Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Makita nie robi za dobrych szlifierek kątowych moim zdaniem. Jedne z gorszych. Lepsze już jest Hitachi, Metabo a najlepsze duże szlifierki ma Hilti. Jak Ciebie stać to bierz Hilti i nawet się nie zastanawiaj. I nie słuchaj debili ze to Bosch tylko w czerwonej obudowie. Ergonomia jest lepsza, system mocowania osłony jest lepszy i elektronika stałych obrotów Smart Power taka jak w małych szlifierkach kątowych. Makita, Milwaukee, Hitachi, Metabo tej elektroniki nie mają. A co do obracanej rękojeści - jest na pewno mniej trwała ale kogo to obchodzi? Jak napisałeś komfort jest nieporównywalnie większy.
Osobiście dużą Makitę GA9020 katowałem przez parę dobrych lat i złego słowa nie mogę na nią powiedzieć. Służyła by mi pewnie jeszcze z parę kolejnych gdyby nie fakt, że ojciec przejechał tylną część szlifierki traktorem i niestety polimer obudowy nie wytrzymał. Ostatnio miałem potrzebę cięcia płaskownika 200x25 i stwierdziłem, że nie będę katował tym małej szlifierki więc pożyczyłem od kumpla właśnie GA9040 i komfort pracy o niebo lepszy niż GA9020. I dlatego biorę tą szlifierką najbardziej pod uwagę. No a jakby nie patrzyć to Hilti swoje ceny kształtuje w granicach 1500-1700 zł za szlifierkę, co według mnie jest przesadą. Makita kosztuje w granicach ok 800 zł. Zastanawiam się też nad Milwaukee, tylko za ich szlifierkę muszę dać w granicach 1100 zł, choć nie miałem wcześniej do czynienia z elektronarzędziami tej firmy (wiertła do metalu mają super). Pozdrawiam Tomek
A zastanawiałeś się nad Hitachi G23UBY albo Metabo WX 26-230 Quick ? Hilti jest drogie bo w cenę wliczony jest 1 roczny program "zero kosztów".
Aha no tak zapomniałem że Hitachi nie ma obracanej rękojeści. Ale to dobra szlifierka, warto ją rozważyć: mocna, bardzo cicha i małe wibracje. A i nie powiedziałem że Makita robi bardzo złe szlifierki. To sprzęt profesjonalny tyle tylko że w moim odczuciu inni robią lepsze.
Jeżeli to dla ciebie tak istotne żeby posiadała obracaną rękojeść, to wszystkie duże szlifierki Fein'a mają to w standardzie. Firma pewniak, na narzędziach do obróbki stali znają się jak mało kto.
Witam Pana Bel-ami, kupę czasu nie widziałem. Fein znakomity choć wersja 2500W trochę za ciężka jak na moje, ale kolega już napisał że Hilti jest poza jego zasięgiem cenowym, a Fein to tak prawie na równi z Hilti cenowo stoi.
Hilti i Fein to zupełnie inna półka cenowa (1500+). Ja poszukuję szlifierki do 900-1000 zł. Ta szlifierka metabo to chyba nie byłaby taka głupia opcja. Cena porównywalna do makity. Pozdrawiam Tomaek
Witam, witam Kolegę. No nie bywałem na forum od jakiegoś czasu, ale zleceń tyle, że nie było się czasu w tyłek podrapać. Dzisiaj tylko przez niepogodę siedzę w domu. No wiem, wiem, że Fein jest cenowo z półki wyżej. Ale jak już ktoś chce trwałe, mocne i wygodne... no niestety. Poza tym to już nic ciekawego z tej kategorii wagowej nie poradzę, bo kątowej 230 używam z taką intensywnością, że do tej pory chodzi u mnie 7 letni Bosch i jak go nie wyrzucę to sobie chyba nic nowego nie sprawie. Chociaż na miejscu Pana Tomka rozglądałbym się raczej w ofercie Metabo. Cenowo stoi na poziomie Makity czy Hitachi, no może ciut drożej. Ale warunki gwarancji mają o niebo lepsze i serwis traktuje klientów raczej bardzo ulgowo. Wiem co piszę, bo brat spalił mi stojan w WE9-125Quick i o dziwo naprawili w ramach gwarancji.
Chyba zacznę się przekonywać do szlifierki kątowej Metabo, mam od nich wiertarkę (sbe 1100) i wkrętarkę (powermaxx-a) i złego słowa nie mogę powiedzieć. Cenowo wychodzą bardzo podobnie więc tu raczej dylemat, która lepsza. Jak bym miał firmę i sprzęt katował codziennie po parę godzin to bym się poważnie zastanawiał nad Fein-em czy Hilti, ale jak ma mi służyć w gospodarstwie i przydomowych pracach gdzie ja potrzebuję szlifierki powiedzmy 2-3 razy na tydzień, to jakość Makity czy Metabo myślę, że w zupełności starczy. Pozdrawiam Tomek
tylko i wyłącznie metabo ps metabo tez ma rok zero kosztów serwisowych elektronika po co?/??
Paw-therm - Jak to po co elektronika? Dla znacznie zwiększonej wydajności. Smart Power utrzymuje stałe obroty pod obciążeniem. Jak dociśniesz Metabo bez TC to obroty spadają. Szlifierka wolniej tnie. Tak samo jest np. w sytuacji jak trafisz na twardszy obszar w przecinanym elemencie. W szlifierkach z TachoConstamatic/Constant Electronic/Smart Power tachometr mierzy prędkość obrotową silnika i jeśli obroty spadną silnik dostaje więcej watów aby skompensować większe opory skrawania i zapewnić stała prędkość na poziomie prędkości nominalnej. Dla większej szybkości cięcia i lepszego wykończenia obrabianego materiału. Na krótki okres oczywiście bo inaczej uzwojenie się przegrzewa. Hilti mówi nawet o 200% mocy nominalnej. Flex na przykład w swojej szlifierce 1400W podaje 2200W krótkotrwale dla zapewnienia stałych obrotów. Różnica w sile maszyny między Metabo 2600W a Hilti 2600W jest duża. Wiem bo takie posiadam. Paweł - Mówiłem Tobie zadzwoń do Hilti po pokaz. Nie będziesz już tylko i wyłącznie na Metabo :-0 Tylko i wyłącznie Hilti :-P tylko i wyłącznie w kwestii dużych szlifierek kątowych :-P reszta przereklamowana i przedrożona.
Ale czy między Metabo a Hilti jest aż taka duża przepaść technologiczna??
Mike- To w takim razie jaką szlifierkę polecasz do kwoty 1000 zł?
Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.
Do tysiaczka : Hitachi G23UBY albo Metabo WX 26-230 Quick
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.