Husqvarna kontra Stihl

Do ostatniej strony »
G
kordi82 2012-02-11 16:07

Re: Husqvarna kontra Stihl

W sumie nie zastanawiałem sie nad tym. Jeżeli chcesz cichą, lekką, mało palącą nie kopcącą kose to chyba raczej 4T. Natomiast 2T jest na pewno bardziej wydajna(większe moce). Ja bym brał 2T bo Ja lubie ten dzwięk i moc przy koszeniu trawy. Jeżeli kupisz silinik 4T nie popełnisz błędu. Jeżeli miałbym już brać silnik 4T to wziąłbym Stihla FS 310 za cene niecałe 2300zł. Ma pełny system antywibracyjny, jest smarowana na mięszanke w przeciwieństwie do np. Hondy, Makity gdzie masz normalną miskę olejową. To jest najmocniejsza kosa 4T 1,9KM. Jak to chodzi to masz filmiki na YouTube. Jak masz mniej pieniążków to Honda lub Makita która ma w sobie silnik firmy RobinSubaru.

G
karol 2012-02-11 17:29

A co za tym przemawia że 4T z dodatkiem oleju do paliwa a nie na czystej benzynie?Z silnikiem robin subaru makity widziałem ale hondy to już niestety nie znalazłem.

G
kordi82 2012-02-11 19:35

Jest pełno informacji o Hondzie. Wpisz w google kosa spalinowa Honda i nazwe modelu 25, lub 35 i znajdziesz informacje w sklepach internetowych.
4T na mieszanke ma tą przewage ze nie ma problemu zlewania sie oleju ze względu na pozycje kosy. A wadą jest to co i w przypadku dwusówów, czyli trzeba pilnować jakości mięszanki(dobre paliwo i dobry olej). Natomiast zaletą 4T z klasyczną miską olejową jest to że lejesz czystą benzyną i zmieniasz olej po XX godzinach pracy(tyle ile zaleca producent) lub np. raz w roku jeżeli mało kosisz. Nic cię wiecej nie interesuje, czy mięszanka świeża, paliwo super itd. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety :)

G
marcin 2012-02-12 07:39

4t mnie nie przekonują kosa musi budzić respekt gdybym pracował na 4t miałbym o połowę mniej zamówień nikt by mnie nie zauważył 4 suwy są dla ludzi którzy lubią ciszę i spokój i nie za wysokie osiągi

G
kordi82 2012-02-12 09:52

kolega bardzo chce silnik 4T i ja mu pisze co tam wiem :) Jeżeli Marcin pracujesz zawodowo przy koszeniu to tylko 2T. Nie widziałem zawodowców na czterosuwach, chyba że na kosiarce samojezdej :D

G
marcin 2012-02-12 11:09

ja nie chciałem zniechęcić Karola sam posiadam kosiarkę 4t i jest ok. na pewno kosy 4t mają swoje zalety w piłach ze względu na różne kąty pochlenia podczas pracy jest to nie możliwe natomiast kosą nikt tak nie wywija

G
kordi82 2012-02-12 12:14

Podstawowa zasada to dbać o sprzęt. Jakiej marki byś nie kupił czy to Stihl, Husqvarna, Solo, Dolmar/Makita, Zenoah, Kawasaki, Echo/Shindaiwa, Oleo-Mac, Hitachi-Tanaka to Ci bedzie chodziło pod warunkiem że bedziesz dbał, czyscił, świeża mieszanka, zimowanie i takie tam :)

Marcin a co byś powiedział na taką kose ?? :D

http://www.specmajster.pl/product-pol-22194-HITACHI-Kosa-spalinowa-CG47EY-T-.html

Cena rozsądna, moc ok, silnik Mitsubishi, wibracje coś poniżej 2,0 bo znalazłem gdzieś instrukcje obsługi i były tam te dane. Tylko brak serisów w terenie(jeden centralny i gwarancja door to door).

G
karol 2012-02-12 19:21

Myślę że nie chodzi o to że bardzo chce kose z silnikiem 4T tylko rozważam między innymi taką opcje,widzę że większość osób korzystających z tych urządzeń preferuje dwusuwy i to nie tylko ze względu na moc.Kosy z silnikami 4T to chyba taki trochę nowy trend i jak zawsze w takim przypadku pewna niewiadoma.Mimo to zawsze warto posłuchać co mają do powiedzenia na ten temat osoby znające się na rzeczy :)

G
kordi82 2012-02-12 19:32

no powiedzmy że coś tam się znamy, chodź za eksperta sie nie uważam :)

G
marcin 2012-02-13 07:35

do Kordiego kosa warta zastanowienia często nad nią myślałem do Karola ja kosiłem 4t kosa chińska silnik japoński nie polecił bym tej kosy nawet wrogowi może są lepsze lecz wszystkie mają coś około 1.5 km obrotami też nie powalają

G
kordi82 2012-02-13 09:38

To mógłbyś kupić taką. Tak dla testów. Niestety nawet na forum nie znam nikogo kto by miał taką kose. :D

G
marek 2012-02-13 14:35

Kordi latasz po necie z tym wynalazkiem i brak chętnego na jej zakup,wrzuć to lepiej pod Tira przynajmniej zabawa będzie

G
karol 2012-02-13 15:05

Odnośnie kos z silnikiem 4T to taka firma jak husqvarna w ogóle ich chyba nie produkuje,ciekawe czego to jest oznaką?

G
kordi82 2012-02-13 17:59

Pod Tira to sobie łeb wsadź, może wtedy zaczną Ci świtać jakieś rozsądne myśli :)

Husqvarna nie produkuje. Ale produkuje Stihl, Makita, Honda, Shindaiwa.
Ja bym wolał 2T, szczególnie przez większe obroty na głowicy żyłkowej(lepiej sie kosi, lepsza wydajność). Jeżeli chcesz 4 T to bierz, myśle że jak nie kosisz 2m traw to też bedziesz zadowolony. Ale tak jak pisał marcin wydajnością 4T nie dorównuje 2T.

G
marcin 2012-02-14 07:05

jeżeli już 4t to stihla 130 1,9 km. na ten model nie narzekają zresztą silnik ten chodzi w w profi 310 tylko że nadal trzeba lać mieszankę

1 ... 20 21 22 ... 27