Nóż

G
ponczo12496 2010-04-28 21:18

Nóż

Witam mam kosiarkę mtd 51 BO kupioną w obi mam ją od 5 lat.Dzisiaj przygotowując kosiarkę do koszenia oglądałem nóż jest trochę powyginany i zerdzewiały i mam pytanie ile kosztuje nowy nóż szerokość 51 cm czy lepiej ponownie oddać do ostrzenia a i ile może kosztować filtr do tej kosiarki

G
Sławek 1 2010-04-29 20:16

Re: Nóż

1. jeżeli chcesz przestrzegać zasad to:
Wymontuj i zanieś do warsztatu i tam Ci naostrzą i wyważą ten nóż, a jezeli stwierdzą ,ze to już koniec to kupisz nowy.
2. Jeżeli natomiast chcesz tylko jechać nie zważając na wymagania DTR kosiarki to nóż wymontuj i naostrz sam.....narażasz się wtedy na obciążenia dynamiczne na wale kosiarki powstałe od źle wyważonego noża Natomiast nie rozumiem co znaczy "pokrzywiony"- nóż z hartowanej stali nie nadaje sie do klepania ze względu na możliwość powstania pęknięć i w konsekwencji mozliwości rozlecenia się i poważnego uszkodzenia nawet kosiarki lub okaleczenia użytkownika!
pozdrawiam Sławek

G
ponczo12496 2010-04-29 21:42

dzięki za pomoc i mam jeszcze pytanie byłem dzisiaj w obi po filtr ale był podobny tylko pisało na opakowaniu B&S i czy on też by się nadawał do tej kosiarki tylko moja niema silnika tej firmy a inne były lecz w ogule innego kształtu

G
Kudlaty_ 2010-05-28 08:50

Jeżeli zdecydujesz się na ostrzenie noża to polecam ręczne ostrzenie na kamieniu. Jeżeli masz trochę doświadczenia zrobisz to dobrze i zbierzesz bardzo mało materiału, więc jeżeli na starcie nóż jest wyważony mocno tego nie naruszysz. Jeżeli ostrzenie elektryczne to polecam szlifierki typu Dremel. Łatwo utrzymać kąt ostrzenia i trudniej przegrzać nóż. Odradzam natomiast ostrzenie szlifierką stołową lub kątówką - za dużo zbiera, łatwo przegrzać materiał. Poza tym nie widziałem jeszcze dobrze naostrzonego przez amatora noża tą metodą.

G
Makita.Sklep 2010-06-01 11:43

Jeżeli chodzi o ostrzenie noży,to najlepiej robić to na kamieniu tak jak opisał to użytkownik powyżej. Ale to wymaga wprawy i sporego doświadczenia.

G
otik 2010-06-06 00:00

witam,a nowy nóż sie ostrzy?czy odrazu zakłada?

1