Pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki do max. 600zł.

G
wwd 2009-11-01 00:00

Re:Pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki do max. 600zł.

Czy to prawda że Akumulatory NiCd mają więcej cykli ładowania od LiIon?

G

I jeszcze jedno - nie będzie problemem jeżeli wkrętarka nie będzie używana np przez kilka miesięcy?
Wyczytałem że przez takie rzadkie używanie mogą paść aku.
Dotyczy to wszystkich czy tylko Nicd?

G
m 2009-11-01 00:00

więcej cykli ładowania mają li-ion niż ni-cd
przy dłuższym nieużywaniu mogą paść ni-cd li-ion nie, li-ion mają niski poziom samorozładowania
tu masz troche info:
Akumulatory litowe to najnowsze osiągnięcie technologii akumulatorów. Charakteryzuje się najwyższą energią właściwą, rzędu 90-110 Wh/kg. Dodatkowa zaleta to niewielkie samorozładowania, a więc długi czas przechowywania bez ponownego ładowania. Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.
Odmienie niż akumulatory NiCd czy NiMH, akumulator Li-Io wytwarza napięcie 3,6 V zamiast 1,2 V. Wynika to z jego budowy. Elektroda ujemna jest wykonana ze związków litu, które mogą zawierać tlenek kobaltu, manganu lub niklu, natomiast anoda - ze związków grafitu. Separator między membranami stanowi mikroprzepuszczalna membrana z tworzywa sztucznego. Elektrolit to ciecz organiczna zawierająca sól litu.
Lit to silnie reagujący metal lekki, a więc mocno nagrzany łatwopalny materiał mógłby eksplodować.
Z tego powodu obecnie produkowane akumulatory zawierają organiczny elektrolit. Mimo to każdy akumulator litowy jest wyposażony w zawór bezpieczeństwa i ma szczególnie solidną obudowę. Dodatkowo każdy zawiera specjalne układy elektroniczne, nadzorujące przebieg ładowania - chronią przed powstaniem zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania, nadzorują warunki ładowania i rozładowania oraz zabezpieczają akumulator przed przegrzaniem. Oczywiście, wszystkie te zabezpieczenia mają wpływ na cenę akumulatora. Akumulator Li-Io jest o prawie 30 procent droższy od akumulatora NiMH

G

Czyli przy rzadkim używaniu lepsze będą LiIon.
Ok. Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.

G
wwd 2009-11-02 00:00

W przypadku zakupu na firmę gwarancja będzie obowiązywać 3 lata czy mniej?

G
m 2009-11-02 00:00

a na jaki model/firmę się zdecydowałeś?
jeśli to AEG to nie jestem pewien, ale chyba też 3 lata (trzeba zarejestrować produkt na ich stronie w ciągu 30 dni od zakupu)) a nawet jeśli nie 3 lata to i tak wszystkie wady wyjdą na początku, a akumulatory, ładowarki jak i osprzęt nie podlegają wydłużonej gwarancji.

G
Jakub Kowalski 2009-11-02 00:00

Mała dygresja, ogniwa w akumulatorach Li-ion wytwarzaj rózne napięcie, a nie tyylko 3,6V. Czego dowodem ją litowo-jonowe akumulatory o napięciu 12V AEG/Milwaukee czy amerykańskiego Skila.

G

Aeg BSB 14 STX LiIon.
Pisałem do sprzedawcy - podobno tak samo 3 lata.
Pytałem dlatego bo mogę kupić na firmę kolegi. Będzie taniej o vat.

G

I zamawiam jeszcze koledze szlifierkę AEG WS 6-125
i wiertarkę AEG SBE 600R. Myślę że to dobry wybór.

G
wwd 2009-11-04 00:00

Przesyłka dotarła dzisiaj.
Wkrętarka naprawdę fajna. Ciężka ale wiedziałem że taka będzie, ponieważ ma taką samą wagę co moja 2-26 DFR.
Jak na razie jestem zadowolony.
Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

G
Niewiadomski.com.pl 2009-11-19 00:00

Najważniejsze żeby dobrze sie sprawowała i żebyś nie miał z nia problemów. Daj znać za jakiś zcas czy wszystko w porządku.

1 2