tworzenie parku elektro narzędziowego - pomoc

Do ostatniej strony »
G
sebasti 2012-02-05 19:10

tworzenie parku elektro narzędziowego - pomoc

Witam, wszystkich na forum. Przymierzam sie do stworzenia "porządnego " :) parku elektronarzedziowego w warsztcie remontowym. Planuje docelowo zaopatrzyć się w 4-6 średniej mocy (1000 - 2000W) młotów udarowych, kilka szlifierek, wiertarki itd. w budżecie przwiduje wydatek 1500 - 4000 zł za narzędzie. Narzedzia bedą wykorzystywane do remontu i oczyszczania ciężkiego sprzętu wykorzystywanego w budownictwie i górnictwie. Zależy mi na ujednoliceniu marki narzędzi ze wzgledu na serwis i akcesoria. Jaka marka jest przez was polecana, pod kątem dobrej jakości i serwisu na terenie województwa śląskiego. Prosze o pomoc w doborze marki. Rozważam zakup Hilti Makita, Bosch B&D? Co byście wybrali, lub jeszcze polecili?

G
JK. 2012-02-05 20:15

Re: tworzenie parku elektro narzędziowego - pomoc

Młot średniej mocy 1000-2000W?? To chyba eurotec;)
Wyburzeniowe młoty mają góra 1500W-1600W ;)
Masz dwie drogi do sukcesu, albo wybierasz konkretne narzędzia, najlepsze w swojej klasie i cenie. Albo wybierasz 1(góra 2) marki i masz kompleksową obsługę w serwisie.
B&D? - to chyba żart! Bosch? tylko niebieski!

G
PanFleks 2012-02-05 23:14

Sebasti - jeśli narzędzia mają ciężko pracować, proponuję coś z 3-letnią gwarancją. Z tego względu odrzuciłbym Makitę, która udziela gwarancji na 12 m-cy. U DeWalta dostaniesz przegląd w pierwszym roku gratis, ale tylko 12 m-cy gwarancji, chyba, że wybierzesz serię XR.
- Hilti jest dosyć drogie, szczególnie naprawy pogwarancyjne.
- B&D raczej nieporozumienie do zastosowań, o których piszesz.

Do rozważenia jeszcze Kress (dobre młotki, akumulatorówki), Metabo (bardzo dobre szlifierki i młotki, wkrętarki z akku na 3-letniej gwarancji), Bosch, ale niebieski. Dostępność serwisu pogwarancyjnego podobna u każdego producenta. AEG i Millwuaukee nie używałem na tyle, by wyrobić sobie zdanie. Zasłyszane opinie: różne, często dość dobre, aczkolwiek zdarzają się także bardzo negatywne (ale to jak u każdego producenta).

Sugeruję kupować u jednego dystrybutora, być może uda się wynegocjować część narzędzi z rabatem lub dodatki w gratisie.

Powodzenia ;-)
Pan Fleks

G
Bel-ami 2012-02-06 19:11

Popieram wypowiedzi kolegów. Są dwie drogi, albo trzymasz się konkretnych marek i masz dzięki temu łatwiejszy serwis itd. Albo kupujesz narzędzia odpowiednie do danych celów, a niestety nawet najlepsze i najdroższe marki mają problem z zaoferowaniem wszystkiego na top poziomie. Każda marka ma lepsze narzędzia, jak i każda firma popełni od czasu do czasu jakiś bubel. Dlatego ciężko będzie trzymać się obranego kierunku, oczywiście jeżeli zdecydujesz się na jedną konkretną markę. Wiem co piszę, bo sam wielokrotnie borykałem się z problemami zakupu elektronarzędzi, starałem się trzymać jednej marki a w chwili obecnej działam narzędziami Kress'a, DeWalt'a (choć obawiam się, że już niedługo. Bo jedyne narzędzie jakie mi się jeszcze ostało z ich stajni, ma już chyba swoje lata świetności za sobą) i od niedawna znowu Bosch'a. Tak więc plany planami, a rzeczywistość może Ci rozrysować inną ścieżkę. PanFleks mądrze pisze (zresztą jak zawsze), szukaj w narzędziach które podpowiedział a powinieneś być zadowolony. Z moich własnych doświadczeń to w pierwszej kolejności mogę polecić Kress'a, jakość, wytrzymałość plus 3 lata gwarancji. DeWalt, to już dalszy wybór, choćby za przestarzałe technologie w narzędziach akumulatorowych i krótką gwarancję, co w twoim przypadku może być bardzo ważne. Nie wiem jak z narzędziami z nowej serii które posiadają trzyletnią gwarancję. Ale tego raczej nie zamierzam sprawdzać po tym jak skutecznie zniechęcają ceną, jeżeli się ktoś jednak zdecydował to chętnie usłyszę jakąś opinię. Co do Bosch'a to mogę napisać tyle, że kiedyś pracowałem na ich narzędziach dość intensywnie i zawsze byłem zadowolony. Z czasem się jednak po paru latach wykruszyły i rozstaliśmy się na kilka lat. Stało się tak po tym jak zrobili to co teraz DeWalt wyczynia z nową linią. Czyli narzucili takie ceny, że miałem wrażenie jakoby postanowili ogolić z pieniędzy mnie i mi podobnych do gołej du..y. A Ja się nie dałem;) Ostatnio jednak skusiłem się znów na ich narzędzia i pierwsze wrażenia są pozytywne, jednak za jakieś pół roku będę mógł napisać czy polecam czy nie:)

G
PanFleks 2012-02-06 21:56

Bel-Ami, dzięki ;-)
W kwestii DeWalta: mam kilkumiesięczne doświadczenie z nową wkrętarką z serii XR, DCD730L2.

Z zalet:
-pojemny akumulator (2 sztuki w komplecie),
-fajnie wyważona (dość "smukła"),
-duża prędkość obrotowa na II biegu,
- gwarancja 3 lata,
- dostałem w zestawie szpanerską latarkę ;-)

Wady:
- stosunkowo mały moment obrotowy (pochodna wysokiej prędkości obrotowej, ale mam wrażenie, że konkurencja potrafi podejść do tematu lepiej),
- brak wskaźnika naładowania akku,
- plastikowy uchwyt, dość podatny na uszkodzenia.

Zgodzę się, że polityka "akumulatorowa" nie jest do końca prokliencka. Pomijam fakt, że aktualnie modeli DeWalta jest przynajmniej kilkanaście, ale baterie - pomimo stosunkowo młodego wieku - niewymienne pomiędzy nowymi, a starszymi akumulatorami.

PS Przepraszam autora wątku za offtop ;-)

G
sebasti 2012-02-07 08:17

Dzięki wielkie wam za cenne info, kusi mnie młot udarowy AVT 12J + groty SDS-MAX HM0871C MAKITA lub coś cięższego Makita HM1101C . Gwarancja jest wprawdzie tylko roczna ale za to serwis miałbym w miare na miejscu w Tychach. Natomiast dewalt i boch z tego co mi powiedziano serwis ma w Warszawie i trzeba wysyłać sprzęt DHLem. Ma ktoś może jakieś doświadzczenie z serwisem makity w Tychach?

G
sebasti 2012-02-07 09:11

Czy ktoś korzysta z Boch GBH 7-46DE Professional?
jest to młot o podobnych parametrach do Makity HM1111C i chyba na coś takiego się zdecyduje.

G
Bel-ami 2012-02-07 15:45

Czy taki do końca offtop? Nie powiedziałbym. Poruszony został bardzo istotny problem, kompatybilności elektronarzędzi akumulatorowych. Niestety, ale niektóre firmy mają to w nosie. Decydując się jednak na zakup kilku elektronarzędzi akumulatorowych jak wkrętarki, szlifierki, piły czy wyrzynarki należałoby zwrócić uwagę na ten istotny fakt. Ja mając trzy narzędzia akumulatorowe (w czym jeden wkrętak), mogę sobie pozwolić na ten komfort zignorowania ich kompatybilności. Ale jak się chcę tworzyć cały park narzędziowy to radziłbym rozejrzeć się za sprzętem który oferuje takie luksusy. Wiem, że jest to ciekawie rozwiązane w narzędziach Milwaukee, M12, M18 itd. To na pewno ogromny komfort kiedy można korzystać z jednego modelu ładowarki i akumulatorów, oszczędność miejsca i w razie awarii jak jeden akumulator padnie to będzie pasował taki sam z innego narzędzia. No i oczywiście zakup pojedynczego elektronarzędzia Milwaukee bez akumulatora i ładowarki to koszt niekiedy 1/3 ceny całego kompletu. Takie moje zdanie. Niestety na temat elektronarzędzi Milwaukee niewiele mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, nigdy nimi nie pracowałem. Opinie jednak na ogół są pozytywne a nawet bardzo pozytywne, więc na pewno warto zwrócić uwagę.
Bosch też ma tego typu serie 10,8V i chyba 18V, ale musiałbyś dokładnie sprawdzić bo pewien jestem tylko 10,8V.

G
JK. 2012-02-07 19:12

Tak bosch czy makita też mają teraz serie narzedzi pod jeden typ akumulatora, ale jest to stosunkowo nieduży wybór narzedzi, a na rynku jest masa jeszcze niekompatybilnych narzędzi o tym samym napieciu.

G
PanFleks 2012-02-07 20:19

@Bel-Ami: wspomniany system Milwaukee jest faktycznie bardzo przemyślany. Duża różnorodność sprzętu to kolejny plus - tzw. wersje "zero" kosztują średnio 300-400 PLN za sztukę. Możesz kupić zestaw startowy oraz dokupować pojedyncze sztuki. Dla mnie rewelacja. Co do innych producentów, nie jest aż tak źle. Bosch ma w swoim systemie wkrętarkę, wkrętarkę udarową, kamerę inspekcyjną, nożyce do blachy, urządzenie wielofunkcyjne, małą lisicę, etc. Gdybym nie potrzebował specjalistycznych narzędzi, typu nożyce do rur PCV, to wybrałbym raczej Boscha, ze względu na tańsze i lepiej dostępne akumulatory.

Nie wiem, czy wcześniej się z tym spotkaliście, ale system na 10,8V wprowadził też... LuxTools! ;-) Mają wkrętarkę, udarówkę, lisicę... A Makita? Faktycznie, najsłabiej, chociaż mają także...wyrzynarkę na 10,8V, czyli robi się ciekawie ;-)

G
JK. 2012-02-08 00:07

Nowy system Luxa 10,8V to nic innego jak nowe wcielenie Maccalistera(zrezygnowano z Einhella) z Casto, w Niemczech w Obi widziałem, wkrętarkę, piłę szablastą, multi urządzenie(PMF jak z Boscha), Pilarkę oraz latarkę.;] W zasadzie kiedyś to nawet Kinzo miało taki system 18V z tym że akumulatory byłych jeszcze Ni-Cd. 12V i 18V posiada rozbudowane Ryobi(poniekąd to tradycja podobnie jak w AEG i Milwaukee, bo to wspólny koncern). Einhell również ujednolica system, na 10,8V mają wkęrtarkę i swoją wersje PMFa. Co do makity to nie jest tak źle;) na 10,8V mają pilarkę do glazury, piłę szablastą, wkretarkę, wkrętak, wkrętak udarowy, wyrzynarkę i pilarkę do drewna. Metabo ma też spory system 18V.

Co do Prównania Milwaukee i boscha, czy tańsze? MOżliwe ale Akumulator 1,5Ah z Milwaukee koszuje 170-180zł, milwaukee ma sporo narzędzi więcej;) milwaukee ma też akumulatory 3Ah! jako jedyni na rynku. Bosch ma 1,3Ah(tylko) z kiepskimi ogniwami samsunga(made i poland, a ogniwa i tak chińskie) kosztuje 80-100 cena sama mówi za siebie;P a przynajmniej jedno z narzędzi boscha 10,8V jest tak naprawde produktem konkurencji M.....;)

G
Bel-ami 2012-02-08 03:47

sebasti: Zastanów się czy taki straszny jest ten kurier. Na ogół wysłanie narzędzia do serwisu, sam serwis i powrót do ciebie, trwają łącznie nie dłużej niż 3-5 dni (tak jest w Kress'ie). A nawet jak osobiście udasz się do serwisu, to też nie zawsze naprawią narzędzie tego samego dnia. Oczywiście nie odradzam Ci Makity, faktem jest, że jakiekolwiek wady fabryczne w elektronarzędziu którejkolwiek marki ukarzą się pewnie w ciągu pierwszych tygodni lub miesięcy użytkowania (oczywiście jeżeli natrafisz na jakiś wadliwy egzemplarz, a to się zdarza każdej marce), wiec w tym roku się zmieścisz. Może być jednak inaczej i zawsze te dodatkowe dwa lata, to trochę spokoju a może i sporo oszczędności.
Niestety na temat młotów o które pytasz nic nie doradzę, nie moja działka.

PanFleks: Ja właśnie nie dalej jak tydzień temu poszedłem tą drogą i zdecydowałem się na zakup jednego narzędzia z systemu Bosch'a 10,8V, a mianowicie GSR 10,8-2-Li. Czy dobrze wybrałem, czas pokaże, jak na razie jestem mile zaskoczony. A wybrałem tak bo kupowałem jedno narzędzie, i raczej nie będę dokupywał innych narzędzi z systemu bo nie mam potrzeby. Nie ukrywam jednak, że rozpatrywałem opcję zakupu Milwaukee, ale różnica była rzędu 400zł. Może gdybym miał kompletować pojedyncze sztuki do systemu to wybrałbym Milwaukee. Trzeba tylko przełknąć jeden drogi zakup i dalej już z górki. Z drugiej jednak strony jak ktoś ma odpowiedni zapas gotówki i z góry wie co mu potrzeba, wtedy może się też zdecydować na cały zestaw Bosch'a 10,8V za 1400-1500zł , wtedy wyjdzie jednak taniej niż Milwaukee.
Co będzie jednak lepszym wyborem? Wciąż się nie wypowiem, bo wciąż jest tak jak pisałem wcześniej. Narzędziami Milwaukee nie pracowałem, a Bosch'a mam niedługo i byłoby nie fair po kilku dniach użytkowania opowiadać jaki to on mocny, wytrzymały i w ogóle ekstra, a najbardziej dlatego bo ja takiego mam:) Za pół roku czy rok będę mógł polecać bądź odradzać.
Myślę, że kolega sebasti musi się zastanowić jakie konkretnie narzędzia będą mu potrzebne, jakiej mocy (bo na razie my tu gadu gadu o 10,8V czy 12V, a może tam trzeba co najmniej 14,4V), co się przyda, czy od razu kupić zestaw, czy dokupywać w miarę potrzeb i czy w ogóle potrzebuje jakichkolwiek narzędzi akumulatorowych?:)

JK.: Nie bardzo chwytam, jak to Made in Poland i Chińskie? Pytam z ciekawości, bo moja wkrętarka i akumulatory mają jak byk napisane Made in Malaysia. Z góry przepraszam za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać żeby nie zapytać:)

G
PanFleks 2012-02-08 13:10

Bosch ma 1,3Ah(tylko) z kiepskimi ogniwami samsunga(made i poland, a ogniwa i tak chińskie) kosztuje 80-100 cena sama mówi za siebie;P

Zarówno Milwaukee jak i Bosch stosują te same ogniwa, przynajmniej w serii M12. Bosch stosuje 1,3 Ah, a Milwaukee 1,5, to prawda, ale są to te same ogniwa Samsunga. Amerykanie stosują je zarówno w systemach M12 jak i M18.

Zdjęcia

G
JK. 2012-02-08 15:02

Dlatego podkreśliłem "kiepskie" Bo Samsung, podobnie jak każdy producent ogniw robi je róznej jakości;]

G
Bel-ami 2012-02-08 17:44

JK.: Jak to różnej jakości? Taki sam model tylko wersja dla Boscha to odrzuty, a wersja dla Milwaukee nie? Czy też jedne robią lepsi, a drugie gorsi pracownicy?
Zacząłem szukać po poście PanaFleksa i dotarłem chyba do tych samych informacji, które wskazują, że to jednak dokładnie ten sam model:
http://dewaltownersgroup.com/index.php?topic=204.0;wap2

Rozumiem, że każdy ma prawo do swojego zdania, wiem też jakie masz zdanie na temat Boscha. Ale nie rozumiem na jakiej podstawie wypisujesz jakieś niestworzone teorie o lepszych i gorszych ogniwach. Dlatego, że jedne siedzą w narzędziach których jesteś fanem a drugie w tych których nie lubisz? Nawet pomimo tego, że to jedno i to samo?

1 2