Szukam wyrzynarki z małymi drganiami.

Do ostatniej strony »
G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-08 12:51

Re: Szukam wyrzynarki z małymi drganiami.

PanieFleks mam zamiar odwiedzić jakiś market i się przymierzyć do pracy narzędzia bez obciążenia ale to za czas jakiś.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz i porady, naprawdę są konkretne.

Dzięki wypowiedzią Waszym nasuwają się kolejne pytania:
- co to jest funkcja podrzynania i do czego jest przydatna?
- uchwyt grzybkowy. widziałem to na zdjęciach przed zakupem tego mojego Skila ale do czego służy mogę się jedynie domyślać.

Więc proszę o jakieś ogólne wytłumaczenie.

G
PanFleks 2010-09-08 15:52

Dobromir - bardzo proszę, od tego jest Pan Fleks, od tego jest ;-)

Podrzynanie - w normalnym trybie pracy brzeszczot pracuje w jednej płaszczyźnie (góra-dół). Opcja podcinania sprawia, że brzeszczot wykonuje dodatkowy ruch do przodu - działa trochę jak wahadło (to najbardziej obrazowe porównanie, jakie przychodzi mi do głowy). W wyrzynarkach można ustawić stopień podrzynania - im wyższy, tym większe wysunięcie brzeszczota do przodu. Rozwiązanie ma zalety (szybsze cięcie), ale także wady - rzaz jest bardziej postrzępiony, bo to dość agresywna metoda pracy.

Uchwyt - wpływa na wygodę pracy, narzędzia niczym szczególnym się nie różnią. Klasyczne są uchwyty żelazkowe, czyli chyba wciąż najbardziej popularne. Grzybki występowały niegdyś jedynie w droższych narzędziach, teraz raczej podobnie. Musisz sprawdzić, jakim lepiej Ci się pracuje ;-)

Pozdrawiam,
Pan Fleks

G
JK. 2010-09-10 01:39

ZApomniałeś dodać podczas pracy z podrzynaniem, brzeszczot wolniej się przegrzewa i dzięki temu nie krzywi się podczas cięcia grubszych materiałów(np: blaty powyżej 3 cm) więc używając brzeszczotu do laminatów, oraz właczając podrzynanie delikatne, jesteśmy w stanie prosto przeciąć grubszy blat meblowy bez duzych uszczerbków. Może nie idealnie, ale daje radę.

G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-11 12:57

Super, wiem już coraz więcej.
Więc chyba warto poszukać czegoś z podrzynaniem, a z regulacją prędkości to raczej na pewno.
Co do uchwytu grzybkowego. Kiedy widziałem je pierwszy raz kojarzyło mi się to z cięciem zakrzywionych linii. Czyli inaczej mówiąc z wycinaniem skomplikowanych detali. Nie zauważyłem jednak że jest to zupełnie inny typ uchwytu. Myślałem że jest to dodatkowy element na normalnej wyrzynarce czyli tej żelazkowej.
Wydaje mi się że tą z grzybkiem można pracować wygodniej oburącz drugą ręką dociskając wyrzynarkę. Czy jest to właściwe odczucie ?
Kolejna rzecz mocowanie brzeszczotów. Ma to jakikolwiek wpływ na urządzenie, prace, koszty ? W mojej brzeszczoty są typu T więc czy pozostać przy takich czy może warto zmienić na inny. Mam trochę brzeszczotów w zapasie.

G
Maariusz 2010-09-11 17:05

Właśnie po to jest ten grzybek by można było docisnąć drugą reką wyrzynarkę. Jeżeli chodzi o brzeszczoty to większość produktów na rynku jest na brzeszczot typu T. Tych brzeszczotów jest także największy wybór. Najlepsze to: Hawera, Bosch, Hitachi.

G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-11 18:44

Byłem dzisiaj w Castoramie, ale w mniejszej miejscowości więc i sklep trochę mniejszy. Nie mieli nic z grzybkowym uchwytem więc dalej muszę snuć domysły i posiłkować się wyobraźnią oraz Waszymi poradami.

G
Makita.Sklep 2010-09-15 21:49

A szukałeś w sklepach internetowych z narzędziami?? To chyba najlepsze źródło,ponieważ masz tam największy wybór różnych części oraz samych narzędzi.

Pozdrawiam

G
fotoamator 2010-09-16 22:39

Internet to najkrótsza droga do kłopotów: podróbki i kłopot z serwisem. 100x lepiej kupować u stacjonarnych dilerów. Zawsze jakiś rabat i narzędzie pewne na 100% a nie jak w internecie...

G
Pomysłowy_Dobromir 2010-09-17 10:01

Makita.Sklep nie szukam na razie po żadnych sklepach. Rozumiem, że masz na myśli zakupy. Na razie chce się dowiedzieć jak najwięcej, aby poznać różnice, typy, rodzaje aby potem dokonać jak najlepszego zakupu.

fotoamator masz jakieś złe doświadczenia z zakupami przez internet ?
Ja jak na razie nie mam takich doświadczeń.

G
Maariusz 2010-09-17 18:12

fotoamator pomylił forum i pisze głupoty. Większość dużych specjalistycznych sklepów z elektronarzędziami prowadzi sprzedaż internetową. Kupowałem już nie raz i zawsze było dużo taniej.

G
JK. 2010-09-17 20:10

Z tym że jest zawsze taniej to się niezgodze, casto też się tak reklamuje a nie jest najtańsze. Na ogól jest taniej przez internet, ale moim zdaniem trzeba wiedzieć co kupować, tzn w sklepie obejrzeć na żywo a potem w wirtualnym sklepie(musi mieć dobe opinie oraz najlepiej jak jest to sklep stacjonarny również:) oraz gdy różnica w cenie jest duża od 15% w zwyż. Bo czasem lepiej kupić coś troche droższego w sklepie za rogiem, bo tam zaniesiemy sprzęt do reklamacji ew. A co do samych cen to np u siebie mam sporo narzędzi których ceny są nawet niższe niż te na internecie, porównywalne lub tylko ciut wyższe(gdy przychodzi dopłacic za wysyłke już się czasem wyrównuje) a klient ma narzędzie od ręki i nie czeka. Przykłady: Młot Kressa 700 PSE za 599, opalarka Steinel HL 2010 za 300zł, Pilarka ręczna Einhell BT-CS 1400 za 220zł, Wkrętarka z Kressa AB 120 za 429zł, Wiertarka z AEG SBE 600 za 279 a model SBE 630 za 370, lub też szlifierka taśmowa HBS 1000E za 799, albo taśmówka z Einhella RT-BS 75 za 280zł. Więc to nie są ceny które odbiegają od tych na allegro.

G
Maariusz 2010-09-18 18:54

Na Podkarpaciu ceny w sklepach są wysokie. Może w innych regionach Polski jest lepiej. Na A... jest dużo elektronarzędzi z Świętokrzyskiego i ceny o wiele lepsze. Nie opłaca mi się jednak jechać 120 km do Kielc na zakupy więc kupuję przez internet.

G
JK. 2010-09-18 23:31

Sprobuj Tarnów, tam mają dobre zaopatrzenie i ceny;)

G
Maariusz 2010-09-19 13:45

Do Tarnowa mam ponad 80 km i nie często tam bywam. Raczej jak już to przejazdem. Od wielu lat jeżdżę na zakupy do Rzeszowa a tam ceny oprócz Castoramy i Leroy wysokie. Poluję, więc na wyprzedaże w marketach. Szczególnie w LM można łapnąć okazję. Tarnobrzeg dopiero się rozkręca. Wyrzynarkę firmy Protool znałem z targów budownictwa i kupiłem przez internet bo była w dobrej cenie. Najbliższy sklep tej firmy jest bodajże w Łańcucie.

G
Maariusz 2010-09-19 14:12

Ciekawi mnie jak rynek przyjmie ofertę tego producenta; http://allegro.pl/rypin-stayer-wyrzynarka-s-111-pek-okruch-i1230163285.html

1 2 3