Wiertarko-wkrętarka BDF-451

G
sylwq 2009-09-14 00:00

Wiertarko-wkrętarka BDF-451

Witam. Kupiłem ostatnio Makite BDF-451. Co koledzy mogą powiedzieć na jej temat. Zauważyłem że na 3 biegu i najwyższych obrotach, czasem drży, ale wrzeciono nie ma luzów. A drży tylko bez obciążenia i to tylko czasami, nie wiem czy oddać ją na gwarancji, czy wrzeciono bez obciążenia wpada w rezonans czasami. Po za tym mam pytanie co to dokładnie jest moment twardy i moment miękki. (samo pojęcie momentu obrotowego znam, ale z określeniami twardy i miękki nie spotkałem się na zajęciach z mechaniki)

G
Wituus 2009-09-14 00:00

Re:Wiertarko-wkrętarka BDF-451

Fajny model ale mogles brac model 2-biegowy BDF454, na drugim biegu obroty takiesamie jak w Twoim modelu na 3 biegu a cena o okolo 50zl nizsza niby nic, tylko przygotuj sie do wymiany pierscienia z przekladni przy intensywnej eksploatacji co 7-8 miesiecy (koszt pierscienia okolo 5 zl)
Wkrecanie twarde to wkrecanie w metal a miekkie w drewno.
Co do pracy samego urzadzenia to trudno powiedziec bez sprawdzenia przez serwis, faktem jest ze silniki 4 polowe w makitach podczas pracy wydaja troszeczke inny dzwiek niz tradycyjne wkretarki
Wkrecanie twarde to wkrecanie w metal a miekkie w drewno.

G
sylwq 2009-09-15 00:00

Dziękuje za szybką informację. Na razie jest mi za bardzo potrzebna by oddawać ją do serwisu. Czy w okresie gwarancyjnym pierścień nie podlega wymianie. Jakie są objawy jego zużycia. Wkrętarki po remoncie będę używał sporadycznie acz intensywnie. Nie chciał bym mieć jakiś niespodzianek jak będzie mi potrzebna. Można go wymienić samemu czy tylko serwis autoryzowany??. Nie lubię grzebać w rzeczach na których się nie znam.

G
Wituus 2009-09-15 00:00

W okresie gwarancyjnym jest wymieniany bezplatnie. Objawy uszkodzenia to silnik pracuje ale uchwyt sie nie obraca. Jest to wina wkrecania srub na 3 biegu bez sprzegla, nie ma sie co oszukiwac na 3 biegu jest bardzo szybka, ale jednoczesnie bradzo slaba z tego powodu sprzeglo jest najczesciej blokowane przez uzytkownika i pada pierscien na przekladni. Nie zapominajmy ze najwiekszy moment obrotowy podawany w dokumentacji jest mierzony zawsze na pierwszym biegu.
Jezeli podczas wkrecania uzywales sprzegla to nie powinienes sie niczego obawiac.
Szczerze mowiac lepiej oddac do serwisu, po gwarancji zaplacisz max 30 zl i sprzet sprawny, bez doswiadczenia mozna zle poskladac przekladnie, a przy tym jest wiecej roboty i cena za usluge w serwisie napewno wzrosnie.
Na gwarancji oczywiscie tylko serwis autoryzowany.
Jezeli podczas wkrecania uzywales sprzegla to ni powinienes sie niczego obawiac.

G
Sylwester Taras 2009-09-15 00:00

głównie pracuje na sprzęgle, jedynie jak wierciłem 12mm na przepusty przełączałem na blokadę sprzęgła. Ale sprzęcik nawet się nie spocił przy tym.

G
rysa 2013-09-20 18:07

Re: Wiertarko-wkrętarka BDF-451

Gdzie można dostać te nieszczęsne pierścienie? Mam 2 wkrętarki: BDF-451 i BHP-451 obie mają ten sam problem. Ślizgają się na 2 i 3 biegu.

c
cytrolexus 2013-09-29 14:14

Każdy sklep autoryzowany MAKITY oprócz maszyn ma w ofercie również części. CO prawda na zamówienie ale w kilka dni powinni CI załatwić temat. Pozdrawiam

G
slut 2014-05-08 19:14

nie istnieje możliwość kupienia samego elementu przełączającego biegi,część ta nie występuje w żadnej serwisówce. Pozostaje zakup całej przekładni

G
piecka 1518e 2014-05-27 17:12

Spokojnie.Ja w serwisie makity ze 2 lata temu dostalem sam pierscien ,tylko ze na zamowienie.

G
Piecka 1518e 2014-05-27 17:35

Nr tego pierscienia to 419558-2.Na zamowienie w serwisie makity.Cena z 5 zl.Tez mi wlasnie padl .Pech

1

Producenci :

Kategorie :