Szlifierka na tarczę 230 mm

Do ostatniej strony »
G
Nabuch 2013-04-08 22:07

Szlifierka na tarczę 230 mm

Witajcie . Szukam szlifierki na dużą tarczę do bieżących prac remontowych . W zasadzie robiłem przegląd allegro kilka razy i co patrzę to ciągle nie mogę sie zdecydować. Jako że szlifierka ma służyć do cięcia betonu na początku stwierdziłem że ma być tania bo i tak pewnie długo nie wytrzyma ale jak poczytałem to nawet do tego co ma powycinać może nie być czym skończyć. Ktoś poleci coś sensownego i jak najtańszego. Maks suma to powiedzmy 400zł W zasadzie z markowego sprzętu znalazłem Hitachi G 23SR za 380zł z dostawą oraz AEG WS 2200 za 425 z przesyłką . Poza tym Maktec o którym w zasadzie nic nie wiem no i black & decker . Reszta to raczej chińszczyzna. Ktoś coś poleci w temacie. Jak wygląda rozpatrywanie gwarancji w wypadku spalenia wirnika po zapyleniu ,która szlifierka jest dobrze zabezpieczona przed pyłem ( o ile to jest w ogóle możliwe). Może jest jakiś "lepszy" chińczyk który podoła w betonie a nie kosztuje 300. Macie jakieś doświadczenia z tymi 2 modelami aeg i hitachi , jakieś wady . Pozdawiam N

G
Nabuch 2013-04-09 23:55

Re: Szlifierka na tarczę 230 mm

Nikt nic nie podpowie? Gdy szukałem wiertarki dużo mi pomogliście ..

G
jr-tech 2013-04-10 12:11

dużego wyboru nie ma żeby kupić dobrą kątówkę w tej cenie

G
Marek23 2013-04-10 20:44

Ost do cięcia betonu używałem tej BOSCH gws 22 niebieski... szła dobrze (wcześniej spaliłem na tym samym betonie po niecałym metrze jakiegoś chińczyka a Boscha miałem pożyczonego), albo polecałbym Metabo. Metabo W2000. Obie dostaniesz za 470zł... do tego Bosch gwarancja "door to door" na 3 lata, metabo gwarancja 3 lata. Wiem że trochę więcej niż zakładasz ale może jakoś wyskrobiesz te kilkadziesią zł więcej;)

G
Marek32 2013-04-10 20:47

Co do pyłu to piszą na aukcji że Bosch jest dodatkowo zabezpieczony, nie wiem jak te Metabo bo doroższe modele na pewno są.

G
Nabuch 2013-04-10 21:46

Kurcze nie chciałbym już bardzo przechodzić ponad tą kaskę bo zaczynałem od 150zł.. a praktycznie i tak te 2 sprzęty są już firmowe a chciałbym dokupić sobie jeszcze stojak żeby mieć przecinarkę.Chociaz przyznam szczerze jak wszedłem na al..ro pierwszy typ to było metabo;) Nie mniej
Generalnie Aeg ma też 3 lata gwarancji i silnik 2200W. Zabezpieczenie przed pyłem też na pewno jest nienajostatniejsze. Tutaj znalazłem mały teścik w którym można nawet zobaczyć jak sprzęt tnie.
http://www.portalnarzedzi.pl/wideo/test-szlifierki-katowej-aeg-ws-2200-230-2
Na forum konstruktorów maszynek CNC znalazłem pochlebne opinie zarówno o jednej jak i o drugiej . Tyle że chłopaki używają ich do pracy w metalu. Jeżeli ktoś ma jakieś konkretne doświadczenie z tymi modelami używa sprzętu profesjonalnie z chęcią usłyszę jakieś opinie.Pozdrawiam

O jeszcze znalazłem teścik jakiegoś bliźniaka do tego hitachi
http://www.youtube.com/watch?v=u1I0ZdrwKZk jakoś mam wrażenie jakby gość miał założoną grubą tarczę.Gniecie tą szlifierkę i gniecie a ta nie wchodzi . Generalnie aeg w pracy wygląda na dużo stabilniejszą.

G
jrtech 2013-04-11 07:52

metabo w2000 to tez koszt ok. 520zł

G
aaaa 2013-04-11 11:54

5 minut szukania i jest za 485zł z przesyłką do domu.

G
Nabuch 2013-04-11 12:22

Mam już wiertarkę aeg i wolałbym żeby to było AEG chyba że ktoś ma doświadczenia że szlifierka ta posiada jakieś konkretne wady sypie się itp. Budżet też mam ograniczony..;( Pozdrawiam

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-04-11 15:00

Zamiast na cenę, patrz na inne rzeczy.
Przy dużych szlifierkach ważne jest, żeby narzędzie miało łagodny start (oszczędza przekładnię). Pyłoszczelne łożyska to właściwie standard przy markowych narzędziach. Są oczywiście łożyska i łożyska ;-) Gwarancję masz podobną, z tym, że w Metabo chyba w dalszym ciągu naprawiają maszynę na swój koszt, gdy ulegnie przeciążeniu.
Wkrętarki AEG robi bardzo dobre, ze szlifierkami nie miałem do czynienia.

G
Nabuch 2013-04-11 23:54

Witam po wszystkich radach i przemyśleniach wziąłem jednak to metabo .Mam nadzieję że będzie warte tych pieniędzy .Przekonała mnie pierwsza naprawa na koszt metabo nawet jak ja coś sknocę... Pozdrawiam i dziękuję za porady .

G
Marek23 2013-04-12 00:20

napisz po jakimś czasie w tym miejscu jak się sprzęt sprawuje;)

P
Paweł Dawidowicz, Metabo Polska Sp. z o.o. 2013-04-20 13:59

Witam,

Jeśli chodzi o 1 pierwsze przeciążęnie to w praktycznie zawsze pierwsze przeciążenie traktowane jest "ulgowo", przynajmniej jeden z elementów wymieniany na nowy (np. silnik).

Proszę zwrócić uwagę, że napisałem "praktycznie zawsze", ponieważ w drastycznych przypadkach odmawiamy bezpłatnej naprawy (m.in. stopione ze sobą w jedną, części silnika i innych elementów).

G
spec 2013-08-01 21:04

hitachi jest bardzo dobrą firmą uzywalem bardzo czesto do ciecia betonu metalu i roznych rzeczy i w pracy juz z 3 lata jest i nikt tam o nia za bardzo nie dba i byle gdzie zuca w piasek bloto i jakos nie mozna jej zarżnąc. tak ze polecam

G
Tomekżyw 2014-06-20 23:55

Witam Wszystkich!

Miał ktoś z Was może styczność z szlifierką kątową Makita GA9040R lub może polecić jakąś szlifierkę z obracaną tylną rękojeścią??

Nie wiecie może czy trwałość takiej szlifierki z obracaną rękojeścią nie jest niższa niż takiej za stałą??

Z moich doświadczeń z pracy szlifierką z obracaną rękojeścią komfort pracy taką szlifierką jest zdecydowanie większy niż z rękojeścią stałą.

Pozdrawiam
Tomek

1 2 ... 3