Problem z pilarką PARTNER 371

G
budowlaniec 2010-02-15 18:41

Re:Problem z pilarką PARTNER 371

teraz tylko pytanie czy można to uszczelnić jakimś zwykłym silikonem (bo tam jednak był jakiś) czy trzeba jakiś specjalny?
Użyj silikonu wysokotemperaturowego, jakiego używa się do uszczelniania misek olejowych w samochodach, np. Powinien być w markecie budowlanym na dziale z częściami moto.

G
Wilczur 2010-02-17 10:05

No poskładałem, niby elegancko, kompresję ma ładną.. no ale odpalić jej nie mogę...
mogę se machać i machać a ona ani nie zamruczy...

G
Sławek1 2010-02-17 12:24

Nie wysilę sie zbytnio , bo opisywałem to jakiemuś koledze ...
- wkręc srubę H i L do oporu (ale ostrożnie abyś ich nie uszkodził!) i je wykręc o jeden pełny obrót ( ja mam śrubokręt z cechą)
- uruchom piłę i śrubą S wyreguluj bieg jalowy: wkręcasz to obroty rosną, wykręcasz=obroty maleją- tak zrób ,żeby łancuch się zatrzymał.
- teraz wyreguluj obroty maksymalne śrub H. Wkręcasz śrubę H- obroty rosną, wykręcasz obroty maleją.
- teraz przyspieszenie: jeżeli pila wchodzi na obroty mułowato, zbyt wolno, bezwładnie to wykręcaj śrubę L ( maksymalnie o 1/4 obrotu!) aż będzie przyspieszac z szarpnięciem.
- teraz znowu sprawdź bieg jalowy....
wszystkie czynności mozesz powtarzac kilkakrotnie aż będzie wszystko OK.
spokojnie.... MUSI odpalić.....
Slawek

G
wilczur 2010-02-17 13:36

No i reguluję jak umiem i nic z tego.. za żadnym razem nie chce odpalić pomimo tego że robię wg twojej instrukcji..
Nawet nie zamruczy na znak że ma zamiar odpalić.. paliwo leci bo widzę ze po większej ilości szarpnięć świeca jest mokra..

G
wilczur 2010-02-18 09:57

A właśnie, jakie są początkowe ustawienia tego gaźnika? właśnie chodzi mi o ilość obrotów każdej ze śrubek H L i T ?
Bo kręciłem po trochu wszystkimi i nic, no i teraz jest na 100% rozregulowana a chciałbym zobaczyć na ustawieniu fabrycznym..to jest ten jeden obrót jak napisałeś czy jakoś inaczej?

G
Sławek1 2010-02-18 12:36

To wkręcenie i wykrecenie tych srubek to jest początek regulacji, nawet w serwisie jak ci będzie regulował to najpierw od tego zacznie , a nastepnie przejdzie wszystkie etapy na rozgrzanej pile i sprzawdzi poprawnosc ustawienia obrotomierzem.
Sławek

G
wilczur 2010-02-19 10:37

No i niestety nic..
na dodatek dziwna rzecz.. na początku jak ją poskładałem miała kompresję a teraz jest ona sporo mniejsza.. wydaje mi się że bez kompletu tłok+cylind+piersc to się nie obejdzie..
na allegro widziałem różne zestawy, doradzicie mi który wybrać? chodzi mi o cene żeby tez była raczej niska bo narazie gotówki brak na oryginalne części ...

G
Zbor 2010-03-02 22:23

tak sobie czytam i mysle ze powinienes sprawdzić jeszcze jedną rzecz mianowicie filtr paliwa w zbiorniku odkręc korek paliwa wygiętym drucikiem wyciąg filtr paliwa zdejmij z niego przewód ostrożnie tak aby go nie uszkodzić jak juz rozpiety filtr od przewodu dmuchnij w filtr i sprawdz czy latwo przez niego przechodzi paliwo mozesz tez spróbowac odpalic pilarke bez filtra na próbę czy cos sie zmieni

G
Makita.Sklep 2010-04-01 14:17

Wg mnie to zapchany filtr paliwa,powinieneś to sprawdzić i będziesz miał pewność. Jeżeli okaże się że jest czysty to oddaj pilarkę do sklepu i wyjaśnij o co chodzi,może będą mogli pomóc.

G
Wilczur 2010-04-01 16:11

Nie to nie to.. już wiem co było przyczyną.. chodziło o to że tracił kompresję na chwilę przed iskra, nie było sprężania pod koniec skoku tłoka i to cała przyczyna..
Na allegro zamówiłem zestaw naprawczy: tłok+cylinder+pierścienie , poskładałem i teraz pali tak jak była nowa :D

G
Sławek1 2010-04-01 20:44

Ta piła jest teraz faktycznie nowa! Powodzenia .
Slawek

G
Piotr 2010-04-07 23:46

(...)
Na allegro zamówiłem zestaw naprawczy: tłok+cylinder+pierścienie , poskładałem i teraz pali tak jak była nowa :D
mam podobny problem, tez zamowilem taki zestaw. przymierzam sie do wymiany. powiedz czy oprocz tego potrzebna jest wymiana lozysk i silikonu/uszczelki.
czy jakies patenty trzeba wykonac?
np. czy zakladanie pierscieni tloka to poprostu rozciagnac i zalozyc?
cos podgrzewac przed zalozeniem?

1 2