Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam. Jestem tu nowy. Proszę o pomoc w wyborze młotowiertarki. Mam wiertarkę SKIL MASTERS model 6480, ale jest ona za słaba do wiercenia w żelbetonie, a o kuciu (podkuwaniu) już nie wspomnę. Chciałbym kupić na własny domowy użytek młotowiertarkę, która głównie wierciłaby otwory, ale nie mogę wykluczyć okazjonalnej cięższej roboty w postaci lekkiego kucia, podkuwania. Chciałbym na nią wydać nie więcej niż 900-1000zł, bo szukam czegoś, co posłużyłoby mi dłużej niż 2lata. Stąd też mój dylemat. Początkowo planowałem zostawić sobie swoją wiertarkę do zwykłego wiercenia, np. w cegle i kupić cięższy młot do lekkiego kucia, podkuwania i wiercenia z udarem w betonie. Problem w tym, że do wyboru mam albo marketowe "noname-y" za 200zł, a potem już profesjonalna półka powyżej 1000PLN. Nic pośrodku. Wypatrzyłęm dosyć silną młotowiertakę Skil Masters 1790 MA za ok. 450zł. 4J uderzenia, wygląda dość solidnie i na mojego Skila nie narzekam. Mam jednak obawy, czy ta młotowiertarka nie rozpadnie mi się po kilku latach. Tak doszedłem do rozwiązania alternatywnego: sprzedać moją wiertarkę i kupić DeWalta, model D25113K. Fajna młotowiertaka, w sumie najmocniejsza w tej klasie, ale głównie do wiercenia, sporadycznie do podkuwania. I to jest problem: szkoda byłoby mi ją brać do cięższej roboty, żeby jej w głupi sposób nie zepsuć. Musiałbym się w takich sytuacjach posiłkować młotkiem za 200zł z Marketu, albo brać coś lepszego z wypożyczalni. Co radzicie? Pomóżcie. Liczę na rady osób z doświadczeniem. Może macie jakieś inne propozycje? Dzięki z góry.Pozdrawiam. Ravic_m
Jezeli lekkie kucie i podkuwanie to max co twoj sprzet ma wytrzymac to dewalt sie nada lepiej niz skil.Choc jesli bedziesz mial sporo kucia/podkuwania to lepiej kupic cos z pionowym silnikiem np: kress 800pse i sie zmiescisz w 1000pln.
Domi ma rację, na pewno Dewalt jest lepszym pomysłem niż Skil, ale co do tego że to najmocniejszy młotek w tej klasie polemizowałbym i to bardzo. Biorąc pod uwagę spsób pomiaru siły udaru jaki dokonuje B&D(Dewalt) do czzego ludzie z tej formy oficjalnie się przyznają;) Jesli przyszłoby mi duzo podkuwac też wybrałbym Kressa,
To, że jest godny polecenia - nie polemizuję, bo sam mam wkrętarkę Kressa. Ale AEG? Hm, tu też się nie będę spierał, bo nie znam tej marki. I w tym sęk. Pomyślicie pewnie, że laik się odezwał, ale zawsze trudno mi było uplasować AEG na jakiejś półce i najczęściej kojarzy mi się ze sprzętem AGD. Powiesz coś więcej o tym producencie? Jeśli chodzi o żywot tej młotowiertarki, jak wcześniej napisałem, większość to wiercenie. Raz na jakiś czas (pewnie rzadko) podkuwanie, ale raczej solidne. I nie mam tu na myśli burzenia ściany, oczywiście.
zywotność? Powiem szczerze, jest to moja subiektywna ocena, ale AEG robi lepsze młotki sds plus niż Makita czy Dewalt;] Poza tym szkoda że nie znasz AEG, bo po Boschu i B&D to najstarszy(największy) producent narzędzi na swiecie, to oni wymyślili wiertarkę przenośną i pare innych rzeczy;).... Co do moich propozycji to pierwszy młot to stary dobry i mocny model dwubiegowy, coraz ich mnniej na rynku, jedyna wada że są ciut cięzsze niż normalne młottki, ale są wytrzymalsze i skuteczniejsze w pracy. Druga propozycja jest bardziej nowa, ale tez wyprzedaż, normalnie te młotki kosztuja ok. 1300zł. To pionowa konstrukcja, lepiej wyważona, mniej obciąza rękę, jest też bardziej wytrzymała na prace z podkuwaniem, choć to też juz subiektywne opinie, choć mające pewne poparcie w faktach. W dodatku ten drugi młotek ma opcję "miekkiego młota" czyli zmiejszenie siły udaru o mniej więcej połowę, bardzo fajna opcja przy pracy z delikatniejszymi materiałami niż beton. AEG podobnie jak Bosch ma 3 lata gwarancji, dewalt czy skil da ci najwyżej 2 lata, jesli bierzesz sprzęt do domu. Młoty AEG są jeszcze robione w Niemczech.
D25113K juz przestali produkowac. Nastepca to D25123K.
Dzięki. Jak to mówią: człowiek całe życię się uczy i umiera głupi. :-) Coś tam jednak pod czupryną pozostaje, bo już poważniej traktuję AEG. Margolcia: Czy wiesz czym różnią się te dwa modele DeWalta: D25113 i D25123, poza tym, że ten drugi jest oczywiście nowszy i lepszy? Jedyne, co zwróciło moją uwagę, to delikatna zmiana wyglądu obudowy. Ale czy to mogło spowodować wzrost jego masy o 0,3kg? ;-)
No i jest jeszcze drozszy od poprzednika. Co do roznic miedzy modelami w opisach na stronce producenta nie widze zadnych ale temat juz byl http://www.narzedzia.com.pl/Forum/D25123K-czy-D25113K-stary-czy-nowy-model-lepszy-14519.html#last Niestety dalej nie wiem o co chodzi z ta plynna zmiana trybow ;)
Jutro idę do sklepu "obmacać" jakiś sprzęt marki AEG. Czy jesteście tego samego zdania, co JK, że AEG to sprzęt godny polecenia i jak najbardziej trwały? Na innych forach i postach jest on stawiany na równi z tymi znanymi i uznanymi, jak Metabo, DeWalt czy Makita. Na "znanym polskim portalu aukcyjnym" ;-) znalazłem kilka aukcji młotowiertarek tego producenta w ładnej cenie i kuszą. Chciałbym po prostu kupić coś może nie najtańszego, ale co mogłoby mi dłużej posłużyć.
Trochę czasu już minęło, a ja ciągle młotowiertarki nie kupiłem. Już się zdecydowałem na taką z silnikiem poziomym (raczej nie wykorzystam tych z silnikiem pionowym). Teraz tylko kwestia modelu. Po rozeznaniu wybiorę pewnie coś spośród tych trzech modeli: AEG BH 2600 RX2, DEWALT D25123K i HITACHI DH24PC3. Który byście polecali? Każdy ma wady i zalety. Hitachi najtańszy, lekki, ale trochę słabszy od reszty. Dewalt - pewniak, ale słyszałem, że te 3.4J udaru jest trochę zawyżone. No i AEG: chyba największe możliwości (nawet przy 3J udaru), kosztem wagi i ceny. Co byście polecali? Na załączonym zdjęciu zestawiłem parametry i przykładowe ceny.
Jedno co mogę powiedzieć na pewno to to że Hitachi na pewno;)) nie ważny 2,4kg, gdyby tak było, to ta młotowiertarka była by najlepsza w swojej klasie. A tak nie jest. W katalogu z wagami to akurat dość mocno zaniżają wagę. Z obserwacji moich wynika, że najuczciwiej wagę narzędzi podaje: AEG, Bosch i Makita. Ten model Hitachi miałem w rękach i waga jego przpomina wagę Makity HR2470 czy Boscha 2-26, czyli ok 2,7-2,9kg przynajmniej. Co do wagi młota AEG to mogę ci jedynie podpowiedzieć czemu tak jest, chodzi o obudowę, najłatwiej wyjasni ci to krótka animacja na stronie milwaukeetools.pl zadładka ->wibracje->kontrukcja narzedzia->mocna konstrukcja jest tam animacja budowy bliźniaczego młota PPH30X2. A co twojego wyboru radzę dopisać Boscha 2-26 zdecydowanie wolałbym tego bosch niż Hitachi.
Nie spiesz się z zakupem. Ja sporo poczytałem zanim 2 tygodnie temu kupiłem Makitę HR2470. Trafiłem na promocję i wtedy dokonałem wyboru.
JK: jestem zaskoczony Twoją radą! Już mnie przekonałeś do AEG, a tu polecasz BOSCHA? Zaskakuje mnie to o tyle, że Bosch 2-26 w gronie pozostałych motowiertarek, które przedstawiłem, wydaje się najsłabszy. Poza tym kilkanaście już razy w różnych miejscach spotkałem się z opinią, że renoma tej marki i rzeczywista obecna jakość jej produktów, jakby się oddalają od siebie. To właśnie powoduje, że skłaniałbym się raczej w stronę innej marki. Po prostu ponoć od jakiegoś czasu młotowiertaki Boscha (a może też inny sprzęt) częściej odwiedzają serwisy. A tak swoją drogą czy 2 modele: GBH 2-26 DRE i GBH 2-26 DFR czymś się różnią poza obecnością szybkozaciskowego uchwytu wiertarskiego w zestawie? Maariusz: własnie mam okazję kupić DEWALTa D25123k za 650zł w promocji. :-) Jeszcze nie widziałem taniej. No, ale to AEG mnie coś nęci. Troszkę słabszy, ale dwubiegowa przekładnia!
Poleciłem ci Boscha w zamian za Hitachi, ponieważ uważam że Bosch robi po prostu znacznie lepsze młotowiertarki niż Hitachi. W tym segmencie narzędzi stawiam Boscha, AEG/Milwaukee i Kressa wyżej od konkurencji, a na dole właśnie Hitachi.
Czy AEG ma funkcję podkuwania? Szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z maszyną, którą ma dwa biegi z udarem i podkuwanie... Pozdro Fel
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.