Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Jak uformować i eksploatować nowe akumulatory do wiertarko wkrętarki firmy BOSCH O-PACK NiCd z serii HEAVY DUTY 12V / 2,0 Ah tak żeby sporo wytrzymały i po jakim czasie trzeba będzie kupić nowe , bo stare nie dadzą rady ?
Maxx i co ja ma Ci napisać, prawda jest taka że akumulatory są wstępnie uformowane i nie lubią szybkich ładowarek Boscha :(. Po pierwsze szybko ładują (za szybko) a po drugie słabo wykrywają koniec ładowania i psują akumulatory (hitachi jest jeszcze gorsza). Formowanie powinienieś zrobić standarodową wolną ładowarką co ładuje z 24 godziny a takich już nie produkują. Lepsza ładowarka to stary typ z lat 90 - taka kanciasta z diodą na spodzie obudowy - ona troszczeczkę wolniej ładuje i mniej psuje akku. Minimum raz w tygodniu rozładowujesz(do pełnego zgaśniecia żarówki) akumulatory żarówką 24V 2W (trwa z 20 godzin po pełnym naładowaniu przy akku 2.0Ah) Używaja wszystkich swoich akumulatorów bo akumulator nieużywany niszczeje. Nie wolno pozstawiać akumulatora mocno rozładowanego bez naładowania(nawet częściowego) na wiele dni. Jak narzędzie słabo już kręci nie używaj tego akumulatora - niszczysz go. Nie ładuj akumualatora i nie pozostawiaj na słońcu - niszczy się bardzo. Akumulator nieużywane prz dłuższy czas np. pół roku rozładuj np. żarówką do około 50% i przechowój w lodówce ale nie zamrażalce. Wkręcanie wkrętów na biegu drugim katuje silnik i akumulator bardzo silnie. Naładowany w 100% i nieużywany akku niszczeje - staraj się ładować akku wtedy gdy je potrzebujesz a jak nie używasz to przchowój w stanie częściowego rozładowania(nie 100% oczywiście !). Czym częsciej rozłądowujesz akku żarówką tym dłuzej pożyje bo odnawiasz chemicznie go od wewnątrz, raz w tygodniu to minimum, jak sprżet leżakuje to raz na 3 miesiace wykonaj 2 ładowania i 2 rozładowania żarówką a potem niepełne ładowanie (po to aby nie był przechowywany w 100% naładowaniu). I ostatni trik: Akumulatory robią się pod koniec ładowania ciepłe jeśli wyjemiesz je przed tym stanem (czyli przed nagrzaniem) to wkrętarka pochodzi może z 2 % krócej ale żywotność akku wzrośnie nawet kilkukrotnie !. Nie stosuj ładowarek ultraszybkich ładujących prądem ponad 1,3A to niszczarki do akku są tajnym agentem do zarabiania kasy dla producenta akumulatorów. Czas życia Akumulatora jest strasznie zależny od samego właściciela w praktyce wynosi od około pół roku do 2 lat. Potem akku mocno słabnie, stosujac zasady które przedstawiłem możesz wielokrotnie przedłużyć życie akumulatora i nie traci on siły przez długi czas. Najdłużej udało mi się przedłuzyć życie akumulatora bosch 14,4V od starego PSR (akku tzw. płaski) obecnie ma 10 lat i około 80% sprawności. Ładowarki (wszystkie automatyczne) mniej niszczą akumulatory o wyższych napięciach ato z powodu szybszego wykrycia pełnego naąłdowania i mniejszego nagrzania akumulatora. Najlpesze są nieniszczące ładowarki 12 godzinne ale zaprzestano ich produkcji bo nie niszczyły akumulatorów. Jeśli wszystko to będziesz robić i użyjesz w miarę nie ekstremalnie szybkiej ładowarki to twoje akumulatory przeżyją narzędzie.
To ja tamto pisałem. W skrócie: 1.(minimum co tydzień) Jak najczęściej po pracy rozładuj do kompletnego zera akumulatory żarówką 24W 2 W (potem oczywiscie naładuj). 2. Jak sprzęt leżakuje to rób ładowanie i rozładowanie żarówką minimum 2 razy co 3 miesiące. 3. Używaj starszych i wolniejszych ładowarek, jak wyczujesz zjawisko to wyjmuj akumulator przed zakończeniem ładowania przez samą ładowarkę. Ciesz się sprzętem , bo padnie szybciej niż akumulatory.
Wg mnie baterie NICd należy ładować kilkanaście godzin, po czym dokonać jej całkowitego rozładowania. NIe należy w miedzyczasie jej doładowaywać. Czynność nalezy powtórzyć 3-4 krotnie
No tak Richu, ale nowoczesne ładowarki nie ładują kilkanaście godzin tylko 1-2 godziny a nawet krócej uniemożliwiając prawidłowe formowenie akumulatora, po tym krótkim czasie wyłączą się same, rozładowanie oczywiście bardzo pomaga , czym mniejszym prądem tym lepiej, dlatego proponuje żaróweczkę bo ogniwa rozłądujasięw 100% a nie nastąpi niszczące odwrócenie polaryzacji przy tym małym prądzie. Tak robią profesjonalne regeneratory akumulatorów z tym że zamiast żarówki jest inne obciążenie o podobnej wartości prądu, u mnie poprostu cały ten proces wykonujsz manualnie.
No tak to prawda, ja też zauważyłem, że po 1h bateria była naładowana. Jak zatem poradzić sobie, by w domowych warunkach ładowac wolniej?
Potrtzeba zasilacza majacego napiecie wyższe o około 5-10 V od napiecia akumulatora i żarówki 24V 2W. Tak bedzie najprościej i skutecznie. Żarówkę dajesz w szereg z jednym z przewodów prowadzących z zasilacza do akumulatora, jak się pomylisz z biegunowością to żarówka ochroni obwód i jasno się zapali, w prawidłwoym kierunku podłaczenia żarówka będzie się delikatnie świecić. Czas ładowania to przelicznik 1Ah na 12 godzin, czyli majac akku 2Ah ładujesz 24 H. To prosty ale naprawdę bardzo skuteczny i bezpieczny dla akku sposób, jedyna wada że trzeba to jakoś sklecić razem . Jak sie ktoś pomyli i nieodłączy akku na czas to w ciągu kilkunastu godzin akku nic sie nie stanie, prad ładowania jest na tyle mały ze nie uszkodzi akumulatora. Można w ten sposób ładować też normalnie akumulatory nieużywajac oryginalnej ładowarki o ile ktoś ma czas i nie używa narzędzia często.
Zgadzam się z tym co napisaliście . Może ktoś ma jakiś patent żeby zrobić sobie taką ładowarkę która ładuje bez psucia akumulatorów , ma sporo zabezpieczeń ,i po odpowiednim przełączeniu je rozładowuje taką żaróweczką , sam czasem coś robię z elektroniki i wiem że było by to możliwe , choć jestem tylko amatorem , ale jak bym miał schemat to na pewno bym sobie poradził a tą fabryczną bym odstawił do lamusa !!!
Dla akku 12 V bedzie to zasilacz np. 18V i minimum 100mA prądu.(na allegro za 10zł pewnie sie kupi)
Max , niestesty taki układ nie istnieje cywilnie, w fabrycznych ładowarkach są zamontowane takie same lub bardzo podobne układy do tych które samodzielnie wykorzystasz do zrobienia ładowarki. Aby inaczej ładować trzeba by użyć innego algorytmu ładowania czyli trzeba by zaprogramować własny mikroprocesor a ja nie jestem programistą, znam się na akumulatorach i ładowaniu. Wiedz że rynek akumulatorowy to ogromna maszyna biznesu, nawet w szkołach uczą takich algorytów ładowania aby były niedobre dla akumulatora, nawet w danych technicznych akumulatora są one polecane. Najlepsza ładowarką ,nieniszczącą ale też bez kontroli jest użycie transformatora i mostka prostowniczego oraz zwyczajnej diody świecącej z rezystorem. Transforamtor musi mieć napiecie bliskie napięciu akumulatora np. akku ma 12 to twóje trafo też powinno mieć 12V , bez obciążenia będzie mieć około 13,V max. Jeśli napięcie jest wyższe to trafo nie nadaje się. Do transforamtora dołączasz mostek prostowniczy np. 4A a do wyjscia mostka podłaczasz diodę z rezystorem a dalej akumulator. Szkoda ze tu nie można wkleić schematu :(. Proszę się nie śmiać , ładowarka według tego schematu ładuje mój akumulator który ma 15 lat od pierwszej seri boscha , żadna inna łądowarka z procesorem nie zapewni tak długiej pracy, fakt ładuje z 12 godzin, szybciej też by się dało ale akurat nie miałem silniejszego transformatora, napewno szło by zejsć z czasem do 4 godzin a to starczy chyba każdemu. Jedyna wada to ta że nie należy akumulatora przeczymywać w takiej ładowarce za długo bo zawsze mały prąd płynie przez akumulator i bardzo powoli psuje go , choć przeładowanie o 12 godzin jest mniej psujace niż jedno ładowanie ładowarką fabryczną wiec jest to znikoma wartość ale muszę o tym wspomnieć bo zależy mi na długim życiu akumulatora.
witam wszystkich. Mam wkretarke Eurotec, jest do niej ladowarka , ktora laduje akumulator w 1 h. Akumulatorki sa 18V, jednak po naladowaniu akumulatora jesgo napiecie jest w granicach 12.5 V.Czym to moze byc spowodowane. Mam ladowarke do wkretarki Toya, moze sprobowac ta chinszczyzna naladowac akumulator a wczesniej rozladowac go zarowka?.
Otwórz akumulator i policz ilość ogniw, akumulator 18 volt powienien mieć 15 ogniw bo każde ogniwo ma 1,2V. Być może masz oszukaną ilość ogniw, inna możliwość to uszkodzone ogniwa.
Po rozkreceniu okazalo sie, ze ogniw jest 8 szt. po 1.2 V co daje 9.6 V. Nie wiem dlaczego napisali na baterii 18 V :(
pomylka z mojej strony, faktyczna liczba ogniw to 10 szt., wiec moze i to napiecie jakie one maja jest prawidlowe, jest po naladowaniu 13.9 V. Nie wiem tylko dlaczego na baterii napisali 18 V, chwyt marketingowy. Teraz przed zakupem nalezalo by kaszty akumulator rozkrecac, gdyz nie wiedomo ile faktycznie znajduje sie w nim ogniw...
No niestety, dziś wszyscy oszukują. Poprostu lepsze firmy mniej a gorsze więcej. Napiecie dla 12 voltowego akku jest w 100% ok. Nie wolno do niego używać 18 voltowej ładowarki.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.