myjka stihl

G
Rufus 2011-05-01 08:29

Re: myjka stihl

Sorry że odpowiadam dopiero teraz ale umknął mi ten temat :)
Lancę można zamocować w imadle i ze sporą siłą trzeba odkręcić stożkową obudowę dyszy-ja robię to normalnie ręcznie ,ale można delikatnie przez szmatkę złapać stożek żabką hydrauliczną :)
Potem przy pomocy kombinerek -lekko pociągając do góry trzeba wyjąć białą teflonową wkładkę (można złapać bo ma od góry mały bolczyk)
Uwaga na uszczelnienia -tam jest taki gumowy oring który łatwo uszkodzić przy skręcaniu.

G
atomek 2011-05-03 13:56

Ocet pomógł :) smarowanie też. Działa. Dyszy nie rozkręcałem, bo nie było potrzeby, na razie... Pewnie kiedyś będę musiał rozkręcać, oby jak najpóźniej. Wiem już jak, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

G
daniel 2012-07-03 10:31

Witam dziś podczas pracy myjką z myjki zaczął się pokazywać dymek i smród spalonych kabli. Chciałbym ją rozebrać ale za bardzo nie wiem jak ponieważ odkręciłem wszystkie widoczne śrubki a obudowa nadal nie chce zejść. Nie chciał bym oddawać do serwisu gdyż to trwa a ja na taki czas sobie nie mogę pozwolić.
proszę o pomoc są tam jakieś zatrzaski ? myjka to stihl re142

G
Paweł 2013-08-09 04:05

Niestety, ale muszę potwierdzić niską jakość osprzętu domowych myjek Stihl (Nilfisk/Alto). Po przeczytaniu między innymi powyższych opinii, zdecydowałem się na model RE118. Mimo sumiennego stosowania się do wcześniej przeczytanych porad, ażeby dyszę rotacyjną uruchamiać skierowaną do dołu, ta nie wytrzymała więcej niż kilkanaście godzin użytkowania... Zaczęła się niespodziewanie szybko zacinać, a płukanie, przedmuchiwanie i smarowanie pomaga na chwilę. Prawdopodobnie stożek w którym pracuje kulka dyszy jest ze zbyt miękkiego materiału oraz jest jakiś błąd w zewnętrznej konstrukcji wylotu. Zauważyłem, że zacinaniu wyraźnie sprzyjało mycie powierzchni odrzucających drobiny piasku, które prawdopodobnie dostawały się do końcówki, powodując jej stopniowe zacieranie.

W tej chwili dysza jest nie do użycia, a przedstawiciel Stihl-a, zgodnie z doświadczeniami przedmówców, uznaje to za normalne zużycie lub niewłaściwe stosowanie :). (Znam swoje prawa jako konsumenta, ale nawet nie chce mi się ze Stihl-em dyskutować, bo wymiana rozwiąże problem najwyżej na następne kilkanaście godzin).

Mam też pewne zastrzeżenia do jakości lancy przeznaczonej do tych bazowych końcówek - nie wiem jakim sposobem w mojej bardzo szybko poddał się o-ring uszczelniający. Reszta myjki wygląda solidnie i nie budzi podejrzeń o równie tandetne wykonanie, dlatego ogólnie jestem z niej zadowolony. Problem z dyszą rotacyjną planuję rozwiązać kupując jej wersję "Pro" oraz dopasowaną do niej lancę z mocowaniem na bagnet. Niestety jest to dodatkowy wydatek rzędu 200-300 złotych.

Przy okazji warto zrezygnować z oferty serwisowej i akcesoryjnej Stihl-a, a w części zamienne zaopatrywać się u Nilfiska/Alto, który wycenia je mniej więcej o połowę niżej.

1 ... 2 3