Czym wiercić gres?

Do ostatniej strony »
G
damork 2011-05-21 19:52

Czym wiercić gres?

Oczywiście chodzi mi o wiertła, nie o to czy wiertarką, czy świdrem ręcznym ;)

Co pewien czas trafia mi się konieczność poprzewiercania gresu. Nie jakoś strasznie dużo, w sumie kilkanaście otworów fi 6. Ostatnia próba wiercenia zakończyła się klejeniem potrzaskanego kafla, próbowałem wiercić wiertłem Hilti (wersja do przewiercania zbrojeń) bez udaru. Po dłuższej chwili wiercenia osiągnąłem otwór o głębokości jakiś 2 mm, potem nerwy mi puściły, włączyłem udar, dotknąłem leciutko... No i kleiłem kafel.

Teraz znowu będę musiał przewiercać takie cholerstwo - moglibyście coś podpowiedzieć?

G
JK. 2011-05-22 00:07

Re: Czym przewiercić gres?

Oczywiście wiertłem diamentowym, oczywiście chłodzonym wodą i oczywiście bez udaru, najlepiej wkrętarką, by nie przekraczać prędkości 1000obr/min.

G
Kudlaty_ 2011-05-23 08:26

Re: Czym przewiercić gres?

Możesz też spróbować innymi wiertłami,

z sukcesami wierciłem w gresie:
- Irwin masonry
- Bosch silver percussion
- Kubala - wiertło do szkła, widziełem podobne wiertła z Irwina

Można też spróbować Irwin Cordless lub Bosch Multiconstruction.

Dużo zależy od tego gresu, gres gresowi nie równy, jeden dość miękki, a do innego tak jak JK napisał tylko diament.

Tak czy inaczej bez udaru i dość niskie obroty czasem 1000 obr/min to za dużo, lepiej 600 obr/min. Nie wolno przegrzać węglika. Przegrzany przestaje się nadawać do czegokolwiek. Dobrze zraszać lekko powierzchnię wodą - czy to spryskiwaczem czy smarując otwór pędzlem z wodą.

Czyli bez udaru i nie przegrzewać, wiertłem, którego końcówka jest twardsza od wierconego gresu. Fakt - najlepiej diamentowym z akcesorium, które podaje wodę.

Pozdrawiam

G
kosmonauta 2011-05-31 13:21

Re: Czym wiercić gres?

Proponuje wiertał Bosch multiconstruction - możesz nimi wiercić stal, drewno , gres i wiele innych. Sam nie wiem jak to możliwe, bo w szkole mówili cos o kątach ostrza łysince itd do każdego materiału inne - ale ponoć działa - spróbuj sam:
http://www.narzedzia.pl/Wiertła-Bosch-multiconstruction,7323.html

G
JK. 2011-05-31 22:35

Ponoć dziala?;) Bo bosch tak wciska ten kit? Szczerze to owszem, może w lekkim gresie po zastosowaniu wody, wywiercą coś;) Ale nie oszukujmy tutaj ludzi, te wiertła nie są do gresu dobre.

G
damork 2011-06-19 01:11

Uff... Dziś miałem sporo dziur w gresie właśnie. Wypróbowałem w sumie wszystko, bo na wszelki wypadek zaopatrzyłem się i w Boschowski Multiconstruction i w diamentową koronkę Dedry, przy okazji zapominając że na co dzień używam bezudarowego Irwina (znaczy się zapomniałem że on gres teoretycznie również może). Wrażenia. Bosch i Irwin nadają się świetnie do zapunktowania otworów. Mokre prawie nie wiercą. Suche a i owszem, ale baaaardzo poooowoli. I grzeją się strasznie, a nie przesadzałem z obrotami. Koronka Dedry natomiast w zapunktowanym otworze szła dużo szybciej, już wiem że jak w przyszłości będę musiał w takim cholerstwie wiercić, to w ten sam sposób. Punkt bezudarowym, przelot Dedrą, pogłębienie młotem :)
Dzięki za rady :)

G
digi 2011-06-19 16:49

damrok,
Nie rozumiem. Mówiłeś otwór fi 6. Teraz mówisz, że wierciłeś koronką. Najmniejsza koronka jaką znam ma 14mm. O co kaman, bo nie kumam bazy ?

G
damork 2011-06-19 22:41

Przepraszam, mój błąd - sprawdziłem i faktycznie ten wynalazek nazywa się wiertłem diamentowym. Jakoś mi do czegoś o takiej konstrukcji nazwa wiertło mało pasuje, no ale cóż :)

G
digi 2011-06-19 23:44

;) ))

G
RobertM 2011-08-03 00:45

Polecam narzędzia firmy Bahco. Miałem z nimi styczność i jestem bardzo zadowolony z jakości ich wykonania oraz funkcjonalności. Mam nadzieję, że i wam przypadną do gustu.

G
anty-spam 2011-08-03 14:25

Bahco to przereklamowane g...

G
damork 2011-08-04 14:34

Przereklamowane czy nie przereklamowane, kwestia gustu użytkownika. Z Bahco miałem styczność gdy jeszcze był to Sandvik, później jeszcze trochę po zmianie nazwy też, konkretnie z piłami ręcznymi i bitami. Jedne i drugie były bez zarzutu i na pewno nie przereklamowane.

G
anty-spam 2011-08-04 20:11

Sandvik i Belzer to inna historia, teraz masz tajwańskie nasadki i grzechotki pod nazwą Bahco i kretynów piszących peany na temat tej marki w każdym temacie.

G
czesiek 2011-08-14 09:36

Ja posiadam coś takiego: Bosch gtr 30 http://www.youtube.com/watch?v=RUm4H0Dua_w

koronka rotozip najmniejsza 6mm(130zł), największa 35mm(250zł)Drogo . Idzie w każdym gresie jak w maśle-polecam. Dodam ze koronki pracują optymalnie przy 30 tyś obr/min, a więc otwory wycięte bardzo precyzyjnie.

G
Tomek 2012-02-23 16:54

A ja mam taki problem mam do wywiercenia około 30 dziur w płytkach na schodach. Pierwsze kupiłem wiertło do twardego betonu z castoramy za jakieś 35 zł. Wiertło przeszło przez pierwszą warstwę bez problemu. Później jednak jest jakaś super twarda warstwa której niczym nie jestem w stanie przewiercić. Próbowałem diamentową otwornicą. Różnymi wiertłami do betonu i nic. Za każdym razem schemat jest taki sam. Wiercę przez pierwszą warstwę a na następnej wiertło się pali i następnej dziury już w ogóle nie da się nawet zacząć. Jak ustawię obroty najniższe to otwór zrobię ale w 40 minut !! Pomocy !

1 2

Producenci :

Kategorie :