Pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki do max. 600zł.

Do ostatniej strony »

Pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki do max. 600zł.

Witam.
Niedawno prosiłem Was o pomoc w wyborze młotowiertarki i szlifierki. Kupiłem Boscha 2-26 DFR i Metabo We 9-125.
Teraz przyszła kolej na nowe narzędzie - wkrętarko-wiertarkę.
Mam dość duży dylemat ponieważ potrzebuję wiertarki do drewna i metalu a także wkrętarki do drewna.
Na początku chciałem kupić wiertarkę z regulacją obrotów i używać jej do obu rzeczy- teraz zastanawiam się czy nie lepiej zdecydować się na wkrętarkę akumulatorową.
To drugie rozwiązanie wydaje się być bardziej praktyczne lecz nie wiem ile lat wytrzyma bateria?
Na ten cel mogę wydać od 400 do 600zł i chciałbym żeby ten sprzęcik posłużył mi długo.
Możecie mi doradzić co będzie lepszym wyborem?

G
d 2009-10-30 00:00

Re:Pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki do max. 600zł.

taka jest cud malina:
http://www.allegro.pl/item788233035_aeg_bsb_14_stx_3_0ah_lion_63nm_nowa_gwarancja.html

G
Jakub Kowalski 2009-10-30 00:00

A ja odradzam;] bo brak jest jednego akumulatora. a szkoda potem dokupywa. Jeśli już jesteśmy przy AEG to w obi jest BSB 14X za 599 - można się jeszcze potargować. Orginał z dwoma akumulatorami, choć NiCd 2Ah a nie litowo-jonowe. Ale 2 w zestawie. Maszyna z udarem. Jeśli nie potrzeba takich duzych i cięzkich maszyn. Wystarczy AEG BS 12X(1,5Ah) lub BS 14X(2Ah).

G
slaaa 2009-10-30 00:00

Wiertarka nie nadaje się do wkręcania, bo brakuje takiego jakby sprzęgła (nie wiem jak to sie fachowo nazywa:D ). Ja na twoim miejscu kupiłbym dwa urządzenia wiertarkę i wkrętarkę. W tej cenie kupisz spokojnie dwa urządzenia do zastosowań domowych, lepszy ten który będziesz częściej używał. Jeśli chodzi o 2 akumulatory to musisz sam zdecydować, jak często i długo będziesz używał wkrętarki, i czy ci są potrzebne. Czas pracy takiego akumulatora zależy też od tego jakie wkręty bedziesz przykręcał, czy 30mm czy takie 70mm.

G
slaaa 2009-10-30 00:00

Wiertarka nie nadaje się do wkręcania, bo brakuje takiego jakby sprzęgła (nie wiem jak to sie fachowo nazywa:D ) i przez to się szybko końcówki niszczą (sam to przerabiałem). Ja na twoim miejscu kupiłbym dwa urządzenia wiertarkę i wkrętarkę. W tej cenie kupisz spokojnie dwa urządzenia do zastosowań domowych, lepszy ten który będziesz częściej używał. Jeśli chodzi o 2 akumulatory to musisz sam zdecydować, jak często i długo będziesz używał wkrętarki, i czy ci są potrzebne. Czas pracy takiego akumulatora zależy też od tego jakie wkręty bedziesz przykręcał, czy 30mm czy takie 70mm.

G
wwd 2009-10-31 00:00

Wiertarka nie nadaje się do wkręcania, bo brakuje takiego jakby sprzęgła (nie wiem jak to sie fachowo nazywa:D ) i przez to się szybko końcówki niszczą (sam to przerabiałem).
Zmartwiło mnie to bo właśnie o tym modelu pomyślałem.
To przez udar?
Cena jest dobra jak za ten sprzęt a raczej nie kupie dwóch narzędzi w tych pieniądzach.
Zwłaszcza że wole coś markowego i profi, nawet gdybym miał rzadziej tego używać. Chciałbym takie "dwa w jednym".

G
m 2009-10-31 00:00

co wy gadacie? ten aeg ma sprzęgło jak każda wiertarko wkrętarka!
a tak według mnie to jeśli to jest do domu to masz profi sprzęt z jednym aku litowo jonowym, wystarczający jest jeden taki, co innego jak byś brał jakiś ni-cd no to 2, ale li-ion długu trzymają, a ty tego nie użytkujesz codziennie przez kilka godzin, jak będziesz coś robił to wcześniej naładujesz i pracujesz.
Takie moje zdanie

G
slaaa 2009-10-31 00:00

Ja pisałem o typowej wiertarce (że nie ma sprzęgła).
Ad. aeg
Jakoś sobie nie wyobrażam wiercić w kamieniu czy w metalu za pomocą wkrętarki akumulatorowej :] ale może sie myle, bo ja mam wkrętarkę Boscha kupioną ładnych kilka lat temu i spisuje się dzielnie.
Takie jest moje zdanie, ja bym kupił dwa urządzenia jak pisałem wcześniej.

G
m 2009-10-31 00:00

napisał przecie, że ma 2-26 dfr. więc jak będzie trzeba coś powiercić w kamieniu czy betonie to jest czym.
a po co pisałeś o typowej wiertarce skoro to temat o wiertarko wkrętarce ehhh.
a jak będziesz chciał coś powiercić w jakiejś cienkiej ściance działowej i boisz się w niej wiercić tą młotowiertarką to taka wier.-wkręt. jest dobra, włączasz udar i idzie.
a do wkręcania jest ona dość mocna, będziesz zadowolony ;)

G

Ok. Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.
Powiedzcie mi jeszcze czy akumulatory litowo-jonowe mają dłuższą żywotność od NiCd? Chodzi mi nie tyle o ilość cykli ładowania tylko ile lat wytrzymają.

G

Ok. Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.
Powiedzcie mi jeszcze czy akumulatory litowo-jonowe mają dłuższą żywotność od NiCd? Chodzi mi nie tyle o ilość cykli ładowania tylko ile lat wytrzymają.
Dzwoniłem do obi ale mają tylko NiCd, szkoda bo cena jest dobra...

G
wolf 2009-10-31 00:00

jeśli o mnie chodzi to przy takiej cenie brał bym na allegro będzie po prostu najtaniej i też nowe oryginalne na jakiejść okazji np. taka jest jest w tym temacie w linku, albo jest jeszcze od innego sprzedawcy z siemianowic śl. za 585zł, ta co podana na górze 600zł no i aku jest 3ah

G
slaaa 2009-10-31 00:00

Na początku chciałem kupić wiertarkę z regulacją obrotów i używać jej do obu rzeczy
Dlatego wspomniałem o wiertarce, aby na dobre uświadomić kupującego, że zwykłą wiertarką sobie nie poprzykręca zbyt dużo śrub.

G

Masz rację slaaa, po prostu miałem dzisiaj dużo pracy i czytałem zbyt szybko. Pomieszało mi się i stąd wynikło nieporozumienie. Przepraszam :)
Chciałbym tylko jeszcze się dowiedzieć jak jest z tą żywotnością akumulatorów.
Dłużej wytrzymają NiCd czy LiIon? (chodzi mi nie o długość pracy tylko o żywotność ogniw.)

G
www 2009-10-31 00:00

tak, większą żywotność mają li-ion niż ni-cd

1 2