Szukam wyrzynarki z małymi drganiami.

Do ostatniej strony »
G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-02 13:01

Szukam wyrzynarki z małymi drganiami.

Jestem tutaj nowy więc na początek chciałbym wszystkich powitać.

Szukam wyrzynarki do zastosowań hobbystycznych, małych prac w domu. Posiadam już taki sprzęt, mianowicie Skil JigSaw 4003 o mocy 380W. Sprzęt był dość tani, mam ją już kilka lat, działa nadal, ale ma jedną cechę którą na chwilę obecną mi przeszkadza.

Największy problem to straszne wibracje, oraz co być może wiąże się z tym głośność z jaka pracuje. Z tego powodu mogę chyba zaryzykować wniosek jest mało precyzyjna.
Dlatego decyzja o poszukiwaniu czegoś być może podobnej klasy ale spełniającej te dwa warunki.
Dodam że sprzęt nie posiada żadnej regulacji prędkości.

Na co mam zwracać uwagę podczas poszukiwań ?
Może ktoś ma doświadczenie z kilkoma modelami i podsunie jakieś modele urządzeń ?

Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi.
pozdrawiam

G
Rufus 2010-09-02 14:22

Re: Szukam wyrzynarki z małymi drganiami.

Kup sobie PST650 z zielonego Boscha.
Sporo można zarzucić zielonemu Boschowi ,ale wyrzynarki są na bardzo przyzwoitym poziomie i jak na zastosowania domowe są zupełnie wystarczające.
Znam stolarzy którzy mają je w firmach i też dają radę !
Mają stosunkowo niewielkie drgania,nie uciekają (oczywiście potrzebny dobry brzeszczot) i dosyć dobrze działa cięcie oscylacyjne.
Dobre małe wyrzynarki robi Makita ,ale są trochę droższe a wcale nie aż tak wiele lepsze.

G
Maariusz 2010-09-02 18:03

Przynajmniej napisz ile jesteś w stanie przeznaczyć na nią kasy.

G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-02 18:10

Pytanie jak zawsze trudne. Myślę że do 150zł od ręki na dzisiaj bym przeznaczył. Aczkolwiek uważam, że jak coś kupić to na kilka lat. Więc jeżeli jakieś argumenty przekonają mnie że warto dołożyć to tak zrobię. No ale żeby nie było za różowo max chyba 350zł.

G
Maariusz 2010-09-02 19:14

Nawet za 350 zł to nie będzie rewelacyjny sprzęt. Zielony Bosch, Einhell, Ryobi, Skil, B&D. Miałem B&D i nie byłem z niej zadowolony. Zawsze przy cięciu skręcała w prawo choć używałem bardzo dobrych brzeszczótów.

G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-02 19:36

Dobra więc puśćmy wodzę fantazji i ile musiałbym wydać Twoim zdaniem.
Dodam że nie o cięcie idealne w linii mi zależy. Nie bardzo mam odniesienie jak wygląda cięcie powiedzmy na odcinku 2m. Wyobrażam sobie że można użyć prowadnicy lub czegoś innego ? Czy regulacja obrotów / mocy w wyrzynarkach do czegoś się przydaje ?

G
Maariusz 2010-09-03 07:58

Regulacja obrotów to konieczność w wyrzynarce. Poczytaj tutaj więcej: http://www.narzedzia.com.pl/Forum/WYRZYNARKA-Hitachi-CJ110MVA-13915.html#last

G
Rufus 2010-09-03 08:02

Prędkość skokowa brzeszczotu ma znaczenie i to jak najbardziej !
Im twardszy materiał tniemy tym prędkość mniejsza-to jedna z podstawowych zasad.
W zasadzie od rodzaju materiału jaki tniemy dobieramy zakres oscylacji i prędkość skokową.
Bardzo dobre wyrzynarki klasy profesjonalnej to koszt od 400 zł nawet do 700,natomiast za ok 300 zł można już kupić zupełnie przyzwoity sprzęt z przeznaczeniem do majsterkowania i prac przydomowych.
Co do precyzyjnego cięcia ( co wcale nie jest łatwe w przypadku wyrzynarki) to mogę polecić sprytne urządzenie sprzedawane od jakiegoś czasu przez Boscha-jest to specjalna prowadnica PLS 300 http://www.nokaut.pl/szukaj/stol-pilarski-do-wyrzynarek-bosch-mt-300-wp.html umożliwiająca cięcie kątowe i proste z dużą dokładnością.

Pozdr.

G
JK. 2010-09-03 22:35

Ale daruj sobie tego boscha PST 650, brak regulacji prędkości, brak podrzynania. W dodatku mimo zapewnien producenta wibracje są dość duże, zwłaszcza po dłuższej pracy....

G
Rufus 2010-09-04 19:54

Powiem tak -miałem okazję porównywać pracę kilku wyrzynarek podczas szkolenia w Boschu.
PST 650 to nie jest ideał ale wcale nie pracowało się nią gorzej jak odpowiednikiem Hitachi czy Ryobi (mówimy o małych podstawowych wyrzynarkach)
Podrzynania i tak większość ludzi nie używa bo nie wiedzą do czego służy-w gospodarstwach domowych wyrzynarka najczęściej służy do "krojenia" paneli lub zrobienia karmnika dla ptaków dla dzieciaka -a do takich zastosowań PST 650 jest w zupełności wystarczająca.
Jedyne do czego mogę się przyczepić to cena bo 200 zł to trochę zbyt wiele -powinna kosztować jakieś 120 zł (no ale wiadomo-płacimy za markę)
Ps.
Nowe PST 650 (te z napisem LOW VIBRATION) są bardzo stabilne i prawie nie trzepią.

G
JK. 2010-09-04 21:03

Rufus - całkowicie sie nie zgadzam, nowe-stare PST 650 rózni się od starszych wersji że jako tako da się tym ciąć, ale "low vibration" to tylko czysty ruch reklamowy boscha. Ja ciąłem tą wyrzynarką i wiem że do komfortu jeszcze jej dużo brakuje. A przewyższa ją jeszcze sporo wyrzynarek w podobnej cenie lub droższych.

G
Rufus 2010-09-04 22:10

Nie wiem -może miałeś jakiegoś rozklekotanego klekota ;)
Ale na serio to masz prawo do swoich odczuć -ja parę razy ciąłem tym narzędziem i moje odczucia są nieco inne ,a skalę porównawczą jakąś mam.
Nie twierdzę że to coś super ale jedynie że nadaje się do prac przydomowych.

G
JK. 2010-09-04 22:22

przy braku regulacji prędkości nadaje się tylko do zwykłego drewna, a brak podrzynania sprawia że jedynie boazerja pasuje tej wyrzynarce.
Więc nie polecam też bo jest małofunkcjonalna. nawet do domu, używałem starego boscha PST 650PE i było o niebo lepszy.

G
PanFleks 2010-09-04 22:42

A ja zgodzę się z panem JK - jak dla mnie PST 650 to totalne nieporozumienie. Za ponad 200 PLN dostajemy narzędzie, które jest trochę Seicento Van - ani to osobówka, ani ciężarówka, co najwyżej auto dla dostawcy pizzy.

Dobromir - najlepiej będzie jak sprawdzisz w sklepie interesujące narzędzia i ocenisz "na oko" poziom drgań. Wibracje w wyrzynarkach biorą się z ich budowy - mechanizm jest bardzo podobny do tego, jaki znajdziesz w maszynie do szycia. Obroty wrzeciona są przekształcane na ruch posuwisto-zwrotny, czego konsekwencją są oczywiście wibracje. Są dwie drogi do eliminowania drgań: ciężarki kompensacyjne na drążku skoku (np. Makita) lub wszelkiej maści miękkie okładziny. Problem polega na tym, że okładziny "pochłaniają" jedynie wibracje, a inne metody je kompensują. W takich narzędziach znajdziesz to prostsze rozwiązanie, czyli softgripy, itd. Jeśli weźmiesz pod uwagę fakt, że elementy mechanizmu nie są wykonywane w jednakową, wysoką jakością, będziesz miał obraz tego segmentu narzędzi.

Spróbuj rozebrać narzędzie i nasmarować mechanizm. Hałas powinien się zmniejszyć, drgania raczej nie, po jeśli narzędzie sporo pracowało, to pojawią się luzy, których nie usuniesz.

Pytałeś także o cięcie prostolinijne - nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Nawet Festool nie poradzi sobie z dłuższym cięciem, bo wyrzynarki nie są narzędziami do cięć prostolinijnych. Prowadnica pomaga, ale brak prostopadłości cięcia wynika z faktu, że przy dużych prędkościach pracy, brzeszczot rozgrzewa się wskutek tarcia o obrabiany materiał i ucieka w bok.

Przy zakupie zwróć uwagę na jakość wykonania oraz ewentualne luzy boczne na prowadnicy brzeszczotu. Kółko, które prowadzi ostrze powinny być umieszczone dość nisko - w lepszych wyrzynarkach jest wykonane z dużo twardszych materiałów. W moim prywatnym rankingu najmniej przydatnych dodatków pierwsze miejsce zajmuje laser wyznaczający linię cięcia. Ja wśród tańszych modeli narzędzi nie znalazłem niczego wartego swojej ceny.

G
Maariusz 2010-09-05 10:25

Może ktoś napisze swoje zdanie na temat wyrzynarek Skil Masters. Piły szablaste są OK. Na Alegro z tego co obserwuję Skil się bardzo dobrze sprzedaje. Z uchwytem grzybkowym jest nieporęczna z racji dużej średnicy obwodu silnika.

1 2 ... 3