Wiertarka udarowa vs młotowiertarka do ok 400zł

Do ostatniej strony »
G
Kwiatek 2010-12-12 00:48

Wiertarka udarowa vs młotowiertarka do ok 400zł

Witam, Mój Ojciec kończy w w tym miesiącu 50 i chciałbym mu sprawić jakaś wiertareczkę, trochę już przejrzałem i nie mogę się zdecydować.

Z Góry Dziękuje

Pozdrawiam

G
gość 2010-12-12 21:14

Re: Wiertarka udarowa vs młotowiertarka do ok 400zł

Nawet Felkowi (którego pozdrawiam) nie chce się strofować kolejnego niefrasobliwego tematu (pewnikiem jest na mieninach!). Pełna zgoda panie Felku. Kolejny "kwiatek" nie odrobił podstaw logiki forum w opcji wyszukiwarka. Cóż, niestety taka uroda współczesnych szybkich czasów... szybkich samochodów... i szybkich nr...ków...

Kwota 4-ech stówek jest bardzo ładną kwotą, której nie będzie stać wielu rodzin w Polsce AD 2010 wydać jednostkowo (a nawet w całości) na prezenty dla swoich najbliższych (w tym dzieci).

Powiem tak - "ładny kwiatek panie kierowniku" nam pan zafundował, gdyż tej konfrontacji niełatwo sprostać. Proszę nie wierz tak do końca w magię firm, nazw i wizytówek. Pomimo, iż reklama dźwignią handlu! W związku z czym, proponuję zarówno młotowiertarkę jak i wiertarkę.

Dla płyty żelbetonowej w bloku:
Einhell BH-G 726 750W - energia udaru 1,8 J

oraz - jednobiegowa AEG model: SBE 500 R

ewentualnie Einhell BT-ID 710E

Dla prywatnej posesji:
Parkside 1050W - energia udaru 2,2 J

oraz dwubiegowa Graphite 58G718 810W

lub SKIL 1022 900W

lub Modeco 1100W

Idąc myślą pewnego "forumowego artysty" powiem - Hilti nie dla każdego. Powiem więcej, "wiertarka" nie dla każdego!!!
Sorry jeśli naśmieciłem, moderacja wszak już działa!

I na koniec dedykuję mojemu (*F) interlokutorowi:
Zdrowy rozsądek może zastąpić **prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku. ARTHUR SCHOPENHAUER

* fajnemu
* * (wiem) prawie robi różnicę

G
ddd 2010-12-13 12:52

wiercenie precyzyjne cegła, pustak, drewno, sporadycznie beton małymi średnicami :
HP1640 ok 255
http://allegro.pl/wiertarka-udarowa-hp1640-1640-makita-680w-2lata-gw-i1345923645.html lub
http://allegro.pl/makita-hp1640-wiertarka-udarowa-dhl-0-2lgw-diler-i1349388062.html
HP1630k ok 325
HP1631k ok 365

Kress 550 sblr ok 300
Kress 650 sblr ok 365

G
ddd 2010-12-13 13:07

gosc dwubiegowa wiertarka w połączeniu z młotkiem udarowym to jest lekka paranoja w zastosowaniu dla domu, ale to tylko moja opinia . Ani to lekkie ani precyzyjne. Kompletnie nieprzydatne.

G
gość 2010-12-14 19:18

To nie tylko optymalne rozwiązanie, ale opcjonalnie rozsądne. A o komforcie wiercenia mechanikiem w betonie zapomnij.

Lekkie i precyzyjne jest to:
http://www.proxxon.com.pl/w_k_c.html
a jeszcze bardziej to:
http://www.proxxon.com.pl/w_p_fbs.html

Mam w dalszym ciągu świadomość, że są zdecydowanie i lżejsze, i precyzyjniejsze wiertareczki.

...bo widzisz ddd - rzecz idzie o amatorskie zastosowanie i wykorzystanie elektro-narzędzia. A rozsądek buntuje się przeciw przepłacaniu nie tylko za 'brand image'... (bo czymże jest twoje 255-365, do mojego stu złotowego banknotu?) Jeśli masz nieodpartą skłonność posiadania znaku firmowego i potrzebę płacenia za marketingowy wizerunek nie mam naprawdę nic przeciw. To nasze (i to nie tylko manualne) umiejętności i zdolności, zadecydują w praktycznym wykorzystaniu narzędzia.

A dwubiegówka w przydomowej posesji - rzecz niezbędna. Ale to tylko moje zdanie.

G
ddd 2010-12-15 14:37

Małe "ale" gość .. w domu nie ma betonu w pełnym znaczeniu tego słowa... po co mi zatem komfort wiercenia w nim ?Kupno dwóch ciężkich narzędzi jest bez sensu ! Ani to roztropne ani rozsądne ani potrzebne.
Jeżeli ktoś chce wydać 89 pln na wiertarkę AEG niewiadomego pochodzenia bez gwarancji może tak zrobić.

bo widzisz gość... szczerze mówiąc mnie byłoby wstyd zrobić taki PREZENT. Wywlekanie na wierzch kwestii chęci posiadania markowego narzędzia w kontekście pierwszego postu a w szczególności słowa prezent jest troszeczkę nie na miejscu. Tym bardziej głupie jest podawanie linków do kieszonkowych wiertarek, którymi wywiercenie w ścianie z cegły czy porotherm'u(a więc w zastosowaniu dla domu) otworu wiertłem fi 6 pod kołek graniczy z cudem.
Masz wątpliwości co do precyzji wiercenia sprzętem z SDS ? Czy może masz wątpliwości w kwestii poręczności a raczej jej braku wiertarek dwubiegowych w porównaniu do jednobiegowych ? Do czego mi 2 biegi w domu ? Chyba tylko po to aby trzymać 1 kg więcej nad głową wiercąc w suficie otwór pod lampę.

G
Maariusz 2010-12-15 19:07

Zaczynacie głupoty pisać. Proponujecie sprzęt dla modelarzy do domowego użytku.

G
Domi 2010-12-15 22:37

Proponuje Kwiatek zebys zdecydowal sam czy to ma byc mlotowiertaqrka czy wiertarka udarowa(chodzi o przeznaczenie narzedzia) i wtedy bedzie latwiej cos doradzic konkretnego.

G
gość 2010-12-16 11:20

Beton to podstawowy budulec konstrukcyjny, z którego wykonana jest "podstawa" naszego domu, czyli fundamenty. I nie tylko.
...troszeczkę nie na miejscu byłoby pytanie, czy pochodzenie masz wiadome... więc nie pytam.
A wstyd, to kraść i z d...y spaść! Aliści (w próżności swej zafascynowany magią brand image) skąd możesz o tym wiedzieć?

Albowiem wielu mądrych inaczej uważa, że dobre jest tylko to, co sporo kosztuje.
Strasznie mi z tego powodu wszystko jedno....

G
ddd 2010-12-16 11:53

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
Felek 2010-12-16 17:08

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
Domi 2010-12-16 22:23

Chyba powinienem napisac ze najlepsze jakosciowo narzedzia sa robione przez elfy w laponii aby nikt nie wziam mego posta na powaznie. Dziwie sie porownaniom zywnosci do narzedzi. Ale przyjmijmy ze narzedzia podlegaja tej samej rutynie co zywnosc.
Zauwazcie ze marketowe i ze "specjalnych" sklepow maja te same oznaczenia (chodzi mi o model np) i kraj produkcji tez . czyli musieliby gorsze jakosciowo bebechy pakowac w ta sama obudowe. Moim zdaniem jezeli obnizaja koszty to poprostu w calej serii danego mkodelu niz jakies szarady pol na pol ale glowy nie dam.

G
Domi 2010-12-16 22:24

soryy nie ten watek

G
gość 2010-12-17 11:19

"Apel do Moderatorów/Administratorów - Panowie/Panie, zróbcie coś z tym."

Masz nie tylko "odwagę", ale i tupet. Nie przebieraj nogami, zmień pampersa i złóż donos w swojej sprawie - w poprawnej kolejności - Panie/Panowie.

Oto dyskredytująca fraza:
Re: metabo, makita, dewalt 2010-11-19, 10:42
Gość: Felek napisał "...byłbyś w stanie op....lić własną Matkę... "

G
JK. 2010-12-17 17:40

O tak, tan F... jest dobry w takich sprawach;] - widzi złe ttylko u innych.

1 2