tworzenie parku elektro narzędziowego - pomoc

G
JK. 2012-02-08 19:03

Re: tworzenie parku elektro narzędziowego - pomoc

Po pierwsze,
z matematycznego punktu widzenia 1,3 to nie 1,5Ah? Jest tu jakiś problem?
Po drugie:
- Zapytaj dowolnego serwisanta lub poszukaj forum na temat ogniw, dowisz się, że każdy producent ma rózne serie ogniw, co zresztą widać po oznaczeniach na owych zdjęciach!! Bosch kupuje je prawie połowe taniej niż Milwaukee, więc chyba w czymś tkwi różnica!? A chyba nie taka że niemcom sprzedają je połowe taniej niż amerykanom.
- Po trzecie opinie klientów, mam masę klientó którzy narzekają na jakość baterii w Boschach, a ilość narzekań na milwaukee jest prawie żadna! jeden klient na 2 lata sprzedaży, który doskonale wiedział że polełnił błąd używając wkrętarki właśnie z serii M12 na mrozie...Mimo tego nadal opiera się tylko na narzędziach AEG/Milwaukee.
- Po czwarte akurat zdjęcia z forum Dewalta są ponikąd mało obiektywne, każdy w USA wie że główna kampania reklamowa Dewalta, opiera się na pokazywaniu jak Milwaukee jest słabe i gorsze od Dewalta(zresztą od każdej marki notabene). Poniekąd jak myślisz skąd bierze Dewalt ogniwa? skoro 90% wkrętarek to Made in China? LIczy się cena, chcesz mieć lepsze baterie musisz zapłacić producentowi więcej.

G
boSZ 2012-02-08 19:12

JK ty jesteś normalnie najlepszy, ty nawet wiesz że bosch kupuje aku o połowę tanie , to kim ty jesteś współwłaścielem boscha, i znowu aluzja do Dewalta , Dewalt i Milwaukee to samo made in china przepraszam PRC. wię proszę nie pierrr ..... że to że tamto każda marka w miejszym lub większym stopniu produkuje w chinach - koszty!!!! ale ty wiesz to najlepiej przecież jesteś konstruktorem , managerem firmy bosch itd. polecam dewalta bo aku robi świetne jak i młotki maxy . nie piernicz głópot

G
JK. 2012-02-08 19:17

http://mtechnology.milwaukeetool.pl/index/battery/p/30 to tylko mała dygresja ot jak wygląda oryginalna bateria M18 z milwaukee

Co do twojego linku;) szkoda że panowie z Dewalta nie przyznali się jakiś oni ogniw uzywają;] bo lepiej pokazać że Milwauke, Boach, AEG,Hilti, Makita czy HItachi mają gorsze baterie i droższe;] a swoje ukrywają pod jakimś kodem, a gdzie marka?

G
JK. 2012-02-08 19:24

A kto bosz czy jak cię pies zwał mówi że Milwaukee nie uzywa chińskich ogniw!!!?????? CZłowieku wszyskie ogniwa są robione w CHINACH! Tu chodzi o ich jakość linie produkcyjną, wytrzymałość i zabezpieczenia jakie dana marka stosuje. Ogniwa różnią się chemią wsrodku i technologią. Ale po co wnikać wszczególy;] lepiej kogoś obrażać.... Zapytaj nieszczesnych użytkowników boscha jak trzymają ich baterie;]

G
PanFleks 2012-02-08 20:35

Panowie, ja tylko nieśmiało napomknę, że oddalamy się od tematu wątku ;-)

Co do ogniw:
- różnice w oznaczeniach ogniw wynikają z tego, że każda sekcja cyfr opisuje inną właściwość ogniwa. Absolutnie nie wskazuje to na to, że jedno ogniwo jest z gorszej lub lepszej serii, to absurd...

http://www.dewaltownersgroup.com/pics/SamsungChart.jpg

Faktem jest, że obaj producenci stosują inną pojemność ogniw, co ma swoje odzwierciedlenie w symbolach na ogniwach. Różnice w cenach zakupu dla poszczególnych producentów wynikają raczej z tego, że każdy producent negocjuje inne warunki zakupu - to chyba nie jest nic dziwnego? Dlaczego piwo X w Biedronce jest tańsze, niż w Żabce? Bo jest gorszej jakości? Nie, dlatego, że Biedronka zamawia 50 tirów piwa, a Żabka tylko 5, ma mniejsze koszty stałe, etc...

Co do kampanii DeWalt - ja akurat uważam, że jest dość wiarygodna, zakładając, że narzędzia są w takim stanie (nowe, nieużywane, naładowane do pełna, o zbliżonych parametrach). Jeśli ktoś pokazuje rozebrany akumulator, to o jakim nadużyciu tutaj mówimy? Na forum, które podlinkował Kolega Bel-ami znajdują się zdjęcia, gdzie jak byk stoi, że silniki DeWalta są z Chin. Czy to coś zmienia?

PS Tutaj są te "oryginalne" akumulatory Milwaukee;-)

http://dewaltownersgroup.com/index.php?topic=203.0

Tutaj jest jeszcze kilka zdjęć, także DeWaltów, od środka. Nie zauważyłem, żeby ktoś zacierał napisy typu "Made in China". Co więcej, wynika z nich, że większość producentów (Makita, DeWalt, Milwaukee czy Ridgid) używają dokładnie takich samych ogniw.

http://dewaltownersgroup.com/index.php/board,26.0.html

G
369 2012-02-08 20:48

byle nie AEGówni i milwaukee. i byle nie JK

G
JK. 2012-02-09 16:41

Tak tak możesz sobie pomarzyć o tej jakości;)...
A wracając do dyskusji z normalnymi Ludźmi...Panie Fleks niestey myli się pan odności jakości ogniw, każdy z producentów w zalezności od ceny i zamówienia robi różne ogniwa. Sanyo robi je dla Hitachi czy AEG oraz Einhella.. A niestety w Einhellu jednak nie mają tej samej jakosci, co pokazują reklamacje. To tyczy się wszystkich elektronarzędzi... Sam wiesz że takie Hilti kosztuje majątek, to czemu Kress czy Bosch(producent narzedzi Hilti) jest o połowe tańszy?? BO Hilti wymaga innej jakości i najwyższych rygorów kontroli jej. Hiliti to bosch czy Kress w super wersji. To potwierdza każda większa firma budowlana. To da się sprawdzić w praktyce. Podobnie jak jakość ogniw. Makita i Hilti to ogniwa Sony....z całym szacunkiem dla makity ale ich akumulatory Li-ion są gorsze od "sony" w Hilti. Inna chemia...zresztą.

Poza tym jak wspominałem nigdy nie ufałem i nie ufam informacją z tego forum Dewalta, jedno czym się głównie tam zajmują to ośmieszaniem innych marek i chwaleniem jaki Dewalt jest wspaniały. Nawet nie przyznają się jakich oni ogniw uzywają, bo po co zdradzać to? Lepiej mieć magiczne symbole;)) A na niejednym filmiki prezentacyjnym po prostu oszukiwali, zwłaszcza z wytrzymałością swoich baterii, w jednym z nich użwali lipnej baterii milwaukee, stąd mój link do konstrukcji baterii M18. gdy tym czasem to co oni pokazali na filmie typu dewalt vs. milwaukee jest czymś całkowicie innym. Dlatego uważam że posługiwanie się ich informacjami jest daleko idącym ryzykiem, pod względem obiektywności.

G
JK. 2012-02-09 17:26

A jak chcecie panowie korzystać juz z forum dewalta to korzystajce w pełni;)
http://dewaltownersgroup.com/index.php/topic,801.0/prev_next,next.html#new - odnośnie tego czy np: Sanyo robi jednej jakości ogniwa;))

G
Bel-ami 2012-02-09 18:42

A niech będzie, że Milwaukee ma lepszej jakości ogniwa. Nigdzie nikt nie pisał, że mają gorsze ogniwa, czy robią gorsze elektronarzędzia. Było wręcz przeciwnie, Ja i PanFleks napisaliśmy, że są to raczej bardzo dobre narzędzia (raczej, bo żaden z Nas nie ma z nimi takiego doświadczenia żeby oceniać samemu, i opieramy się głównie na pozytywnych opiniach użytkowników).
Rozmowa zeszła na tor kompatybilności poszczególnych elektronarzędzi oferowanych przez dane marki, bo wydawało mi się to dosyć istotną kwestią w chwili kiedy ktoś myśli przyszłościowo i chcę rozwijać firmę. W jednym z pierwszych postów podsunąłem dwie marki które przyszły Mi na myśl, czyli Boscha i Milwaukee. W przypadku żadnej z tych marek nie wypowiedziałem się jednoznacznie, bo na chwilę obecną posiadam zbyt małą wiedzę na ich temat. Pozwoliłem sobie tylko stwierdzić, że jeżeli komuś szkoda kasy na Milwaukee (co jak co ale mają stosunkowo drogie narzędzia. Chyba, że dyskutujemy z samymi bogaczami dla których 400zł w jedną czy drugą to żadna różnica?), to może wybrać Boscha.
Co by Kolega JK. nie pisał, Bosch jakąś swoją markę ma i jakoś zdobył swoją pozycję na rynku, sroce spod ogona nie wypadli. Mimo, że z "nowymi" produktami Boscha obcuje od niedawna, to mogę śmiało stwierdzić, że tak Bosch jak i Makita, DeWalt, Kress czy inne podobne marki, to wszystko podobny poziom. Gdybym tak nie uważał to w ogóle nie rozpatrywałbym zakupu Boscha a tym bardziej nie kupiłbym. I może Kolega JK. nie uwierzy, ale jest całkiem sporo osób które tak myślą (wiem, pewnie się nie znają tak dobrze na elektronarzędziach), pracują tymi narzędziami i są zadowoleni z tego sprzętu.
Rozumiem jednak, że nie mamy wyboru i musimy się zgodzić z jedyną słuszną opinią, że sprzęt Boscha to złom. A dlaczego tak jest? Bo jest. I na tym konkretnym fakcie powinniśmy poprzestać.

1 2