jaką kosiarkę na większe powierzchnie?

Do ostatniej strony »
G
Zuba 2013-03-11 10:20

jaką kosiarkę na większe powierzchnie?

Dzień dobry,
poszukuje kosiarki na swoją łączkę. Nie chciałbym kupować takiego a'la ciągniczka, a dobrą, spalinową i wytrzymałą kosiarkę. Najlepiej gdyby była z napędem, tak by żona się nie męczyła zbytnio, by koszenie było aktywnym wypoczynkiem a nie męczarnią :)
Propozycje mogą być dalekowschodnie, nie jestem pasjonatem markowych - jedynie słusznych produktów europejskich :)

Pozdrawiam

G
Ogrodnik 2013-03-11 20:27

Re: jaką kosiarkę na większe powierzchnie?

Jaką powierzchnię masz do koszenia ? Czy trawnik jest nawadniany? Która klasa ziemi, na której jest założony trawnik? Co będziesz robił ze ściętą trawą? To są istotne pytania .

G
Zuba 2013-03-12 08:44

Niecałe 1500 metrów mam, zraszacze od czasu do czasu działają jak jest taka potrzeba, o klasie ziemi nie mam pojęcia (jeśli chodzi o komfort jeżdżenia to mała kosiarka kuzyna średnio dawała rade, miała za małe kółka i brak napędu). Skoszoną trawę mógłbym kompostować (mam możliwości), ale słyszałem że dobrze trawie robi rozdrabnianie i pozostawianie trawy raz na jakiś czas.

P
Pan-wierlło 2013-03-12 10:29

Hej 1500 m to wystarczy zwykła kosiarka (elektryczna lub spalinowa) z napędem o średnicy koszenia >50cm. Polecam Stigę, Elektrolux, Makitę

G
roman 2013-03-13 09:15

zastanów się nad tym zakupem:
http://garden.pezal.com/p,167,spalinowe,764,pm510sa-pg200v.html
kupiłem ją późnym latem, ale zdążyłem się trochę pobawić. Powodem zakupu było odmówienie posłuszeństwa mojego skarbu (renomowanej marki...:( )
silnik padł, obudowa była już znacznie zdewastowana po dwóch latach, a koszt naprawy aby mieć pewność kolejnych dwóch lat działania to połowa ceny tego garden pezala.
Mogłem znów zdecydować się na silnik brigsa (bo też mają w ofercie) ale tym razem zaryzykowałem ichny silnik (z tego co mówili 'specjaliści') tańszy a lepszy. Jak zacznie się sezon będę dawał znać jak tam się sprawuje.

G
belzebi 2013-03-15 12:46

Re: Re: jaką kosiarkę na większe powierzchnie?

Hej 1500 m to wystarczy zwykła kosiarka (elektryczna lub spalinowa) z napędem o średnicy koszenia >50cm. Polecam Stigę, Elektrolux, Makitę

elektryczną na zraszaną łączkę? :) miłej zabawy :P

G
Tomek 2013-03-21 14:20

Dzień dobry,
poszukuje kosiarki na swoją łączkę. Nie chciałbym kupować takiego a'la ciągniczka, a dobrą, spalinową i wytrzymałą kosiarkę. Najlepiej gdyby była z napędem, tak by żona się nie męczyła zbytnio, by koszenie było aktywnym wypoczynkiem a nie męczarnią :)
Propozycje mogą być dalekowschodnie, nie jestem pasjonatem markowych - jedynie słusznych produktów europejskich :)

Pozdrawiam

Witaj, rozumiem Twój problem, bo sam poszukuję też dobrej kosiarki spalinowej. Myślę o kosiarce spalinowej Stiga Turbo Pro 55 S4 B? Myślę, że taki sprzęt da radę. Panowie, co sądzicie?

G
Cloe 2013-03-22 12:17

Hej
Ładnie wygląda ta stiga. Też miałam rozterki rok temu przy kupnie, z wrodzonego skąpstwa zdecydowałam się na opcje tańszą o połowę - kosiarkę pezal. Nie ustępuje funkcjonalnością i jakością zbytnio a połowa funduszu zaoszczędzona. Przez sezon pracy nie miałam problemów, mimo dużej powierzchni do obrobienia. Też solidna obudowa, wszystkie bajery z rozdrabnianiem, dobrze jeżdżące kółka (łożyska to podstawa) także mogę polecić takie rozwiązanie.

G
grek 2013-03-25 19:01

Tomek, jak mam Ci radzić od serca to powiem Ci, że ja bym brał ten model, który wskazałeś. Stiga robi dobry sprzęt, każdy Ci to powie.
Nawet się nie zastanwiaj.

G
Nik 2013-03-29 08:17

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
robo 2013-04-07 12:57

Właśnie że Stiga robi słaby sprzęt a właściwie to robią go w większości Chińczycy i troszkę Włosi,co ze Szwedami nie ma nic wspólnego,to jest taki zabieg marketingowy że Firma Stiga jest Szwedzka i towar robią dla nich Chinole,klient myśli że ma produkt Szwedzki a w rzeczywistości dostaje Chińczyka,trzyma ich tylko na rynku reklama i głupota kupujących,reasumując towar chiński a cena europejska

G
Roza 2013-04-19 13:41

Kupilam ta kasiarke pezal sugerowana ta opinia na prezent dla meza (zapalonego dzialkowca). Mam nadzieje ze sie nie zawiode, maz byl poki co zachwycony.

G
wojtek 2013-04-20 10:13

Nic innego jak Chińczyka nie kupiłaś,oby ci długo słuzyła

G
Nick 2013-04-26 12:29

G
Gość 2013-05-23 17:54

1 2