Piła spalinowa łańcuchowa NAC

Do ostatniej strony »
G
jakubek 2011-11-04 20:52

Re: Piła spalinowa łańcuchowa NAC sps 02-45 Walbro

Witam, posiadam od niedawna NAC SPS 02-45,narazie sprawuje się bardzo dobrze. Wypaliłem ok 10l mieszanki, nie jest to dużo ale narazie nie mam do pilarki zastrzeżeń. Oprucz naca mam jeszcze SOLO 645 3.0KM i jest porównywalna, zużycie paliwa jest zbliżone. Moc Naca jest troszkę mniejsza 2.45KM ale podczas pracy różnicy praktycznie nie zauważyłem. Solo oczywiście jest troche lżejsza.Według mnie prowadnica jest za długa (45cm) przy najbliższej okazji wymienię na 38cm, powinna jeszcze zyskać na mocy. Jedyny minus jaki zauważyłem to gdy nie jest używana cieknie olej od smarowania łańcucha, inni właściciele NACów też sygnalizują ten problem, nawet serwis nie jest w stanie sobie z tym poradzić, ten typ chyba tak ma. Na początku miałem małe trudności z uruchamianiem silnika ale już jest OK, po prostu nie zauważałem momentu w którym na ssaniu odzywał się silnik i ją zalewałem. Piły nie używam zawodowo, w miarę potrzeb i do pozyskiwania drzewa na opał w zimę. Największą zaletą piły jest jej cena, za swoją dałem ok 430zł, na tą chwilę SOLO 645 lub inna piła o podobnych parametrach kosztuje ponad 1000zł ale solo używam od ok 15 lat a NACA do 6 miesięcy - zobaczymy, narazie jestem dobrej myśli. Na tą chwilę pilarkę NAC SPS 02-45 z czystym sumieniem mogę polecić każdemu do prac przydomowych i leśnych. Choć czytałem opinie kolegów , którzy zajmują się cięciem drzewa zawodowo i używają NACA z powodzeniem i ją sobie chwalą. No i oszywiście 2lata gwarancji, bezproblemowa dostępność części zamiennych i serwisu. POLECAM.

G
bolo 2011-11-13 14:06

Re: Piła spalinowa łańcuchowa NAC

Po dłuższym namyśle i przeczytaniu dużo opinii zdecydowałem się na kupno piły spalinowej NAC SPS01-45. Kierowałem się większości ceną tyle tylko dysponowałem i strzał w dziesiątkę. Jakość naprawdę przewyższa cenę. Tylko na początek zmieniłem prowadnice na 38 cm. oczywiście wraz z łańcuchem lepszej firmy. Zbytnio jej nie docierałem tylko przez pierwsze dwa zbiorniki ale od razu poszła w drzewo i to pierwszego dnia zakupu. W ciągu następnych dwóch dni wypaliłem 5l mieszanki zero oszczędzania. Pracuje dorywczo w lesie wraz z kolegą który posiada Husqvarna 440 i nie chce robić antyreklamę nie kupiłbym jej duża cena brak mocy trudno odpala i więcej pali. Wiele jest opinii na temat tej piły SPS01-45 ale trafiłem na udaną sztukę. Po dłuższym staniu pali za trzecim razem nigdzie nie cieknie nic się nie luzuje a jaka moc. Trafiło mi się drzewko o średnicy 60cm. i wysokości około 25m zrobiłem mały test na czas. Położenie tego kloka i pocięcie go na metrowe kawałki i pozbycie się gałęzi trwało to dokładnie 3,5minuty. Pełen szok test zdany. Naprawdę warta swojej śmiesznej niskiej ceny kupiłem za 339zl. na Allegro. Nawet jak się zepsuje to serwis mam obok siebie bo zaledwie 15km, na razie koniec tego poematu. Czekam na posty.

G
jacek 2011-11-19 21:20

mam nac sps01-45 juz ze 2 lata. cięte było ok 5-6 razy ale sporo. teraz piła była trochę na dworzu i obecnie nie mogę jej odpalić. chodziła prze około 30 sek i gasła, i tak kilka razy. teraz wymieniłem mieszankę, świeca jest ok (jest iskra), wysuszyłem, ale mało na niej paliwa jest. nie wiem czy dochodzi paliwo. mam ję po gwarancji i czy jest możliwość samemu jakoś to rozwiązać ? nie jestem fachowcem ale ten silnik chyba nie jest zbyt skomplikowany ? jaka może być przyczyna ? będę wdzięczny za jakąś radę... inaczej zostanie mi serwis.
pozdrawiam

G
jacek 2011-11-22 09:34

Problem rozwiązany.
Jak się okazało piła rzeczywiście nie dostawała paliwa. Wężyk był popękany, w złym stanie i obluzowany. Moja rada jest taka, że jak sprzęt nie jest na gwarancji to zajrzeć samemu, może się uda. Jak nie to wtedy do serwisu.
pozdrawiam

G
krzych 2011-11-26 17:24

Kolego, w Chełmie jest serwis NAC-a i nie wprowadzaj ludzi w błąd

G
szczepan_def 2011-12-02 01:07

właśnie dziś zakupiłem SPS-01-52 w praki za 400zl, poki co poskładałem ją do kupy... kolega miał 01-45 (za 300zł) i ja zarżnoł po 3 latach na więźbach(tak myślał)...ostatnio była promocja w prakti i kupił następną za 260zł...a starą naprawił za 20zł (zabieraki od rozruchu się wysypały)... mam pytanie, jak prawidłowo naciągnąć łańcuch? tzn. jak sprawdzić czy naciąg łańcucha jest odpowiedni, nie za luźny nie za mocny?

G
szczepan_def 2011-12-02 18:51

pilarka 01-52 sprawdzona, robota zrobiona, pociętę ok 4-5m3 jakieś 2-2,5 godziny pracy pilarki, 3 zbiorniki paliwa i 3 zbiorniki oleju, jak narazie działa ;) , już widzę że cieknie ale w d....e to mam, wyleje olej ze zbiornika i odstawie do nastepnej roboty, do pracy koło domu zakupić trzeba krutszą prowadnice i łańcuch bo 7,5 kg czuć na łapce... ;) 50cm kasztany łykała jak zła...ogólnie 4/5

G
endryu 2011-12-02 19:39

Tyle że jak ja rozbierałem swojego stihla 023 to wszędzie pisało -wyprodukowano w chinach .

G
Asior 2012-01-05 15:29

PIŁA SPALINOWA NAC 3,5 KM kupiłem na allegro za 550zł i po pięciu szrpnięciach zerwałem linkę(sprężynę). Dzwonie do gościa od którego kupiłem i starter nowy był na grugi dzień stary kurier wziął za przezyłkę nie zapłaciłem tak że serwis zadziałał.. Według mnie prowadnica za duża 50 cm i jak nowy łańcuch to co bak paliwa pasuje go naciągnąć. Z pilnikiem w zestawie to paranoja wogule nie weszedł w ząbki łańcucha. Korek od paliwa trzeba bardzo mocno zakęcić bo takto ciagle koło wlewu jest tłusto, nie wiem ile symering ten wytrzyma. Pompa od oleju też średnia często po pracy jak poleży z 15 nim. to spód lepki od oleju. Silnik bardzo fajny na początku troche kopcił ale po 2 bakach jeden cały na luźnych obrotach drugi przy lekkiej parcy sprawuje się fajnie. Pali doskonale jak na razie, fajny pomysł z ssaniem do połowy i go tak nie zalewa. Jak łańcych ostry,i nie daje się jej całych obrotów to na jednym baku można podziałać.
Ogólnie za 550 zł z gaźnikiem walbro to wegług mie dobry zakup, no wiadomo że husqwarna to nie będzie.

G
dzasti 2012-01-11 08:20

Witam mam pilarke spalinową od 5 miesiecy nac sps 02-45 moim zdaniem spisuje sie bardzo dobrze drzewo tnie na klocki zciela 4 m drzewa, idzie jak burza z początku troche nie równo pracowala ale juz zaczyna coraz lepiej pracowac wkoncu jeszcze sie dociera, jak wiemy na pierwszym odpaleniu piły nie wolno jej przegrzac ja jak kupilem pilarke odpalilem i zostawilem na 20 minut aby sobie tykala na niskich obrotach i pamietajcie żeby spoczątku jej nie przegrzewac i tak jak powyzej uzytkownicy pisali robic odstepy pomiedzy pracami a pilarka bedzie chodzic dlugie lata
Polecam mimo ze chinskie co prawda jakosc wykonania mogla by byc troche lepsza ale za te pieniedze POLECAM!

G
lele 2012-01-14 19:06

witam,mam nac'a 02 45 i zasuwa bez problemu,a tym co twierdzą ze to badziew bo chinski to mówię nawet nie macie pojęcia ile w waszym zyciu jest różnych rzeczy MADE IN CHINA a tak je sobie chwalicie .Apozatym jezeli sie niepodoba to nie kupuj i nie krytykuj innych

G
niew1 2012-02-02 15:33

Witam
Dzisiaj otrzymałem piłę NAC CA-CS45 Nowy model wzmocniona z silnikiem o pojemności 49.3 cm. . wydaje mi się że ma trochę wysokie i nie równe obroty próbowałem dokopać się do regulacji obrotów lecz trafić na śrubę regulacyjną przez otwór w gumce to dopiero wyczyn .poza tym silnik ma nierówne obroty czy ten typ tak ma ?

G
niew1 2012-02-02 15:34

Witam
Dzisiaj otrzymałem piłę NAC CA-CS45 Nowy model wzmocniona z silnikiem o pojemności 49.3 cm. . wydaje mi się że ma trochę wysokie i nie równe obroty próbowałem dokopać się do regulacji obrotów lecz trafić na śrubę regulacyjną przez otwór w gumce to dopiero wyczyn .poza tym silnik ma nierówne obroty czy ten typ tak ma ?

G
Jasio 2012-02-13 23:24

Mam Naca sp 1-52 ok 3,5 roku i jak narazie z napraw wymieniłem 1 sprężynkę sprzęgła i Zębatkę pływającą łańcucha oraz linkę rozruchową pali zawsze bez problemu scięte ok 65m2 drzewa na prowadnicy 52 założony łańcuch od partnera i bezproblemowe cięcie teraz powoli przymierzam się do wymiany prowadnicy ale póki co mogę smiało polecić a wyciekający olej smarowania łąńcucha jest na to sposób kłaść na jakiejś plastikowej starej tacce i temat z głowy.
Mieszanka 1:30

G
motor 2012-02-15 15:11

do gościa serwisant .Ciekawi mnie jaka pilarka NAC jest podobna do Stihla, z tego co się orjentuje to zupełnie nic niepasuje są całkiem inne,chyba że chodzi ci o stila tego co noszą cygani,

1 ... 12 13 14 ... 18

Kategorie :