny takiej nie znajdziesz, po pierwsze bo to forum flustratów, którzy wylewają na kimś pomyje bo ba ktoś inne zdanie. Po drugie że większość użytkowników to majsterkowicze którzy wiercą raz na rok, więc im Hitach nie potrzebne, albo są to pseudo fachowcy, którzy za kilka lat pracy w branży nie wyszli poza standardy używania i jadą na boschu;) Po trzecie mało kto używa tej klasy wiertarek dwu-biegowych. BO Albo ktoś ma małą jednobiegową wiertarkę do ścian lekkich typu cegła czy gipsy, albo jak ktoś ma beton to ludzie słusznie przechodzą na młoty udarowe od razu. Polski rynek jest bardzo mało chłonny na wiertarki dwubiegowe.

A co to znaczy 'flustratów'? Słownik Języka Polskiego nie przewiduje takiego sformułowania.
Ty chyba jesteś z tych Bułgarów co handlują narzędziami, to by wyjaśniało słabą znajomość polskiego. :/

G
PanFleks 2011-11-06 18:29

@Jandomm, nie wiem, na ile Ci pomogę, ale podzielę się moją opinią nt. tych producentów.

* Makita mam ukośnicę (kupioną na narzedzia.pl w bardzo atrakcyjnej cenie). W stosunku do ukośnic Metabo tej samej klasy, Makita zdecydowanie lepsza, ale ciut droższa. Nie mogę jednak przyzwyczaić się do rocznej gwarancji, kiedy inni niemal w standardzie mają 3... Wiertarkami pracuje sporo znajomych stolarzy. Używają modelu, który sam producent określa jako model dla amatorów, ale są zadowoleni. Są też tacy, co bardzo narzekają na serwis. Większa część produkcji to Chiny - jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie.
* Metabo - używam kilku narzędzi, sporo z nich rozebrałem na potrzeby zdjęć do bloga. Uważam je za solidne, zaprojektowane z głową, ale czasami zbyt drogie lub zbyt nieprecyzyjne w stosunku do ceny. Wiertarkę mogę spokojnie polecić. Część sprzętu produkowana w Chinach, niektóre narzędzia w Niemczech.
*DeWalt - używam kilku narzędzi, jest to moje prywatne odkrycie tego roku. Podoba mi się w nich to, że mają dobry stosunek jakość/cena, ale mają kilka niedoróbek (np. brak wskaźnika naładowania akku w narzędziu za ponad tysiąc złotych). Wiertarki mają swoje odpowiedniki (tańsze i o lepszych parametrach u konkurencji). Sporo narzędzi produkowanych w Chinach, niektóre w Czechach.
*Hitachi - znam ze słyszenia. Nie miałem okazji przetestować, pracować nimi. Z danych technicznych wynika, że ma największy moment obrotowy spośród Twoich typów.

Ze względu na doświadczenia z narzędziami, albo na podstawie danych technicznych i Twoich wymagań postawiłbym na Metabo lub Hitachi.

Jeśli już wybierzesz podziel się wrażeniami ;-)

Pzdr,
PF

G
JK. 2011-11-06 20:26

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
JK. 2011-11-06 23:34

Tutaj bym się kłócił czy większość makity zwłaszcza u nas jest chińska, co prawda zdarza się:) np: wymienione przez ciebie ukośnice, ale w tej cenie Metabo ukośnice też ma z chin;). Spora część sprzętu makity pochodzi z fabryki w Anglii.

G
anty 2011-11-07 22:24

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
jandomm 2011-11-09 21:50

Kto jest producentem (w jakim kraju produkcja) wiertarki Makita HP 2071 jeżeli Kod kreskowy z opakowania to:
0 88381 05168 2

G
Motyk 2011-12-06 15:40

MAM PYTANIE SZUKAM WIERTARKI BEZ UDAROWEJ DO TEJ PORY PRACUJE NA Hitachi D 10VF ZALEZY MI NA WYTRZYMAŁOSCI TE WIARTARKI STARCZAJA NA OK 2 TYG MOWIE O SZCZOTKACH I OGÓLNYM ZUZYCIU ZALEZY MI TAKZE ABY LEWE I PRWE OBROTY MIAŁY TA SAMA MOC
POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDZ

G
JK. 2011-12-07 23:35

Z AEG masz dwa modele, z obrotowym szczotkotrzymaczem - czyli pełna moc na lewych obrotach
http://www.narzedzia.pl/Wiertarka-BE-650-R,33994.html
lub starszy model: http://www.narzedzia.pl/Wiertarka-BE-600-R,4331.html

Jest jeszcze ciekawa opcja z milwaukee, z dużym momentem obrotowym 59Nm co jak na wiertarke 630w jest olbrzymią siłą.

1 2