Husqvarna kontra Stihl

Do ostatniej strony »
G
kordi82 2012-02-17 09:42

Re: Husqvarna kontra Stihl

Hehehe myśle że sie nie rozczarujesz, zresztą Kawe łatwo sprzedać, puszczasz na allegro, piszesz ze gwarancja, bajerujesz i sprzedajesz. Jeżeli jesteś z okolicy podkarpacia to moge Ci użyczyć swojej na próbę hehe :)

G
karol 2012-02-17 10:46

Można powiedzieć że podjąłem już decyzje co do marki mojej przyszłej kosy,teraz tylko wybór czy 35 czy 45kbh,prawie 1KM różnicy no i pięć stówek:)No i czy zakup w sieci czy w sklepie,ale o tym to zadecyduje chyba tylko cena skoro kolega kordi twierdzi że gażnik idzie wyregulować samemu.

G
karol 2012-02-17 10:57

Pomyliłem się różnica cenowa między wymienionymi powyżej modelami jest znacznie mniejsza około stówki,to model 27 jest o pięć stów tańszy i sporo słabszy.Brałem też go pod uwagę ale kosa nie jest chyba kupowana na jeden rok więc nigdy nie wiadomo czy nie przyda się trochę dodatkowej mocy:)

G
kordi82 2012-02-17 14:25

Chodzi Ci o Kawasaki ??

G
karol 2012-02-17 14:56

Tak,zdecyduję się na kawasaki w porównaniu z innymi kosami wychodzi dość przyzwoicie,stosunek ceny do mocy chyba dobry,marka chyba też dość przyzwoita,nie znalazłem też jakiś zdecydowanie negatywnych opinii na temat tych kos.

G
kordi82 2012-02-17 18:35

W zasadzie nie ma wogule negatywnych opinii. Jedyne zastrzeżenia ludzie mają do braku przedniego systemu antywibracyjnego. Ale w stosunku do klasycznych padak 2T i tak wibracje mniejsze niż w innych kosach bez antywibry. No i ten specyficzny cichy pomruk . Ale o jakim modelu myślisz ?? KBH 36 ??

G
marcin 2012-02-17 19:06

myślę że dobrze zrobisz ja pracowałem wieloma kosami kawasaki nie moim punktem odniesienia jest 343 r i mało jest kos mogących się z nią równać dla ciebie to na pewno będzie super kosa aha większa moc nie znaczy że kosa będzie miała większe osiągi w koszeniu kosiłem 3 konnym dolmarem i miała mniejszą wydajność niż 2.7 km 343r więc te kuce są nie równe

G
karol 2012-02-17 19:07

Nie widziałem modelu 36.Widziałem 27,35,45kbh i z tych trzech wybiorę.Są też większe ale te mnie nie interesują.Najbardziej się skłaniam ku 45kbh a dokładniej model bodajże ma jeszcze oznaczenie A lub B wybrał bym B bo nawet chyba Ty gdzieś pisałeś że w A była jakaś drobna wada,nie pamiętam już czego dotycząca.

G
marcin 2012-02-17 20:41

widziałem na allegro 345r stan jak na moje b.dobry 1600 tylko w takim przypadku trzeba jechać z gościem do serwisu jak sprzęt dobry ja płacę za sprawdzenie jak nie to niech on płaci ja spadam chcę powiedzieć że jak ja sprzedawałem swoje maszyny to tak robiłem bo nie chciałem żeby mnie ktoś przeklinał

G
kordi82 2012-02-17 20:47

Marcin czyli jednak pracowałeś Kawasaki KBH 48 ??
Wybacz chodziło mi o model 35 2,0KM. Wersji A juz nie ma są tylko wersje B bodajże od 2009r. Szwankowało odpowietrzenia w korku paliwa, ale to były jednostkowe egzemplarze. 45 i 48 to optymalny wybór, 45 pali troszke mniej, jednak waży tyle samo, zużycie paliwa
45:488 kg/h
48:520 kg/h
Podałem przybliżone dane.
Jeżeli jesteś gościem o posturze powedzmy 170, 70-75 kg to optymalnym rozwiązaniem bedzie lżejsza kosa 6-6,5 kg, jeżeli masz 180, waga 80-90 i więcej to już wtedy 7-8kg.
W kategorii jakość cena nie ma lepszej marki kos, no może jeszcze Hitachi. Huska i Stihl wersje profesjonalne są lepsze w kwestii dopracowania detali i ergonomii, mocy w sensie porównania kucy nie wiem, próbuje znaleść ludzi którzy pracowali tym i tym i niestety nie moge znaleść ;/

G
marcin 2012-02-17 20:58

dolmarem kumpla podwójny system antywib. kolor czerwony nie wiem jakie tam mają silniki

G
kordi82 2012-02-17 21:20

tam jest chyba 3,0KM.Bo tak zrozumiałem że pracowałeś kawasaki. No wiadomo że lepiej dać do serwisu zapłacisz 50zł za przegląd i wiesz ze jeszcze tym sprzetem popracujesz.
A co sądzisz o kosie Oleo-Mac 755 Master. Ponoć sprzęt nie do zdarcia. Ja bym spróbował sprzętu tej firmy :)

G
marcin 2012-02-18 07:59

niezłe jest kilka takich kos jak np.echo cls 5010 czy solo czy stiga sb 52 w przypadku stigi to 2.9 km. za 1700 problem w tym czy naprawdę są aż tak twarde znajomy pracuje w zieleni hus 2 343 4 333r 5 lat wszystkie bez awarii przed tym sthile to samo każda marka która wytrzyma tyle samo zasługuje na szacunek las to to już extremalne warunki nie każda kosa się tam nadaje przekładnia silnik sprzęgło dostaje popalić podwójnie człowiek też

G
zonon 2012-02-18 09:21

Miałem Mastera i po 4latach siadło łożysko na korbowodzie więc sa do zdarcia

G
karol 2012-02-18 11:51

Dobrze że Kordi poruszyłeś temat wagi urządzenia,zaliczam się do pierwszej kategorii użytkowników wymienionych przez ciebie:)Mam teraz problem czy model 27w granicach 6kg czy cięższe maszyny 35 i wyżej...ale jeśli będę nią pracował amatorsko w małym wymiarze godzin to czy ten kilogram w jedną lub drugą stronę ma znaczenie,a przecież szelki chyba ułatwiają zadanie.Czy praca ponad 5kg piłą spalinową da się jakoś porównać do pracy kosami 6 czy 7 kilogramowymi?

1 ... 22 23 24 ... 27