Młotowiertarka B&D KD650 czy inna w cenie około 300zł ?

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-18 10:43

Re: Młotowiertarka B&D KD650 czy inna w cenie około 300zł ?

Jedno pytanie które mi się nasunęło to czy między Skil a Skil Masters jest jakaś różnica w jakości budowie działaniu czy jest to tylko różnica w nazewnictwie ?

G
pawel 2011-01-18 19:03

Między mastersem a zwykłym skliem jest różnica... w cenie. Innych różnica jako amator nie zauważysz.
Moim zdaniem nie ma sensu wydawac na narzedzie duzo wiecej podan planowany budżet, skoro będziesz używał go sporadyczynie. Mialem kiedys ten model B&D - był całkiem całkiem. Kolega kupił identyczny, ale udar w moim egzemplarzu był wyraźnie mocniejszy, niż w jego sprzęcie (ta sama ściana, to samo wiertło).

Pomiędzy B&D a AEG masz 200 PLN różnicy. Co Ci po takim narzędziu, skoro nie wykorzystasz jego możliwości? Czy B&D schodzi na psy? Może i tak, ale jak oceni to amator? Dopóki ma gwarancje wszystko jest ok. A jak ktoś z tego żyje i wraca mu co 3 egzemplarz, to faktycznie ma problem. Do zastosowań domowych nie ma sensu kupować narzędzi profi, chyba, że masz kasę i nie masz co z nią zrobić. Możesz sobie kupić hilti, ale czy jak masz ochotę na piwo, to kupujesz cały browar?

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-18 20:19

Może inaczej jak bym był piwoszem z kasą to może i warto było by kupić cały browar licząc - ilość wypitego piwa dziennie X ilość dni do końca życia i by wyszło czy to dobry interes czy nie. Jest tylko niewiadoma ile dni życia pozostało i czy mi się to piwko nie zbrzydnie :)

Ja potrzebuje czegoś lepszego od zwykłej wiertarki udarowej i pewnie każdy sprzęt tu wymieniany będzie od niej lepszy. Byle tylko wytrzymała kilka lat i żeby się zwróciła. Rachunek nie jest zbyt skomplikowany.
Do tej pory wypożyczenie Hilti TE2 kosztowało mnie 20zł za 4 godziny + koszty dojazdu i czas. Ostatnio wywierciłem nią przez te 4 godziny 6 dziur bo akurat taka była potrzeba. Licząc urządzenie za 200 zł dzieląc to przez choćby tylko dwa lata przez które sprzęt będzie na gwarancji wychodzi że musiałbym jej używać 5 razy w roku czyli co 2 miesiące. Obecnie mam dwie większe rzeczy do zrobienia co kosztowało by w wypożyczalni 40-60zł
Nie licząc już czasu i wygody jaka wiąże się z posiadania urządzenia - potrzebuje jedną dziurę wyciągam i po robocie, a tak ?
Głównie o to się rozchodzi.

Byłem dziś ponownie w Żelaznym i ku mojemu zaskoczeniu znalazłem tam jedną sztukę B&D K650 tyle że droższa o 100zł od oferty internetowej. Z Einhella było kilka niebieskich i czerwonych tyle że te tańsze w granicach 250 nie miały SDS ?
Z tych tańszych pewnie wziął bym Parkside tyle że musiałbym czekać na akcje aż do Lidla znowu wrzucą kilka sztuk a kiedy to będzie pojęcia nie mam.

W takim razie jeszcze się rozejrzę w okolicznych punktach być może w ofertach internetowych kupię zrobię co jest do zrobienia zakupionym sprzętem i zdam relację.
Pozdrawiam wszystkich.

G
JK. 2011-01-18 22:37

Jedna rada, Einhella jakby coś kup w sklepie, a nie na internecie. Różnicy cenowej raczej nie ma dużej, ale sa potem ewentualne problemy z gwarancją. Nie każdy sprzedawca einhella handluje na internecie "Polskim eihellem" - to dość ważne, często sprowadzaj einhella ze wschodu, sprzedaj taniej na necie a gdy dojdzie do awarii klient zostaje sam, bo serwis odmawia naprawy, bo sprzęt ma numery seryjne nie właściwe dla dystyrubcji w Polsce.

G
pawel 2011-01-19 00:47

Dobromir, wypożyczasz może w Ramirencie? ;-)

G
Slawek1 2011-01-19 11:07

Powiem Ci , że gdybym potrzebował teraz takiego sprzętu jak ty to kupiłbym u swojego sprzedawcy boschopodobnego Euroteca, Einhella-globala w sklepie, lub coś dobrej firmy z wystawek.....
Jeżeli będziesz brał BD to weź z mocniejszym silnikiem.
Sławek

G
Paweł 2011-01-19 12:08

[quote:Pomysłowy_Dobromir,792]
Myślałem nad czymś z rynku wtórnego ale ciężko coś znaleźć w miarę pewnego za sensowną kwotę.

A więc jeżeli jest coś lepszego w chwili obecnej od wymienionej KD650 proszę o sugestię.

Dobromir - mieszkasz w Poznaniu?
Odezwij się do mnie, mam dla Ciebie propozycję ;-)
p.zurowski(małpa)(kropka)pl

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-20 16:53

pawel

Raczej nie Ramirent bo nie jestem z Poznania tylko z dalszych okolic.
Jestem ciekaw co masz dla mnie za propozycję ? Dawaj ją tutaj na forum albo napisz dokładnie adres pocztowy bo ten chyba jest nie kompletny.

Najchętniej kupię coś co ma dwa lata gwarancji, ale jeszcze nie wiem co :)

G
pawel 2011-01-20 16:56

Adres był skrócony, ze względu na spam.
p.zurowski@interia.pl

Mam do sprzedanie coś profi na gwarancji, oto propozycja ;-)
Odezwij się na prv, powiem Ci co i jak.
O Poznań pytałem dlatego, że zobaczyłbyś sobie osobiście co i jak.

Daj znać na @,
Pozdrawiam,
Paweł

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-20 18:50

Domyślam się że adres tak napisany aby uniknąć spamu ale uciekł jeden z istotnych członów adresu :)

ale OK mam już adres więc zaraz się odezwę.

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-24 15:12

Cóż negocjacje z Pawłem trwają co nie wyklucza dalszej dyskusji.

Dziś byłem w kolejnym miejscu firma ogłasza się na allegro dlatego podjechałem przy okazji zobaczyć.
Potwierdziło się jedno czyli "głupota" ludzi z obsługi.
Dlaczego piszę głupota ? Ponieważ dla mnie jeżeli ktoś się nie zna lub nie czuje się na siłach aby coś doradzać to powinien poprosić kogoś innego lub po prostu nie udawać obeznanego.
Był na sklepie młody gość którego próbowałem unikać tzn nie dopuścić do kontaktu wzrokowego bo przeważnie kończy się to atakiem na klienta.
Moim celem było tylko rozeznanie się więc ten kontakt nie był mi do niczego potrzebny. Ale stało się gość zapytał co potrzeba. Na moje pytanie o coś do 300zł stwierdził że to totalny chłam i że mam dołożyć 100zł.
Na pytanie o to co poleca za 400zł wskazał mi żółta Bavarię za chyba 359zł Były tam różne egzemplarze w tym BH-G726 za 219zł potem czerwone Einhelle.
Cóż odwróciłem się na pięcie myśląc o tym że na allegro sprzedają Skila a tu go nie widzę. Nagle kawałek dalej na kolejnej ścianie widzę Skila Bosha MILWAUKEE i jeszcze coś. Skli którego tu wcześniej wymieniałem kosztował 299zł z 2 letnią gwarancją czyli 30zł drożej niż to samo od nich tylko wysyłkowo.

Mam też takie pytanie jak wygląda użycie takiej młotowiertarki jako wkrętarki ?
Nie myślę tu o tych tanich urządzeniach Einhella czy Skila tylko o czymś lepszym i droższym.
Moje doświadczenie mówi że do tego potrzebna jest regulacja obrotów a czy jakaś funkcja łagodnego rozruchu ?
Bo moją zwykła wiertarką wkrętów nie dam rady wkręcać.

G
Paweł 2011-01-24 16:02

Dobromir - teoretycznie nic nie wyklucza młotowiertarki do prac z wkrętami. Ale:

1) zwykłe młotowiertarki z przejściówką sds-walcowe (takie przejściówki kupisz w markecie za 15 PLN) mają spore luzy,
2) młotowiertarka waży około 2-3 kilogramów - jak wyobrażasz sobie dłuższą pracę takim "potworkiem"?,
3) młotowiertarki nie mają sprzęgła, więc łatwo przekręcić materiał.

Regulację obrotów mają niektóre modele. Np. ten, którego zakup negocjujesz ;-)

G
Pomysłowy_Dobromir 2011-01-24 19:14

Czytam różne opisy sprzętów i gdzie nie gdzie widzę informację o wkręcaniu lub "Łagodny rozruch dla dokładnego rozpoczęcia"
Myślę nad tym i nie doi końca to widzę.

Wiem że TA ma regulacje dlatego po części pytam. Również ma szybko mocujący uchwyt wiertarski do narzędzi z chwytem walcowym chyba lepszy niż ten nie firmowy ?

Co do jej ciężaru i ergonomii pracy przy większej ilości wkrętów to rzecz drugorzędna bo nie mam wielu okazji używać wkrętów.
Kiedyś wkrętarkę lepszą niż obecnie posiadana też zakupię :)

G
Slawek1 2011-01-25 10:06

Twoje potrzeby to potrzeby "domowe", czyli niezbyt intensywne używanie . Kup więc sprzęt adekwatny do potrzeb. Jeżeli nie umiesz się zdecydować to jest to normalne ponieważ nie masz ugruntowanego zdania . tak jest zawsze gdy się kupuje pierwszy raz- "chciałabym, a boję się"Nie zrobisz wcale błędu jak kupisz BD, ale zobacz jeszcze raz na Einhella BT-RH 920E- wcale nie jest gorszy od wybranego przez ciebie modelu.
Slawek

1 2