Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam, pierwszy post na forum tak więc się grzecznie witam. Mam prośbę do obeznanych w temacie i narzędziach. Potrzebuję wyrzynarkę ma służyć do przycinania paneli drewnianych, wycięciu otworu w blacie na umywalki i temu podobne prace wykończeniowe w domu, potrzebuję też jak w temacie szlifierkę kątową najlepiej na tarczę 125mm będzie słuzyła do szlifowania ciętych płytek, cięcia słupków metalowych do ogrodzenia. Mam na dwa narzędzia około 500 pln +/- 10% Prosze o fachowe doradztwo. dzięki i ozdrawiam
Moja rada taka AEG WS6-125 za ok 250 max. Wyrzynarka proponuje coś jak einhell BT-JS800 lub nutool MPKL750 cena to ok 150-200 oba.
Szlifierka Bosch gws 850C a wyrzynarka Skil Masters 4585 - http://www.allegro.pl/item927665121_wyrzynarka_710w_4585_skil_masters_15_brzeszczotow.html
dzięki za pierwsze propozycje. Może jakieś za i przeciw? Może jakaś jeszcze propozycja?
Maariusz dobrze Ci napisał, ta kątówka jest naprawdę dobra (używam takiej w pracy) AEG ma tragiczny włącznik i osłonę blokowaną śrubą, w boschu jest wygodny, do tego osłona jest blokowana sprężyną. Z wyrzynarek wybrałbym jednak skila, einhel pracuje jak skrzyżowanie traktora z betoniarką, do tego mocno wibruje. Miałem obie w rękach i możliwość sprawdzenia jak działają.
Wczoraj mnie znowu nie zalogowało, ale post był mój. Swoją poradę oparłem na wieloletnim doświadczeniu więc jak chcesz to możesz skorzystać. Szlifierka AEG nie przypadła mi do gustu to Boscha kupiłem i sobie chwalę. Metabo jest świetne lecz drogie. Tak samo Hitachi które posiadam. Odnośnie wyrzynarek to nie kupuj żdnego Einhella. Miałem to wiem co jest wart.
Może jakieś za i przeciw? Może jakaś jeszcze propozycja? Cześć OGR. Za 500 PLN nie kupisz szałowych narzędzi, ale uda Ci się znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie. Szlifierka: piszesz, że chcesz ciąć słupki ogrodzenia. Szukaj maszyny z mocnym silnikiem i elektroniką. Ktoś zaproponował Boscha - ok, ma system constans (różni producenci dają różne nazwy - ogólnie chodzi o to, żeby maszynie nie zabrakło mocy przy cięciu grubszych materiałów), jest stosunkowo mocna, aczkolwiek niemal 900 W przy takich rozmiarach oznacza jakieś kompromisy. Bosch daje 3-letnią gwarancję, więc też ok. AEG - jak ktoś napisał, niby ok, ale włącznik może faktycznie drażnić (gwarancja 3 lata). Moim zdaniem nie powinieneś zwracać uwagi na sposób mocowania osłony, bo akurat to jest drobiazg. Większość producentów daje do swoich modeli specjalne antywibracyjne uchwyty - to dłuższej pracy bardzo fajne. Do AEG nie mam przekonania, chociaż mam ich wiertarkę - całkiem solidna, za niezłą kasę. Do niebieskiego Boscha się zraziłem i raczej nic jego już nie kupię. Używałem kiedyś fleksa noname i do momentu aż nie wyłamał mi się gwint w głowicy chodziła dobrze. Mogę Ci jeszcze polecić Metabo W 6-125: duża tarcza (125 mm), 3 lata gwarancji, 650 W, niewielkie wymiary i cienka obudowa, ale brak elektroniki. Sama konstrukcja dobrze zabezpieczona przed pyłem - łożyska i uzwojenie silnika. Drobne niedociągnięcia rekompensuje (moim zdaniem najlepszy ze wszystkich producentów) serwis: pierwsza wymiana silnika uszkodzonego z winy użytkownika za darmo. Kiedy kupisz już maszynę (bez względu na markę) pamiętaj o dobrych tarczach - maszyn to połowa sukcesu, druga połowa = osprzęt. Wyrzynarka: prawda jest taka, że za 250 PLN nie kupisz absolutnie nic, czym precyzyjnie przetniesz blat pod zlewozmywak (zakładam, że blat ma 40mm). Wyrzynarka to bardzo proste konstrukcyjnie urządzenie. Na komfort pracy wpływa dobre wyważenie prowadnicy oraz czarodziejskie kółko prowadzące brzeszczot. W tanich rozwiązaniach kółko jest ze zwykłej stali, a jego mocowanie nie jest zbyt solidne. Przy cięciu grubszych rzeczy cały nacisk z noża przenosi się na kółko. W dobrej maszynie kółko powinno być solidne, a jego mocowanie dość nisko = jest szansa, że nożyk będzie pracował prostopadle do obrabianego materiału. Jeśli cały mechanizm jest dobrze wyważony (np. Makita) nie będziesz odczuwał nieprzyjemnych wibracji i nie będą Ci potrzebne czarodziejskie okładziny soft grip. Oczywiście ważny jest też sam nożyk - im lepszej jakości, tym lepsza wytrzymałość (mniej się wygina podczas długiego cięcia, kiedy jest rozgrzany) i jakość cięcia. Używałem kiedyś Boscha PST 700 i B&D KS999. Obie maszynki spoko do cięcia paneli, Bosch lepiej radził sobie z cięciami prostolinijnymi, chociaż szaleństw nie było. Cena Boscha wyższa i niekoniecznie współmierna do jakości. Jest jeszcze jedna sprawa: w tańszych narzędziach podstawy są ze stosunkowo cienkiej stali lub aluminium: po dłuższej pracy lubią się wyginać. W podobnej cenie znajdziesz jeszcze maszynkę Sparky i Skila. Szukaj maszyny z regulacją prędkości w uchwycie, nie w guziku. Moim zdaniem rozwiązanie z uchwytem jest bardziej praktyczne, bo tnąc np. panel podłogowy wzdłuż możesz trzymając ręką uchwyt zwiększać lub zmniejszać kciukiem prędkość obrotową (w przypadku regulacji we włączniku nie takie proste). PS Jeśli czytałeś wcześniej forum to pewnie wiesz, że nie jest to miejsce, gdzie można wyrazić własne zdanie lub powiedzieć, że taka maszynka jest lepsza, a taka gorsza. Zawsze znajdzie się ktoś, kto podważy moją opinie mówiąc, że najlepsze są maszyny AEG i Einhell ;-) Musisz zatem wybrać się do sklepu, przymierzyć się do każdego z narzędzi i kupić to, co najbardziej Ci odpowiada. Mimo wszystko życzę dobrego wyboru;) Pozdrawiam, Robert.
co powiecie na to: http://www.allegro.pl/item932048612_szlifierka_katowa_einhell_rt_ag_125_fv_gw_polska.html http://www.allegro.pl/item920205560_perles_szlifierka_katowa_1010w_125mm_hsw3125.html ten einhell trochę taki kosmiczny ale jak nie jest zła to nie ważne, ale ten perles nie najgorsze opinie ma ta marka. do budowlaniec: może kupić tego einhella a reszte dołożyć do wyrzynarki. Myslę że kiedyś być może jak już dom wykończę może jakąś altankę by zrobił. Czy dobra (jaka?) wyrzynarka może zastąpić tarczową piłę? Oczywiście przy pracach typu altana a nie więźba dachowa. a ta makita http://www.allegro.pl/item927977333_makita_4329_nowa_wyrzynarka_65mm_450w_230v_fv_gw.html pozdrawiam i dzięki za dotychczasową pomoc.
Ludzie litości, po pierwsze Ogr chce narzędzia do ok500zł dobra wyrzynarka ze skila kosztuje ok.300zł. Dlatego taki einhell czy nutool mu wystarczy. Einhelle chodzą tak samo dobrze jak Skile. To porównanie Tomka do betoniarki jest z kosmosu wzięte, lub porównywał wypasionego skila z najtańszą Bawarią z einhella. To tak jakby porównywać mercedesa klasy c do fiata punto, mówie to z doświadczenia miałem kiedyś wyrzynarki ze skila oraz einhell global, jedyna róznica to ciut lepszy plastik. Obecnie mam juz tylko einhella taki BT-JS650, BT-JS800 czy RT-JS85 chodzą znakomicie, żadnych wibracji o których tu pisano. Tego ostatniego uzywamy niemal codziennie do cięcia, między innymi blatów kuchennych, płyt meblowych, paneli, desek barlineckich czy cięcie palet. Co do pseudo tragicznego wyłącznika AEG - kolejna bzdura, sprzedaje te szlifierki dwa lata i zero reklamacji! A porównując do równie dobrego Kressa gdzie każdemu wydaje się że wyłączniki najlepiej chodzą, miałem już 4 rekalamcje z czego 3 na wyłącznik własnie. Co więcej wystarczy porównać z Makitą GA5030, nowy model nowy wyłącznik, który jest zgodny z nowymi normami pracy od 1.01.10r. po kilkunastu szybkich włączeniach/wyłączeniach zaczyna boleć kciuk. Nie słuchaj takich rad, ktoś mógłby narzekać że ta szlifierka wytrzymałościowo jest słabsza od boscha czy metabo, z czym mógłbym się zgodzić nieco. Ale nie o wyłącznik. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie miał obiekcje że ktoś proponuje ci sprzęt którzy zna, uzywa bo jest tylko głupim sprzedawcą, który bęwnie bierze super profity od einhella czy AEG. Prawda jest ciut inna, bo tylko sprzedawca powie ci czy dany sprzet się sprzedaje i ile jest reklamacji, człowiek który uzywa narzędzia nie ma pojęcia o takich rzeczach. Ale przecież zawsze można posłuchać kogoś kto nielubi boscha, albo ktoś przepada za Metabo bo akurat kupił sobie narzędzie tej firmy;) Prawda jest taka, każde narzędzie które kupisz i ci się sprawdzi będziesz polecał sam.
Ten post powyżej to mój. Ogr jeśli miałbym byc szczery, to wole zainwestować w lepszą szlifierke i srednią wyrzynarke. Bo to szlifierki kątowe i młoty udarowe są najczęsciej reklamowanymi narzędziami, są najbardziej narażone na niewłaściwe uzytkowanie. I żeby niebyło że uwielbiam einhella, to ta szlifierka dość fajna ale typowo do majsterkowania. Nie ma zabezpieczeń przed pyłem, a takie posiadają niemal każda szlifierka profi.
Apropo jeszcze regulcji prędkości wrzynarki na guziku - kolejna nieprawda, jak chcesz zmiejszyć prękość po prostu popuszczas spust, jak w wiertarce czy wkrętarce.
JK Piszę o swoich odczuciach, nie jestem wrożka i nie wiem co jest najwazniejsze dla ogr. Wlącznik w aeg cięzko sie przesuwa, spróbuj zrobic to kilka razy, albo dołóż rekawiczkę zrozumiesz o czym piszę. Wyrzynarka einhela rzężi i nie wmówisz mi, że jest inaczej. W firmie leży global z urwanym mocowaniem brzeszczotu, wytrzymał kilka miesięcy, a padł przy wycinaniu otworu pod blat, teraz mam na stanie zwykłego zielonego boscha pst 750 chyba i mimo, ze jest tani i prosty jest o niebo lepszy od einhela. W domu mam niebieską GST135, ale to już całkiem inna klasa i inne pieniądze. Kątówek przerobiłem sporą ilość i przy większości zastosowań nie miały znaczenia marketingowe zachwyty, sprawdzały sie wszystkie, metabo, makita bosch i zielony i niebieski ,B&D też. Dlatego napisałem o subiektywnych odczuciach. Tak naprawdę liczy sie wygoda użytkowania. ogr przejdź sie do sklepu i zobacz co najlepiej pasuje do ręki, na domowe potrzeby taki test już sporo daje. Na co zwrócic uwagę? -jak sie obsługuje włącznik :) ( czasem po założeniu rękawic mozna cholery dostac) -wybrałeś kątówkę ( nazywa sie chyba dwuręczna) a przecinany przedmiot trzecią ręką bedziesz trzymał? :)- włącznik ma w uchwycie na samym końcu -stopka w wyzynarce jak pisał budowlaniec z jak najgrubszej blachy ewentualnie odlew, kółko jak najnizej ( zwróć uwage czy kółko prowadzące jest mocowane oddzielnie ( w jakims tanim B&D mocowane jest do stopki i po jej przekręceniu do cięcia pod kątem mija sie z brzeszczotem) - regulacja obrotów jak najbardziej wskazana
Dlatego ci mówie tomku że na odczucia nie dvoradzisz narzędzi. Ktoś może zarzucić, że rzadko korzystając w domu z narzędzi nie potrafie doradzić. Z tym że jako sprzedawca wiem co się klientom sprawdza a co nie. To nie jest tak że sprzedawca wciska ci na siłe jakiś sprzęt, bo firma za to płaci, nieprawda. Tylko klient zadowlony z zakupu powróci do sklepu, więc klienci słuchając moich rad, tak naprawde słuchają klientów którzy już kiedyś kupili dany sprzęt. Kiedyś najlepiej sprzedawaną u mnie wyrzynarką był właśnie Einhell global Ps-G710 i wierz mi brały ją nawet duże firmy jak i osoby prywatne. Cóż z tego że głośniej chodzi od jakiegoś boscha, cóż z tego że ma lekkie wibracje(które i tak były malutkie w porównaniu do uwczesnego boscha PST650) skoro wyrzynarka po prostu się sprawdziła, zwłaszcza że jej koszt był znacznie niższy niż podobny skil, B&D czy Bosch. Co do własnych doświadczeń powiem tyle mielśmy d uzytku Boscha PST 650PE - działał prawie dwa lata, choć po cięciu grubszych blatów z silnika ulatniał się smród. Potem mieliśmy PST 650 - działał 5 miesięcy - kompletna porażka, mimo niskich wibracji(jak zapewnia bosch) wyrzynarka nie nadaje się do cięcia grubszych laminatów. Od roku mamy Einhella Red RT-JS85 wyrzynarka chodzi jak burza, zarówno deilkatne materiały jak i grube bale. Ostanio ciąłem nią kantówke 100mm grubości, przecieła bez najmniejszych problemów, mimo że zakres wyrzynarki to 85mm. A cena ciut droższy od najtańszych B&D i boschów, które są zabawkami. Teraz kątówki - kolejny przykład z dziś, klient kupił kressa z fajnym przełącznikiem zgodnym z nowymi normami europejskimi, po tygodniu zacina się! Podobnie z nową makitą GA5030! Coż z tego że ktoś w sklepie sptryknie sobie pare razy i stwierdzi na czysto subiektywny sposób, że Makita ma lepszy wyłącznik niż AEG, skoro wyłączniki w AEG nie są awaryjne w takim stopniu! Mówisz wygoda? Zgoda z tym że ja nie widzę dużej róznicy, tak jak piałem po kilku razach, przy makicie rozbolał mnie kciuk, w kressie wszystko najlepiej chodzi, AEG m ciut dziwny wyłącznik, ale co mi po tym skoro wiem że kress jest reklamowany z powodu włącznika, makita też już się trafiła a AEG działa bez zarzutu? Ja myślę, że nawet do prac w domu, trzeba zawsze wybierać narzędzie najmniej awaryjne, a nie tylko najwygodniejsze. Co do rad, apropo kółeczka w wyrzynarce to proponowany przeze mnie einhell ten RT-JS85 ma w bardzo dobry sposób zrobione. Kółeczko jest duże, nisko osadzone, mam wrażenie że stal kuta, nie odlew. Co więcej gdy włączymy podrzynanie, to kółeczko nie ma wibracji, dopiero przy przyłożeniu do materiału ciętego. System wymiany brzeszczotu podobny jak w boschach, ale głowica jest metalowa, nie plastik! Co do szlifierek to sporo fachowców, nie uzywa rękawic;) aby wyczuć przegrzewanie się narzędzia.
OGR - ja do pewnych "marek" narzędzi zaufania nie mam i go nie zdobędę. Einhella Ci nie polecę, bo według mnie to narzędzia bardzo różnej jakości, a ja eksperymentów nie lubię. Firma wywodząca się z Chin nie wskoczy po 5 czy 10 latach na taki poziom jakości i bezawaryjności jak koncerny, które produkują narzędzia od lat, nawet, jeśli ostatnimi czasy ich jakość się pogorszyła. Mam nadzieję, że śledząc wątek wiesz już co miałem na myśli pisząc, że jeśli nie wybierzesz AEG lub Einhella to popełnisz błąd.:) Napisałem, że dla mnie kółko od regulacji jest lepsze niż we włączniku - "mylę się", bo nie jest dla mnie lepsze. Idę o zakład, że Ty także nie wiesz co dla Ciebie dobre, a nawet jeśli Ci się wydaje, to...no właśnie - wydaje Ci się ;-) Wracając do tematu: nt. Einhella się nie wypowiadam, dużo lepiej (i ładniej) piszą o nim inni. Wyrzynarka NIE ZASTĄPI pilarki z prostego względu - nawet mając bardzo pewną rękę nie uzyskasz takiej precyzji cięcia jak w pile, gdzie z materiałem w tej samej chwili styka się dużo większa powierzchnia ostrza niż w wyrzynarce (pilarką trudniej "zejść z linii, nawet kiedy tarcza to 160-tka). Perlesa robili kiedyś Szwajcarzy i był to bardzo dobry sprzęt, znany i kupowany głównie przez profesjonalistów. Do dzisiaj mają dobre wiertnice, wiertarki i kątówki. Jak jest teraz z jakością - nie wiem, nie mam ich sprzętu. Jeśli nie pracujesz narzędziami zawodowo to wybieraj jednak producenta, który ma najbardziej elastyczny serwis. Perles ma słabo rozbudowaną sieć no i trudniej o części. Myślę, że powinieneś zdecydować się na polecanego wcześniej niebieskiego Boscha lub Metabo - jeśli możesz dołożyć coś ponad te 250 PLN to weź coś większego z Metabo. Wyrzynarkę możesz spokojnie wziąć Makity - do prac o których mówisz w zupełności wystarczy Ci model 4326 lub 4327 (z regulacją obrotów w kółku). Nawet jeśli "porównywalny" Einhell ma większą wysokość cięcia, to z pozoru słabsza Makita lepiej zniesie ciągłą pracę (cięcie drewna na altanę) niż ten plastik-fantastik. Przeczytaj sobie jeszcze raz post Tomka, bo zwraca uwagę na ważne rzeczy, a sprzedawców i tak nasłuchasz się jeszcze w sklepie:) Jestem przekonany, że dokonasz właściwego wyboru ;-) Pozdrawiam, Robert
Tytułem uzupełnienie: jeden ze sprzedawców pisze, że zeszło mu sporo sprzętu danej marki i klienci byli zadowoleni. Co to oznacza? Że sprzęt jest super precyzyjny, że świetnie pracuje? Czy może, że spełnił swoją rolę, bo pracował na budowie aż 4 miesiące zanim się spalił, ale kosztował tylko 100 złotych? Pozdrawiam, Robert.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.