Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Nadal nie rozumie. Skoro silnik z modelu 6270 i 6271 ma taki sam numer zamowienia to jkim cudem moga sie te silniki roznic? Zmianie ulegla przekladnia planetarna co spowodowalo zwiekszenie obrotow i zmniejsznie momentu obrotowego z 30 do 28 Nm w nowym modelu.
A po co makita ma produkować dwa różne silniki ? to dla niej nieekonomiczne. Jak myślisz czy makikta chciała by aby jej wkretarka miała mniejszą siłę i większy pobór pradu pod tym samym obciążeniem co stary model ? to przcież bez sensu..
W takim razie sam sobie przeczysz, w pierwszym swoim poscie w tym temacie piszesz iz makita wprowadzila nowe silniki zeby zwiekszyc obroty, a tak naprawde zmieniono przekladnie i maszyna rzeczywiscie jest slabsza. Dlaczego? Moze dlatego ze wprowadzono nowy model Li-Ion DF330DWE niewiele slabszy przy duzo mniejszych gabarytach, prawie polowe mniejszym ciezarze, niewiele wyzszej cenie (50zl) i klient trzymajac obie maszyny o prawie zblizonych parametrach w 99% wybiera nowy model. Tak ja to sobie tlumacze, ale prawde zna tylko japonski marketing makity, z polskiego nic nie mozna sie dowiedziec.
Przcież nie przecze sobie w żaden sposób... , przekładnia jest identyczna , wystarczy policzyć ilości zebów. Nowe wkrętarki są fajne , równoczesnie bosch wprowadził swojego GSR-a 10,8V LI ale z większym i silniejszym silnikiem , niestety jak to bosch marka bardzo mocno komercyjna zrobił obudowe dla tej wkrętarki bardzo okragłą przez co styka się ona z podłożem w bardzo małym punkcie i biędzie się szybko ścierać/niszczyć , nie ma też gum ochronnych. Takie podejscie ma Bosch - efekt pracy maszyny super ale czas życia krótki.
Skoro przekladnia identyczna i silniki to jakim cudem mozna wyjasnic wieksze obroty? 6270D sinik - nr 629817-8 6271D sinik - nr 629817-8 6270D przekladnia - nr 125237-9 6271D przekladnia - nr 125482-6 z tego wynika iz silniki nie zostaly zmienione tylko przekladnia. Innym faktem jest ze w/w narzedia to sprzet z najnizszej polki jaki oferuje makita wiec nie mozna liczyc na zbyt wiele. Silkniki zostaly zaprojektowane na okolo 120-150 godzin ciaglej pracy, przy uzytkowaniu amatorskim tj. 20 min to sinik nas przezyje, ale alumulatory nie. Natomiast przy uzytkowaniu profesjonalym (intensywnej eksploatacji, np. na produkcji) silniki wytrzymuja okolo 3-4 m-cy.
Rozbierz przekładnie i policz zęby trybów. Bosch robi tak samo że te same elementy mają zmieniane numery w nowych sprzętach a są takie same. Co do trwałosci do najwięcej zależy od samego użytkownika, znajmy sewisant makity dla fabryki wyposażenia autobusów mówi że jednemu ta wkrętarka starcza na 3 lata a drugiemu na 3 dni.
Jezeli przekladnia jest taka sama to nadal nie moge pojac jakim cudem zwiekszono obroty, nie zmieniajac silnika??? Moge sie zgodzic z jednym faktem, zebatki ktore wspolpracuja z silnikiem sa identyczne jak w starym modelu, ale kolejne zebatki sie zmienily inaczej nie zwiekszonoby liczyby obrotow przy tym samym silniku.
Według mnie na 99% silnik ma mniej zwojów minimalnie grubszym drutem nawiniętych. 1 % to to że makita oszukała i obroty nie są wcale wyższe. Wituus, ja sie już przyzwyczaiłem że fabryki produkują różne rzeczy pod tymi samymi numarami. Ale o co my się tu kłócimy, każdy wie że makita to najtrwalsza wkrętarka w cenie około 600zł , z tym że nie najsilnijesza ale większości wystarcza. Ja jestem bardzo za nowym Boschem GSR 10,8V LI 2 , ma duży silnik i nie jest wyżyłowany co da dużą trwałość i ekstremalnie niską wagę, poza tym aku li-ion jest ładowany poprawnie i też pożyje stosunkowo długo a jakby coś to jest bardzo tani. Makita ma z tej samej serii podobną konstrukcję ale z mniejszym silnikiem i mniejszą mocą ale tym samym akumulatorem, makita ma też lepszą obudowę bo bardziej płaską z boku i dużo mniej się przez to niszczącą.
Ja nie chce sie klocic staram sie udowodnic ze silniki sa identycze. Zamawiacj silnik podaje sie numer katalogowy silnika, a nie model urzadzenia i silniki jak wyzej napisalm maja identycze numery wiec sie nie zmienily, zmainie ulegla napewno przekladnia (prowadze serwis dlatego to wiem). Zgadzam sie z tym ze coniektorzy podaja zawyzone informacje na tabliczkach znamionowych, akumulatorach, ale nigdy nie spotkalem sie z czyms takim w przypadku renomowanych firm. Jedno moge potwierdzic nowe modele Li-ion 10,8V z boscha jak i z makity sa rewelacyjne i godne polecenia.
i dodam że cena silnika z Makity 25+VAt, Bosch 69+Vat ja zakładam do Boscha silniki z Makity tylko wymieniam ząbatkę
Kolega Wituus ma rację, owe modele makity różnią się przekładnią. Ale pomylił się w jednym DWAE 6270 ma 22Nm momentu obrotowego, a DWAE 6271 ma 28Nm więc też ma większy moment obrotowy.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.