Młotowiertarka B&D KD650 czy inna w cenie około 300zł ?

Do ostatniej strony »
G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-14 10:23

Młotowiertarka B&D KD650 czy inna w cenie około 300zł ?

Witam

Od dłuższego czasu nosze się z zamiarem zakupu włomowiertarki.
Jestem ograniczony oczywiście budżetem i chciałbym wydać około 300zł na same urządzenie + jakąś kwotę na wiertła do tego, głównie chyba będę używał 8mm.
Urządzenie ma pracować amatorsko w domu z wielkiej płyty, działka z bloczków.

Przewertowałem forum i spotkałem się z pozytywnymi opiniami właśnie o KD650. Mam wiertarkę B&D już chyba z 9 lat spisuje się świetnie bo to ona do tej pory wierciła pojedyncze dziury w wielkiej płycie.

Wypowiedzi były z przed około 1 - 2 lat.
Dlatego ten post i dopytanie czy w tej kwestii coś się diametralnie zmieniło.
W tej chwili koszt urządzenia z przesyłką to nie całe 300zł. Jestem raczej skazany na zakup wysyłkowy chyba że opłaca się wyjechać do Poznania po coś z któregoś z marketów.

Potrzebuje raczej małej i zwartej konstrukcji którą będę mógł dojść do narożników przy ścianach co przy np. takim SKIL 1790 było by chyba trudniejsze ?
Myślałem nad czymś z rynku wtórnego ale ciężko coś znaleźć w miarę pewnego za sensowną kwotę.

A więc jeżeli jest coś lepszego w chwili obecnej od wymienionej KD650 proszę o sugestię.

G
Slawek1 2011-01-15 16:08

Re: Młotowiertarka B&D KD650 czy inna w cenie około 300zł ?

!. Młotowiertarka do dostania w każdym sklepie narzędziowym, wiec dlaczego nie chcesz kopic w pobliżu swojego miejsca zamieszkania, ....jak będziesz chciał korzystać z jakichś zapewnień sprzedawcy to będziesz narzędzie wysyłał???
2. czy kupisz skila, BD, zielonego Boscha to jest jedno. Kup to co co można kupić w miejscu zamieszkania i ma serwis w pobliżu.
3. Tanie firmy tez maja dobre narzędzia do celów domowych: Einhell lub te z Lidla, i inne Crafty.
3. Za 300 złotych z rynku wtórnego to już kupisz b.dobre narzędzie. Poszukaj jakieś AEG, Wurtha, Kressa, Elu, Bernera, BTI.... Szukaj... i nie bądź w gorącej wodzie kąpany.
Slawek

G
Maariusz 2011-01-15 16:40

Do celów domowych Einhell Global wystarczy co nieraz już pisałem. Mam taki sprzęt od lat. Kto produkuje dla Wurtha i Bernera może ktoś wie?

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-15 19:42

Sławek1 tego na pewno zarzucić mi nie można, że jestem w gorącej wodzie kąpany inaczej kupił bym cokolwiek i nie pisał na forum.

Nie jest to potwierdzone ale gdzieś widziałem informację, że B&D ma serwis Door to Door co jest moim zdaniem lepsze niż odwożenie do pobliskiego sklepu i czekanie aż sklep wyśle co może nastąpić za kilka dni ?

Za 300zł pewnie kupie coś używanego dobrej firmy ale w tym temacie bez gwarancji chyba się nie skuszę. W innych dziedzinach w których jestem w stanie określić stopień zużycia sprzętu i jego wartość często kupuje używki ale tu ?

Może to chyba do dostania u mnie w mieście http://allegro.pl/mlot-wiertarka-skil-1758-750w-14-wiertel-gratis-i1396523374.html
Moc trochę większa + dodatki w cenie niższej.

Używka dlaczego nie. Dla przykładu zobaczmy Boscha 2-24 DRE http://allegro.pl/bosch-gbh-2-24-dsr-i1414635784.html
Co myślicie o tej cenie ? Mógłbym pewnie odebrać osobiście. To nie podróbka ?
Patrząc na gościa aukcje nie wiem co o nim sądzić :p

G
JK. 2011-01-16 00:28

Wiekszość firm posiada serwis door to door, einhell również. Tylko taki bosch preferuje punkt zakupu, lub lokalny serwis ale na własny transport.

Wurth jest niemiecki, elektronarzędzia tej marki produkuje AEG, Bosch i Kress.

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-16 07:50

Wurth to ogólnie bierze produkty od innych firm i sprzedaje je pod własnym szyldem, nie tylko narzędzia.

G
Slawek1 2011-01-16 11:18

Przemku, twój wybór jest dobrym wyborem- do celów domowych z pewnością wystarczy. Nawet duży remont mieszkania wytrzyma ... i to pewnie nie jeden.Cóż musi wytrzymać? Pewnie głównym zajęciem będzie wiercenia otworów w betonie pod mocowania i tutaj większość otworów to max 6mm a baaardzo rzadko 8mmm. Czasami trzeba coś podkuć,... i tyle.
Rozumiem ,ze w określonej kwocie przeznaczonej na zakup chcesz kopic coś najlepszego.
Jeżeli obejrzysz tego BD i porównasz z np Topcraftem, KingCraftem to możesz się zdziwić ,że ....może to ta sama maszyna , ale w innych kolorach?????
Na tym forum ludzie bardzo chwalą mlotowiertarki z LIdla!!
Ciekawe,że z Euroteca części pasuja do Boscha!!!!
Graphite też masz z tej samej sorty co GD....
Co do używanych to w Poznaniu pewnie handlują narzędziami z wystawek , więc nie musisz kupować czegoś czego nie dotkniesz.... .
pozdrawiam Slawek

G
pawel 2011-01-16 13:18

[quote:Pomysłowy_Dobromir,792]
Używka dlaczego nie. Dla przykładu zobaczmy Boscha 2-24 DRE http://allegro.pl/bosch-gbh-2-24-dsr-i1414635784.html
Co myślicie o tej cenie ? Mógłbym pewnie odebrać osobiście. To nie podróbka ?
Patrząc na gościa aukcje nie wiem co o nim sądzić :p

W cenie wyższej o 120 PLN od nowego sprzętu to chyba chory pomysł. Wiertarka zmordowana, w niewiadomym stanie i z niewiadomego źródła.

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-16 16:33

No właśnie istnieje ryzyko które chyba nie jest warte oszczędzania tych 100zł na KD650 lub 70zł patrząc na Skila 1758 do którego są jeszcze wiertła (pewnie bez szału ale na początek coś jest)
Co do tego allegrowicza i tego Boscha. W odpowiedzi na moje pytanie o pochodzenie sprzętu dostałem odpowiedz że sprzęt pochodzi od tej osoby i jest używany od kilku lat w domu. Daje też gwarancje na sprawdzenie cokolwiek to oznacza.
Tylko patrząc na aukcje tej osoby widać że ostatnio kupował i sprzedawał uszkodzone młoty Boscha i B&D. O czym to może świadczyć ?

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-16 19:53

Sprawa używanym Boschem się wyjaśniła dość szybka i jak się okazało sprzedający trochę rozminął się z rzeczywistością.
Wiertarkę kupił uszkodzoną naprawił lub nie doliczył parę groszy i sprzedaje.
Tak oto mamy jasny przykład kombinatorstwa i tego że nigdy nie można być pewnym kupując sprzęt.

G
Maariusz 2011-01-17 18:26

Nie kupuj używanego sprzętu z niepewnego źródła bo to głupota. Na potrzeby domowe kup Skil Masters, Einhell Global którego Ci polecałem lub Graphite. B&D nie polecam bo ostatnio bardzo się marketowy zrobił.

G
sprzedawca 2011-01-17 20:26

Einhell Global model BHG-920 przyzwoita młotowiertarka za nie wielkie pieniądze pod warunkiem że go jeszcze znajdziesz.. Einhell Polska zakończyła sprzedaż na rzecz nowej serii które odradzami /Blue i nowa Bavaria/. Możesz zwrocić uwagę jeszcze na serie Red -lepiej wykonana ale droższa.
B&D to wielka porażka. Nie które potrafiły się spalić podczas próby urządzenia przy kliencie. Skil Master to też nie ciekawa opcja ale na pewno lepsza od B&D chociażby ze względu na serwis. Z tanich młotków udarowych są jeszcze Power Up, Tryton, Roschell itd. Jakość wszystkich wymienionych bardzo zbliżona. Ale za tą kasę trudno o coś dobrego. Średnia półka cenowa i jakościowa to Dewalt D25003 /ok.500zł./ lub mocniejszy D25113 /D25123/ Makita HR2470 Bosch GBH 2-26 DRE /ok. 700zł./itd.Górna półka to np. Milewaukee PH-26 Hilti TE-2 M itd.

G
eryk21 2011-01-17 20:49

podpisuję się pod wypowiedzią poprzednika, w tej cenie ciężko o dobry sprzęt. szczerze polecam Dewalt D25114K w wymienny uchwytem sds na zwykły, jednak kwotę jaką chcesz przeznaczyć na wiertarkę musisz pomnożyć x3, ale warto, kupisz sprzęt na lata, co do boscha odradzam. pozdrawiam

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-17 23:09

Każda merytoryczna wypowiedz jest cenna, ale i tak decyzja pozostaje dla mnie. Łatwo nie będzie ale trzeba próbować.

Widzę dwa podejścia do tematu.
Z jednej strony część osób uważa że nie ma sensu kupować czegoś profesjonalnego lub pół dla wywiercenia kilku dziur raz na rok. Wskazują na coś z przedziału 300zł.
Z drugiej strony są opinie że nic poniżej 600zł dobrego się nie kupi oraz że sprzęt posłuży na długie lata.
Jedni i drudzy maja trochę racji ale życie nie jest czarno-białe tylko szare więc trzeba wypośrodkować np. kupić tańszą mniej firmową maszynę na gwarancji ale kupić lepszy i droższy osprzęt.

Co do Einhella właśnie będąc ostatnio w markecie Żelazny zauważyłem dość agresywną akcję promocyjną z całą ścianą sprzętu i dekoracjami, która powstała w miejscu gdzie wcześniej był sprzęt Yato.
Nowości mnie nie interesują wole starsze konstrukcje sprawdzone jak np ten B&D 650.

G
JK. 2011-01-18 00:53

Do mam dla ciebie dwie ciekawe oferty;)
PO pierwsze Kress 550PH - lekka młotowiertarka - jedyna "wada" brak podkuwania, w cenie 450-500zł - narzędzie profesjonalne z 3 latnią gwarancją:
http://allegro.pl/kress-mlotowiertarka-550ph-wiertarka-sds-plus-i1387062058.html - przykład choć można taniej nawet dostać.

Po drugie AEG modele BH 22E i BH 22XE - mocniejsze od kressa, jednak też nie posiadają podkuwania, ten drugi o symbolu XE ma wymienny uchwyt wiertarski, więc śmiało pracuje jako wiertarka bez udaru. Ale jedno zastarzenie, muszą być niebieskiego koloru, to stara seria wyprzedawana, nowe są pomarańczowe, ale cena ich to srednio 600zł. Te niebieskie są za 449 i 499 -
http://allegro.pl/aeg-mlotowiertarka-sds-plus-bh-22-e-wiertarka-i1408082638.html
http://allegro.pl/aeg-mlotowiertarka-sds-plus-bh-22-xe-wiertarka-i1410980600.html

Jeśli nie potrzebujesz podkuwania, a nie masz tez ok 700-800zł to propozycja dobra.

Jesli chciałbyś podkuwanie jednak, ale nadal nie chciał przepłacić to lepiej kupić sobie coś ze wspomnianego Einhella, co do mówienia że stare serie były lepsze to akurat bzdura;] - przy taniszych narzędziach po prostu łatwiej o pechowy model. Możesz poszukac sobie BH-G726 lub BH-G920, lub nowsze BT-RH 600(lekki) lub ciut droższe z serii Red RT-RH20(ok 300zł), RT-RH24(ok360-400) lub RT-RH26(400-500zł). Jest jeszcze wspomniany tutaj Skil Masters - niewiele droższo od zwykłego, a jakby cos sprzęt pseudo-profesjonalny;)) W Fajnej cenie dostaniesz też sptrokatego Hitachi DH24PC3 - cena od 500zł!
http://allegro.pl/hitachi-dh24pc3-mlotowiertarka-dh-24-pc3-3-2j-800w-i1399619130.html - moim zdaniem najlepsza cena do jakości w tej klasie sprzętu profi, mimo że Hitachi rewelacji jakościowych nie ma dużo, ale ta cena jest bardzo dobra!

1 2