Skil VS Skil Master opinie

G
Maariusz 2010-01-12 09:44

Re:Skil VS Skil Master opinie

Jak by był skok napięcia to cała elektronika pewnie by się spaliła a tak to nie było tylko najmniejszych obrotów. Napewno nie są to narzędzia dla profesjonalistów ale dla zaawansowanych majsterkowiczów. Cena ich szczególnie na Allegro jest przystępna.

G
Krzysiek 2010-01-26 23:53

Re:Skil VS Skil Master opinie

Witam.
Cala ta dyskusja moim zdaniem była nie potrzeba.
Racja jak zawsze jest po środku - kolega JK. został zbyt stanowczo skrytykowany i zaatakowany, przez co broniąc się odpowiedział tym samym. Będąc osamotniony w swoim przekonaniu został "zakrzyczany" a nie jego argumentacja w pełni obalona.
W praktyce uważam (w sumie też dzięki temu sobie pewien fakt uzmysłowiłem) że linia Masters jest po prostu linia Skila przewidzianą dla firm, które kupując Skila amatorskiego nie otrzymały by gwarancji (wydano bo ją, ale w serwisie by ją odrzucono).
Dla przykładu - już nie raz spotkałem się z cennikiem na aukcjach w zależności od zastosowania - dany sprzęt można kupić np za 200zł jednak ten sam sprzęt z gwarancją 12 miesięcy dla amatorskiego użytku kosztuje już 300zł. Natomiast jeśli chciała go nabyć forma cena była już 400zł.
Budowlaniec - faktycznie jest tak że granica użytkowania profesjonalnego a amatorskiego w przypadku budowy jest dość nie jasna - jednak nikt nam nie jest w stanie niemal udowodnić że tyraliśmy sprzęt dzień i noc na jakiejś budowie kupując go na paragon - jednak jeśli na fakturze zakupu będzie widniała nazwa naszej firmy (jednoznacznie dająca do zrozumienia powiązania z budowlanką) to mamy małe szanse że sprzęt nam naprawią w ramach gwarancji. Linia Masters po prostu daje firmom ten komfort psychiczny że jak się zepsuje to nie będzie problemu z gwarancją.
R2D2 - jeśli masz racje (i jest to podparte jakąś wiedzą w tym zakresie) że linia Masters i linia amatorska to to samo tylko inna obudowa to rozwiałeś moje wątpliwości w kwestii wyboru wkrętarki bo właśnie mam poważne wątpliwości którą wybrać: http://www.skilmasters.com/catalogue/index.php?page=3&cid=CATEGORY950&pid=F0152498MA# czy http://www.skileurope.com/catalogue/index.php?page=4&cid=CATEGORY237&sid=CATEGORY266&pid=F0152497AA .
W tej sytuacji wybiorę chyba linię amatorską bo w sumie 100zł różnicy w cenie a nikt mi nie udowodni w serwisie że wkręciła 10000 śrub a nie dwie (jedna amatorska wkrętarka Skila nie daje rady wysuszonemu drzewu a na mokrym kręciła dobrze z 8000 śrub 8cm).
W praktyce panowie - nie ma o co się spierać - jak JK. zresztą wspomniał cudów nie ma co wymagać od sprzętu stanowiącego 10% wartości odpowiednika znanej firmy. Sam osobiście kupiłem młot Skil Masters 1790MA i jestem z niego bardzo zadowolony ale oczywiście nadaje się do obkuwania a nie rozkuwania, a jakieś tam porównanie mam bo pracowałem GBH 7-46 DE Professional którym można było również rozkuwać (tyle że za skila dałem 450zl a bosch kosztuje 4000zł). Niestety cena mówi za siebie, ale nikt też nie mówi że sprzęt za 400zł nie może być sprzętem profesjonalnym w swoim przedziale cenowym (nie porównujmy sportowych samochodów jak np Alfa Romego GT a Ferrari - cena też ma trochę do "gadania" i w kwestii wyboru i działania).
Liczę że nie rozdrażnie tu obecnych moją opinią, ale może odstawmy na bok emocje i skupmy się nad głównym pytaniem postawionym przez założyciela postu (może i sam na tym skorzystam).
Pozdrawiam

G
Tom 2011-02-26 21:16

Re: Skil VS Skil Master opinie

Koledzy pogodzę Was przeczytajcie ze zrozumieniem http://www.narzedzia.com.pl/Artykuły/Skil-Masters-linia-elektronarzędzi-profesjonalnych-368.html

są różnice do serii "amatorskiej" jak i nie są to narzędzia dla profesjonalnych ekip

G
JK. 2011-02-27 04:20

Ja bym jeszcze mógł dodać tyle że linia masters jest w rozwoju, owszem do niedawna większość narzędzi obu lini nie rózniła się zbytnio, ale co chwile pojawia się nowe narzedzie skila masters, i nie jest to tylko inna obudowa, to na nowo zaprojektowane narzędzie do troche częstrzego uzytku niż pare razy w roku jak wiekszość zwykłych skili.
takimi narzędziami są między innymi:
4800MA, 1780MA, 1790MA, 7660MA, 1570MA, 9455MA, 1620MA, 6940MK czy 5885MA.

G
szponnn 2011-09-04 16:16

a ja Wam powiem tylko tyle, kupiłem najtańszą całą czarną szlifierkę na 125 mm tarczę firmy skil nie zapłaciłem za nia nawet 150zł 2 lata tnie dzień w dzien glazurę w firmie gdzie non stop kładziemy płytki i przez 2 lata nawet szczotki nie poszły. Wybaczcie panowie, każdy ma własne zdanie jeżeli chodzi o mnie to skil jest naprawdę dobrym narzedziem i fakt - jest nizej niz bosch ale.. to tylko odrobinkę nizsza pozycja. Pozdrawiam

G
JK. 2011-09-04 23:55

no i niższa cenowo;) więc na jedno wychodzi

G
LukaszRW 2011-10-26 23:35

Co do marek amatorskich, to ja mam np. wiertarkę - już 27 lat Blask&Decker - na pewno amatorska, przetrwała wszystkie inne, tanie i drogie i dalej jej używam.
Oczywiście jako "staruszek" darzę ją pewnym szacunkiem. Czym się ona wyróżnia ? - niczym! - sam plastik. Zafundowałem jej jedynie podwójne lakierowanie uzwojenia wirnika i zamalowałem podobnie inne kable, tak aby pył zasysany z powietrzem do wirnika nie "szlifował" uzwojenia, bo zauważyłem po trzech latach jej użytkowania ubytki lakieru na uzwojeniu powodowane zasysanym pyłem.
Więc nie marka tu decyduje a zdrowy rozsądek. Zjawisko "szlifowania" uzwojenia wirnika zachodzi we wszystkich elektronarzędziach, żaden fabryczny filtr tego problemu nie rozwiąże - zawsze coś dostanie się do środka.
Więc bez względu jaką markę posiadasz - po okresie gwarancyjnym - rozbierz urządzenie i dobrym utwardzalnym lakierem do parkietów zamaluj uzwojenie. Na pewno spowoduje to zwielokrotnienie żywotności twojego elektronarzędzia - po tej operacji możesz sobie na korpusie napisać "Master" lub przemalować korpus na niebiesko!.
Wszystkie elektronarzędzia są zbudowane w oparciu o powszechnie znane rozwiązania i "normalki" (śruby, wkręty, kable, łożyska itd.); łożyska w przeważającej większości osadzane są w plastiku - bo tłumi drgania. Markowe łożysko zazwyczaj jest dobre, choć przy zakupie - wymianie - warto się zapytać o dopuszczalne obciążenia. Te drobne prace konserwacyjne zazwyczaj wystarczą aby prosty sprzęt przetrwał znacznie więcej!

G
czarek 2011-11-19 11:27

a ja chcialem zapytac o firme BAHCO. obchodzi teraz 125 lecie. mają teraz jakieś promocje atrakcje z tej okazji? kiedyś był konkurs na ambasadora i wygrywało sie narzedzia... teraz licze na jakies rabaty. zna ktos jakies namiary? prosze o pomoc

G
ANTYbAHCO 2011-11-19 16:22

czarek, jesteś marketerem Bahco i nie wiesz jakie macie promocje?
moim zdaniem zrobiliscie sobie na tym forum taką krzywdę, ze nie powinniscie się spodziewac cudów po tej akcji...

1 ... 2 3