Jaki kocioł CO wybrać?

Do ostatniej strony »
G
Marcin28 2012-07-19 23:03

Jaki kocioł CO wybrać?

Kolega polecił mi to forum, więc piszę - mam spory problem, bo potrzebuję kupić nowy kocioł - stary, brzydko mówiąc, szlag trafił. Kocioł ma być wydajny, oszczędny, żeby można w nim było spalać i węgiel, i drewno, i pellet itd. Nieduża moc i nieduże rozmiary (aby ogrzać 70m2). Jaki więc wybrać - model, firma. Myślałem o takiej firmie, jak Kotły Witkowski, bo mam ją tutaj w pobliżu (mieszkam w Brzeźnicy), więc nie musiałbym daleko jechać (na czym także mi zależy), ale żadnych opinii o niej nie słyszałem. Może ktoś miał z nią do czynienia? Jak tak, to bardzo proszę o opinie co do jakości kotłów, obsługi klienta, montażu itd. Bardzo proszę o rady, bo niestety lato chłodne, więc czas nagli. :)

G
emma34 2012-07-20 09:29

Re: Jaki kocioł CO wybrać?

też szukam podobnego, lato chłodne, jesień i zima tuż-tuż ,może znajdzie się ktoś pomocny? Pozdrawiam

P
Paweł Sando 2012-07-20 13:01

jeżeli chciałbyc mieć uniwersalke to polecam kocioł Żubr. Doskonale się sprawdzi i jest bardzo uniwersalny, nie posiada przesadzonej automatyki polecam zamontować zawór 3 lub 4 drogowy. Sterownik jest prosty w obsłudze kocioł ma duzy zasyp, ważny przy paleniu drewnem trocinami peletem itd. Ewentualnie Viadrusa ma nowy model na drewno można go w układzie zamkniętym montować, bo reszta to raczej na węgiel. Jednak ja mieszkam w świętokrzyskim więc moje propozycje mogą Ci nic nie mówić, bo co region to inne kotły. Twój STARY kocioł padł pewnie przez brak zaworu 3 drogowego, nie zawsze suchy opał i przede wszystkim zbyt niskie temperatury w instalacji, jak będziesz palił poniżej 60 stopni to kocioł wytrzyma max 3 lata.

G
Robert 2012-07-22 14:40

Marcin28, mnie też wysiadł kocioł, koło 5 miechów temu. Mieszkam w Wadowicach, a więc niedaleko. Właśnie nowy kocioł zamówiłem z tej firmy, o której piszesz - Witkowski. Powiem ci, że sprawdza się bardzo dobrze, nie kopci mi - nie wiem, czy to zależy od pieca, ale spalam także mniej węgla. Obsługa także bardzo dobra - przyjechali, wymierzyli, pogadaliśmy, pojechali, nowy kocioł był po krótkim czasie. :) No i cieszę się, że piec porządnie wykonany - tamten, który miałem wcześniej, to była jakaś porażka - tutaj za to z solidnej, grubej blachy. Dla mnie firma na +++++. Jak masz blisko, to się nie zastanawiaj nawet.

P
Paweł Sando 2012-07-23 17:43

Z kotłami jest tak, że większość tych będących na rynku jest dobrych, różnią się tylko dodatkami i bajerami. Na to patrzy przeciętny klient. A najważniejsze jest odpowiedni montaż (o co trudno tak naprawdę), odpowiednia eksploatacja i opał, wtedy ciężko jest znaleźć różnicę miedzy kotłem za 2900 a takim za 4000

L
Luiza 2012-07-24 18:32

O Witkowskim nic Ci nie powiem .Natomiast mogę powiedzieć ,że dobre są kotły Ekowitt .Ja akurat mam z podajnikiem tłokowym Hades Lux . Pozwala spalać eko-groszek, miał węglowy, pellety oraz owies . Jest super .

G
Marcin28 2012-07-25 11:16

Robert, a jaki masz konkretnie model? I z czego kocioł jest wykonany? Mówisz, że nie fuszerka? Bo boją się natknąć na nieuczciwą firmę - jak coś kupić, to na lata. I jaką masz moc tego kotła i jaka powierzchnia domu?

G
Robert 2012-07-25 11:49

Paw-Therm - zgadzam się, montaż to większa część sukcesu, u mnie na szczęście nie było problemu z dobrym montażem, wszystko perfect. :)

Marcin28 - ja mam uniwersalny kociołek, UKS - M. powierzchnia to 83mkw, moc to 11kW - daje sobie radę spokojnie, posiada miarkownik ciągu. Kocioł jest ze specjalnej blachy kotłowej - gwarancja na jego działanie to 5 lat.

G
Marcin28 2012-07-26 15:10

Z tego, co piszesz, to firma całkiem ok wygląda, także chyba sobie tam podjadę i pogadam na żywo. Byłem na ich stronie, poczytałem o tym twoim kotle i myślę, że chyba sprawdzi się u mnie dobrze, mocniejszego raczej nie potrzebuję. Dzięki jeszcze raz!

A
As 2012-07-31 13:33

Zajrzyj na stronę http://www.makroterm.pl/. Jest tam spory wybór kotłów i innych systemów ogrzewania. Kotły na ekogroszek czy pellet nie są zbyt wygodne, może znajdziesz jakieś lepsze rozwiązanie.

G
Marcin28 2012-08-20 19:40

Ja już jestem po zakupie kotła - odebrałem go naprawdę solidnie zrobionego. Model, jaki wybrałem to UKS - M, panowie z firmy Witkowski też potwierdzili mój wybór. Przepalałem już parę razy w nim i nie żałuję zakupu, jestem bardzo zadowolony tak z jakości kotła, jak i z obsługi w firmie.

G
buderus 2013-04-19 22:47

A może miał/ma ktoś do czynienia z kotłem od firmy PIECBUD? zastanawiam się nad zakupem pieca z tej firmy, bo wszystkie parametry z tego, co czytałem, to mi odpowiadają. ale jak z wykonaniem, w praktyce? bo na stronie to można napisać wszystko.

G
grzegorz2434 2013-04-20 22:12

Ja kupiłem od nich kocioł ponad rok temu, model KJ G z podajnikiem ślimakowym, działa bez zarzutu, wykonany jest bardzo solidnie, żadna fuszerka. Także z zakupu jestem jak do tej pory jak najbardziej zadowolony.

G
konrad 2013-06-14 22:16

mam piec tej firmy /Piecbud/ od 5 lat, szczerzę mogę napisać, że żadnych niespodzianek z nim nie było do tej pory, z użytkowaniem żadnych problemów, piec jest wykonany naprawdę solidnie.

P
Paweł Sando 2013-06-15 08:31

ludzie tak naprawde na trwałość kotła ma wpływ głownie poprawnosć montażu i eksploatacji a nie solidność wykonania

1 2 ... 3