JAKA WIERTARKO - WKRĘTARKA ???

G
WITUUS 2008-12-16 00:00

Re:JAKA WIERTARKO - WKRENTARKA ???

Nadal nie rozumie.
Skoro silnik z modelu 6270 i 6271 ma taki sam numer zamowienia to jkim cudem moga sie te silniki roznic?
Zmianie ulegla przekladnia planetarna co spowodowalo zwiekszenie obrotow i zmniejsznie momentu obrotowego z 30 do 28 Nm w nowym modelu.

G
Arkadiusz Weiss 2008-12-16 00:00

A po co makita ma produkować dwa różne silniki ? to dla niej nieekonomiczne. Jak myślisz czy makikta chciała by aby jej wkretarka miała mniejszą siłę i większy pobór pradu pod tym samym obciążeniem co stary model ? to przcież bez sensu..

G
WITUUS 2008-12-17 00:00

W takim razie sam sobie przeczysz, w pierwszym swoim poscie w tym temacie piszesz iz makita wprowadzila nowe silniki zeby zwiekszyc obroty, a tak naprawde zmieniono przekladnie i maszyna rzeczywiscie jest slabsza. Dlaczego?
Moze dlatego ze wprowadzono nowy model Li-Ion DF330DWE niewiele slabszy przy duzo mniejszych gabarytach, prawie polowe mniejszym ciezarze, niewiele wyzszej cenie (50zl) i klient trzymajac obie maszyny o prawie zblizonych parametrach w 99% wybiera nowy model. Tak ja to sobie tlumacze, ale prawde zna tylko japonski marketing makity, z polskiego nic nie mozna sie dowiedziec.

G
Arkadiusz Weiss 2008-12-17 00:00

Przcież nie przecze sobie w żaden sposób... , przekładnia jest identyczna , wystarczy policzyć ilości zebów. Nowe wkrętarki są fajne , równoczesnie bosch wprowadził swojego GSR-a 10,8V LI ale z większym i silniejszym silnikiem , niestety jak to bosch marka bardzo mocno komercyjna zrobił obudowe dla tej wkrętarki bardzo okragłą przez co styka się ona z podłożem w bardzo małym punkcie i biędzie się szybko ścierać/niszczyć , nie ma też gum ochronnych. Takie podejscie ma Bosch - efekt pracy maszyny super ale czas życia krótki.

G
WITUUS 2008-12-17 00:00

Re:JAKA WIERTARKO - WKRĘTARKA ???

Skoro przekladnia identyczna i silniki to jakim cudem mozna wyjasnic wieksze obroty?
6270D sinik - nr 629817-8
6271D sinik - nr 629817-8
6270D przekladnia - nr 125237-9
6271D przekladnia - nr 125482-6
z tego wynika iz silniki nie zostaly zmienione tylko przekladnia.
Innym faktem jest ze w/w narzedia to sprzet z najnizszej polki jaki oferuje makita wiec nie mozna liczyc na zbyt wiele. Silkniki zostaly zaprojektowane na okolo 120-150 godzin ciaglej pracy, przy uzytkowaniu amatorskim tj. 20 min to sinik nas przezyje, ale alumulatory nie. Natomiast przy uzytkowaniu profesjonalym (intensywnej eksploatacji, np. na produkcji) silniki wytrzymuja okolo 3-4 m-cy.

G
Arkadiusz Weiss 2008-12-17 00:00

Rozbierz przekładnie i policz zęby trybów. Bosch robi tak samo że te same elementy mają zmieniane numery w nowych sprzętach a są takie same.
Co do trwałosci do najwięcej zależy od samego użytkownika, znajmy sewisant makity dla fabryki wyposażenia autobusów mówi że jednemu ta wkrętarka starcza na 3 lata a drugiemu na 3 dni.

G
WITUUS 2008-12-18 00:00

Jezeli przekladnia jest taka sama to nadal nie moge pojac jakim cudem zwiekszono obroty, nie zmieniajac silnika???
Moge sie zgodzic z jednym faktem, zebatki ktore wspolpracuja z silnikiem sa identyczne jak w starym modelu, ale kolejne zebatki sie zmienily inaczej nie zwiekszonoby liczyby obrotow przy tym samym silniku.

G
Arkadiusz Weiss 2008-12-18 00:00

Według mnie na 99% silnik ma mniej zwojów minimalnie grubszym drutem nawiniętych. 1 % to to że makita oszukała i obroty nie są wcale wyższe.
Wituus, ja sie już przyzwyczaiłem że fabryki produkują różne rzeczy pod tymi samymi numarami.
Ale o co my się tu kłócimy, każdy wie że makita to najtrwalsza wkrętarka w cenie około 600zł , z tym że nie najsilnijesza ale większości wystarcza.
Ja jestem bardzo za nowym Boschem GSR 10,8V LI 2 , ma duży silnik i nie jest wyżyłowany co da dużą trwałość i ekstremalnie niską wagę, poza tym aku li-ion jest ładowany poprawnie i też pożyje stosunkowo długo a jakby coś to jest bardzo tani. Makita ma z tej samej serii podobną konstrukcję ale z mniejszym silnikiem i mniejszą mocą ale tym samym akumulatorem, makita ma też lepszą obudowę bo bardziej płaską z boku i dużo mniej się przez to niszczącą.

G
WITUUS 2008-12-19 00:00

Ja nie chce sie klocic staram sie udowodnic ze silniki sa identycze. Zamawiacj silnik podaje sie numer katalogowy silnika, a nie model urzadzenia i silniki jak wyzej napisalm maja identycze numery wiec sie nie zmienily, zmainie ulegla napewno przekladnia (prowadze serwis dlatego to wiem).
Zgadzam sie z tym ze coniektorzy podaja zawyzone informacje na tabliczkach znamionowych, akumulatorach, ale nigdy nie spotkalem sie z czyms takim w przypadku renomowanych firm.
Jedno moge potwierdzic nowe modele Li-ion 10,8V z boscha jak i z makity sa rewelacyjne i godne polecenia.

G
ign 2010-02-27 15:19

i dodam że cena silnika z Makity 25+VAt, Bosch 69+Vat ja zakładam do Boscha silniki z Makity tylko wymieniam ząbatkę

G
JK. 2010-02-27 17:27

Kolega Wituus ma rację, owe modele makity różnią się przekładnią. Ale pomylił się w jednym DWAE 6270 ma 22Nm momentu obrotowego, a DWAE 6271 ma 28Nm więc też ma większy moment obrotowy.

1 2

Kategorie :