Młot udarowy Mrh1500 czy coś innego?

g
gogulinek 2014-07-10 12:31

Młot udarowy Mrh1500 czy coś innego?

Witam potrzebuję jakiegoś narzędzia do kucia w cegle i betonie raz na jakiś czas...
W pobliskim markecie upatrzyłem mrh1500 sds max wiercenie itd.
Sprzedawca sugerował że do cegły i betonu sprzęt ok.
cena około 600 pln
Według Was kupować czy lepiej wybrać coś innego ?

G
Mike 2014-07-10 16:38

Re: Młot udarowy Mrh1500 czy coś innego?

Jak chcesz do kucia to czemu nie weźmiesz tego udarowego macallistera ? 1200 coś tam coś tam. Powiem ci słabe są wszystkie te młotki z marketu, nawet te na sds-max. ale te typowo udarowe będą ciut mocniejsze i trwalsze przy kuciu. Tylko przy kupnie zwróć uwagę na luzy w uchwycie sds-max. Kiedyś w Castoramie oglądałem tego maca 1200 i dłuto w nim chodziło na lewo i prawo jak w moich najbardziej zużytych młotach używanych zarobkowo. Precyzja wykonania w tych młotach jest niska..

P
Paweł Sando 2014-07-10 20:37

witam zaczynałem przygodę z hydrauliką i własna firma z tym młotkiem co do trwałości to ok nadal chodzi tyle ze rozleciało sie pokrętło zmiany trybu pracy.

Parametry na opakowaniu wyssane z palca każda inna w miare markowa młotowiertarka tej samej wagi jest mocniejsza.

Młot przenosi takie wibracje ze ja wytrzymywałem max 15 min kucia potem ręce bolały jak cholera, ale jak założysz 3 pary grubych rękawic to dasz rade.

Największa wada nie można zablokować dłuta w żadnej pozycji czyli w zasadzie można wygodnie pracować szpicakiem bo dłuto szerokie będzie Ci się obracało.

Pod żadnym pozorem nie wierc tym czymś chyba ze wiertłem max fi 20 w porotermie lub solbecie inaczej pourywa Ci ręce Pawtherm

P
Paweł Sando 2014-07-10 20:39

a i chłodzenie jest tak zrobione ze jak trzymasz młotek na boku równolegle np do posadzki to cały piasek pył leci Ci w twarz

G
gogulinek 2014-07-10 23:38

A jest ogólnie jakaś alternatywa jakby dołożył tak do 1000 to można coś kupić żeby posłużyło?

G
Mike 2014-07-11 12:04

Żeby posłużyło czy żeby ci zespołu cieśni nadgarstków nie zafundowało ? Bo skoro chcesz żeby posłużyło to raczej nie jesteś majsterkowicz. Szanuj zdrowie masz tylko jedno.
Sorry do 1000 pln to tylko macallistery, graphite ( to samo co macallister ), Dexter`y, Power Flower i inne ustrojstwa rodem z Chińskiej Republiki Ludowej.
Ostatnio widziałem w OBI Celme prwg3 za niską cenę tylko nie pamiętam dokładnie ile ale rzuciło mi się w oczy że bardzo mało. To nie jest żaden polski produkt ale koreański Keyang. Taka sobie firma ale to już markowy profesjonalny sprzęt. Tylko jaki jest serwis Celmy w razie awarii każdy chyba wie..... No i młotek nie ma żadnej elektroniki. Ani stałych obrotów pod obciążeniem ani regulacji liczby udarów.
Za 1900 już dostaniesz w alledrogo Makite HM0871C AVT to jest młotek bajka, full elektroniki mocny udar i niskie wibracje. No niestety cena jest dużo wyższa niż 1000 ale dostajesz to za co płacisz.

G
Beny 2020-03-04 13:57

Ten młot posiada sprzęgło więc rąk raczej nie pourywa

1