Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Sprzęt kiepski serwis jeszcze gorszy. Miałem obcinarka do gałęzi gdy się zepsuła po gwarancji serwis nie posiadał już do niej części. Od roku używam...
Też kupiłem narzędzia tej firmy. Niestety też mam negatywne doświadczenia. Kupiłem obcinarka do gałęzi. Sprzęt zepsuł się po gwarancji, serwis...
Macie do polecenia jakieś zbiorniki na wodę? będę zbierała deszczówkę z dachu 2x4, powinna schodzić na bieżąco, więc nie musi być jakiś duży. miejsce...
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Jestem majsterkowiczem i lubię robić różne rzeczy w domu. Szykuje mi się duży remont i zakładanie paneli boazeryjnych. Będzie tego z 50 m2. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty. Dotychczas starczała mi zwykła wiertarka 500wat skila , ale do tego remontu chyba potrzebowałbym czegoś konkretniejszego. Stąd moje pytanie. Szukam czegoś w miarę dobrego i taniego. Może einhell? doradźcie mi coś. Aha i jeszcze jedno. Jak optymalnie pracować młotowiertarką? Słyszałem że inaczej niż przy zwykłej wiertarce nie można jej dociskać. Proszę o rady Michał
najlepiej będzie zainwestować w jakiegoś 2 kilowego elektropneumatyka na sds plus. coś w klasie skila lub green boscha powinno w zupełności wystarczyć, szczególnie gdy zaopatrzysz się w adapter z futerkiem na zwykłe wiertła cylindryczne (do wiercenia w metalu, drewnie i ceramice). Co do zasad pracy rzeczywiście nie powinno się go dociskać bo po prostu wytłumiasz mu energię udaru. Dociskać należy tylko na tyle mocno by wywołać udar. Mocniejsze dociskanie nic nie daje, a wręcz spowalnia pracę i efektywność. pozdro
silne dociskanie może spowodować uszkodzenie układu udarowego. ja Ci kolego polece KD650 B&D. cena z jaką sie spotkasz to ok 400zł. pozdro
Witam. Kolego jeśli chcesz na prawdę polepszyć sobie warunki pracy w wielkiej płycie to tylko młotowiertarka. Pamiętaj przy zakupie że w przypadku tych maszym bardziej od mocy liczy się siła idaru. Zwróć też uwagę czy przy funkcji podkuwania jest pełna blokada obrotów. Niestety w większości maszyn jej nie ma i kucie odbywa się przy rotacyjnym ruchu dłuta. W takim przypadku nawet przedstawiciel pewnej dobrej firmy nie potrafił mi odpowiedzieć po co w zestawie dłuta płaskie skoro praca jest możliwa praktycznie tylko szpicakami. A jeśli chodzi o konkretny model : dziś byłem w OBI. Jest w promocji młotek skila 299zł , ale niestety też z ruchem rotacyjnym . Jest też w promocji ( nieco schowany) młotek D&D. nie znam modelu. ma chyba 500w. i pełną blokadę orotów. też kosztuje 299 zł. Uważaj i nie daj się zwieść . Promocyjny młotek kinzo za 149 , nie ma udaru el-pn. To zwykły udar mechaniczny mimo że wygląda ja el-pn. Pozdro
witam dłuto to pewnie promocja:) jeśli chodzi o młotki w klasie 2kg to występują dwa modele: dwu- lub trzy-funkcyjne. te pierwsze to poprostu wiercenie bez i z udarem. w tych drugich dochodzi funkcja kucia lub jak kto woli podkówania, czyli zablokowany ruch obrotowy i praca tylko na udarze. jeśli chodzi o model B&D kg650 ma 600W i siłę uderzenia 1,8J co do siły uderzenia to jest jeden haczyk. są dwa sposoby sprawdzenia tego parametru, a dokładnie: może być mierzony na końcu wiertła lub na pobijaku:) tak wiec koledzy jak dla zwykłego użytkownika nie ma to znaczenia, profesionaliści wybiorą ten młotek, który podaje siłę na końcu wiertła:) czyli realna siłę uderzenia. pozdro
to proste, koleś z marketu który nie potrafił wytłumaczyć po co w zestawie z dwu funkcyjną wiertarką (wiercenie i wiercenie z udarem) dłuto płaskie był albo niedouczony (nowy) albo głupi*..... maszyny z funkcją kucia/podkuwania (to dwa określenia na tę samą czynność różniącą się ewentualnie efektywnością bo w małych młotkach klasy 2 kg mówi się zazwyczaj o podkuwaniu) są zawsze 3-funkcyjne. Mają wiercenie, wiercenie z udarem i kucie (zblokowany ruch obrotowy). jeśli w takim zestawie 2 funkcyjnym znalazło się dłuto płaskie albo nawet szpicak, możemy mówić śmiało o pomyłce dystrybutora albo jawnym wprowadzaniu w błąd. Są co prawda dłuta płaskie do kucia w młotkach klasy 2 kilo bez funkcji blokowania obrotów, ale są całkowicie okrągłe w przekroju, bez tego charakterystycznego zakucia końcówki w czworokąt jak to jest w klasycznych dłutach szpicakach. Takie dłuto miał do niedawna w ofercie bosch i było oznaczone na naklejce słowem ROUND (owalne) i swoje kosztowało, coś ponad 60 zeta ;) Klasycznym szpicakiem właśnie ze względu na czworokątną końcówkę bardzo niewygodnie by się pracowało. Trzęsło by, szarpało, nie mówiąc o ryzyku połamania nadgarstków przy nagłym np zablokowaniu i wyrwaniu maszyny z rąk np o zbrojenie. pozdro * niepotrzebne skreślić
Mam pytanie, czy lepiej kupić młot Boscha 2000Re, czy wiertarkę Boscha 1010W. Mieszkam w bloku z płyty. Do tej pory miałem wiertarkę 450W, ale się spaliła młot ma 550W, wiec co wybrać?
zdecydowanie kup elektropneumatyka, czyli w tym przypadku pbh 2000 re. młotowiertarki z udarem elektropneumatycznym powstały właśnie z myślą o wydajnym i szybkim wierceniu w betonach. Tam gdzie zwykła wiertarka z udarem mechanicznym nie daje rady, elektropneumatyk wierci jak nóż w masło ;) pozdro
p.s. mocą młotków elektropneumatycznych się nie sugeruj. w sds-ach stosuje się tradycyjnie znacznie słabsze silniki, bo po prostu nie ma konieczności użycia mocniejszych. tu silnik nie wytwarza bezpośrednio udaru, a jedynie wprowadza wiertło w ruch oborowy i jednocześnie napędza mechanizm elektropneumatyczny który z kolei wytwarza energię udaru. Stąd stosowanie słabszych silników w porównaniu do klasycznych wiertarek. Wszystko jest tak jak powinno być ;) pozdro
kolego Michale. z ręką na sercu polece Ci B&D KD960 lub KD650 odpowiedio w cenie 499 i 399 zł. 2,0 i 1,8 [J] siła, mają sprzęgło przeciążeniowe. nie połami Ci rąk jak zablokuje wiertło w betonie. pozdro
dzięki za pomoc. pozdrawiam
Szanowny "mirku" bzdury ludziom mówisz!!! Wiertarka KINZO za 149 ma w pełni udar pneumatyczny...
wybacz mą szczerość ale..... bzdurą już samą w sobie jest oferowanie klientom, "w pełni pneumatycznej" wiertarki" za 149 zł ;) pozdro and no hate
Kolego " serwis kinzo" . Nie wiem jaki cel ci przyświeca ale bzdury możesz wciskać laikom. Ta sama " młotowiertarka " jest w przaktikerze za 119 zł. Nie powiesz mi chyba że możliwe jest zrobienie sprzętu elektropneumatycznego w tej cenie? Ale żeby nie być gołosłownym pofatygowałem się do Obi. Pozwolono mi przetestować tego "elektropneumatyka". Zaznaczam że od razu sprzedawca zaznaczył że to sprzęt z mechanicznym udarem. I niestety miał rację. Przy próbie wiercenia im mocniej naciskałem tym udar był mocniejszy. A elektropneumatyk chodzi dokładnie odwrotnie. Aha i jeszcze jedno. Dlaczego wszystkie młotki w sklepach opisane są " młot pneumatyczny " a tylko ten jeden kinzo jako młot udarowy? czyżby dlatego że nie jest pneumatyczny ?:) A jeśli się ze mnbą nie zgadzasz to proszę podaj jakiś namiar gdzie można zobaczyć jakieś fotki środka tego sprzętu albo jakieś rysunki techniczne. I odpowiedz mi proszę dlaczego na wszystkich elektropneumatykach podana jest siła pojedynczego udaru wyrażona w J a na tym sprzęcie tego nie ma? A może sam ci odpowiem. Bo w udarze mechanicznym nie ma możliwośco określenia tej siły. Także pozdrawiam i życzę powodzenia.] Mirek
Witam. Byłem wczoraj w castoramie. Na stoisku dumnie opatrzonym napisem " profesjonalizm dla majsterkowiczów" , pan prezentował narzędzia mac allister. Między innymi była tam młotowiertarka. Najpierw rzetelnie wyrecytował dane techniczne tego sprzętu , potem opowiedział o maszynie w języku potocznym ( tak żeby wszyscy zrozumieli). Na końcu nadszedł czas na prezentacje. I to był hit. Najpierw było kucie. Wszystko ok. Nawet byłem pozytywnie zaskoczony. Potem wiercenie w kamieniu. Pan założył wiertło 12mm. Zaczął wiercić i nagle stało się coś czego nikt się nie spodziewał. Ja też czegoś takiego nie widziałem. Nagle zblokowało wiertło. Nie zadziałało sprzęgło , które podobno jest , i dość mocno wykręciło panu rękę ( upadł aż na ziemie). Ponieważ wiertarka miała zablokowany włącznik to zrobiła jeszcze kilka obrotów aż pękło wiertło i sprzęt spadł na biednego prezentera ( dobrze że nie na jakieś dziecko). Wniosek są dwa. 1, Nikt z obecnych na pokazie nie kupi już nic mac allistera , myślę że ich znajomi też się dowiedzą o całym zajściu. 2, Nie jest to sprzęt tak dobry (bezpieczny) jak można usłyszeć w opowiadaniach zarówno sprzedawców jak i użytkowników ( też do nich należę).
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.