kupno kosy spalinowej

Do ostatniej strony »
G
kordi82 2012-04-06 19:07

Re: kupno kosy spalinowej

Podobno Stihl FS 450 mniej wibruje w średnim zakresie obrotów niż Huska 343. ale powtarzam że podobno. Ja nie miałem okazji tego sprawdzic.

G
marcin 2012-04-07 20:29

powiem ci tak w każdej kosie jakieś drgania są np. głowica z jedną żyłką inaczej mówiąc żle wyważona w każdej kosie wywoływała wibracje na 343 to nie robi wrażenia nie ma mowy o mrowieniu nawet po całym dniu koszenia

G
kordi82 2012-04-07 21:11

W sumie tak. Najlepsze są wrażenia praktyczne z wibracji kosy. 343r ma wibracje na poziomie 3,0/3,6 czyli szału nie robi. Dla porównania Stihl FS 550 ma 1,9/2,1 te nowe 410/460 też c oś podobnie. Natomiast z Huski mniejsze wibracje od 343R mają 345FR czy 545RX. Ja nie zwracam na to aż takiej uwagi, bo w sezonie stanę pokoszę kilka godzin w tygodniu, wyczyszcze sprzęt i tyle. Normalnie zajmuje sie czymś innym. Do Kawy zamontowałem anty-vibre gdyż w styczniu i lutym sie nudziłem, a chciałem sobie coś zmodyfikować no i sie stało:) Ostatnio kusi mnie kosa Zenoah BZC5010CL, 3,3KM i wibracje na poziomie 3,1/3,3 koszt 2360 ale to tylko pod warunkiem jeśli by ktoś kupił Kawe hehe :D

G
marcin 2012-04-08 19:32

to co piszą to na to raczej nie ma co patrzeć bo to ni jak nie ma się do rzeczywistości może to jakieś uśrednione liczby ważne są odczucia wibracje na pewno nie są najważniejsze na kosę składa się silnik przekładnia kierownica szelki głowica itd. wszystko musi grać i do tego moim zdaniem jako tako wyglądać jeżeli chodzi o wygląd 1 miejsce ma stihl

G
kordi82 2012-04-09 22:55

Hehehe Stihl faktycznie robi wrażenie, niedaleko jest też Huska, 3-ci kosmos Zenoah :D Kawasaki, Shindaiwa na końcu bo wyglądają jak chińczyki :D

G
kordi82 2012-04-10 21:47

A dlaczego uważałeś ze w KBH48 za 1680zł jest jakiś haczyk ?? teraz kosztuje najtaniej koło 2tysie. Przytoczę sobie porównanie do aut. Audi A4 Z dobrym wyposażeniem kosztuje 200tyś, natomiast z podobnym wyposażeniem kupisz Hondę Accord za 130tyś. Fakt że może Japoniec ma cieńsze blachy, nie ma takich materiałow wenątrz jak Audi, ma gorsze zabezpieczenie antykorozyjne, nie ma też tak różnorakich opcji skonfigurowania wyposażenia. Ale co z tego skoro, jeździ sie nim równie wygodnie, ma wiecej miejsca w środku, mniejsza szansa że Ci stanie gdzieś w trasie, i tak samo jak audi przy dbaniu o sprzęt dojeździ pełnoletności, no i dużo mniejsza szansa że Ci go skroją. Taki masz haczyk :)

G
marcin 2012-04-11 11:12

haczyk polega na tym że niska cena spowodowała spory ruch w interesie a co za tym idzie będzie gdzie sprzedawać części bo nie ma maszyn nie psujących się teraz kawa 48 kosztuje nawet 2200 zł więc i cena już jest normalna to jest właśnie haczyk i tak właśnie kosi się konkurencję gdy już się złapie ludzi na haczyk cena do góry jakość często w dół dlatego powinno się piętnować właściwie wszystkie firmy bo wtedy będziemy korzystać my

G
kordi82 2012-04-11 21:58

Przyznam ze 2200-2300 to za dużo na te kose. Za 2800 można już mieć 343R, lub w tej cenie Zenoah BZC5010CL, która posiada pełną antywibre i silniki Strato-Charged( patent Zenoah przejeła Huska w której sie on nazywa X-Torq) lub kose Solo 154 (jako jedyna firma na rynku pokrywa swoje cylindry Nicasilem). Ciekawym rozwiązaniem jest również zakup tej kosy Hitachi 2,4KM za niecałe 1800zł.
Co do spadania jakości to jak coś to w nowych modelach. Kawasaki jest marką globalną, popularność może i urosła ale w Polsce, na świecie do Japońców się już dawno przekonali.

G
grzegorz 2012-04-12 16:39

Zenoah kos już nie będzie w polsce a kosa Hitachi 2,4km za 1800 może i jest ciekawym rozwiązaniem ale dokładasz 100zł i masz Kawasaki oryginał KBH co jest jeszcze lepszym wyborem

G
marcin 2012-04-12 18:24

do Grzegorza wydaje mi się że Hitachi to kosa wręcz wypada najkorzystniej moc 2.4 może być więcej warta niż niektórych kos ponad 3 km wszystko polega na tym przy jakich obrotach zostaje osiągnięta do kordiego ludzie zepsują wszystko nawet kulkę żelazną dlatego teraz w nowych modelach huśki są jakieś bajery że podłącza do komputera i nie da się oszukać cały przebieg jakie oleje paliwo ile godzin pracowaliśmy może to i lepiej bo niektórzy a nawet mój kolega leje 3 letnie paliwo a jak się popsuje to wina maszyny o sprzęt trzeba dbać

G
kordi82 2012-04-12 19:47

Do Grzegorza: skąd wiesz że ich nie bedzie ??
Do Marcina: 3 letnia mieszanka to prawie jak czysta benzyna. Niestety tak jest, pisałem to już w innym dziale.

G
marcin 2012-04-12 20:15

zenoah i husgwrna należą to tej samej grupy może to jakaś strategia

G
kordi82 2012-04-12 20:35

Słyszałem o tym że Husqvarna stopniowo marginalizuje markę Zenoah i firma Grass importer tej marki w Polsce ma stopniowo ograniczać wielkość oferty na Polskę. Myślałem że to bujda ale jednak pewnie to prawda.

G
grzegorz 2012-04-13 13:57

Jeżeli cos jest lepsze to trzeba to zminimalizować,tak działa husqvarna i niestety to prawda ale jak znam Polaków to zaczna ściągać Zenoah ze Stanów

G
marcin 2012-04-13 14:42

zenoah nie jest lepsze od husgwarny to japoński produkt najbardziej rozwojowa firma ale w japoni u nas nie mialem kosę profi kolega mi przywiózł z zachodu w tym samym czasie miałem też 450 sthila sthil bił ją na glowę we wszystkim pierwsza liga to sihl i husgwarna

1 ... 5 6 7 ... 11