Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam serdecznie. Mam prośbę. Interesuje mnie Państwa zdanie, na temat dwóch maszyn- młotów wiercących: Bosch GBH 5-40 DCE, Makita HR 4011 C. Chodzi mi o ich trwałość, wytrzymałość na warunki pracy na budowie oraz ewentualne ceny napraw. Awarie, jakie mogą mnie spotkać przy eksploatacji w/wym. sprzętu. Jestem elektrykiem i narzędzie to będzie mi potrzebne do wykonywania bruzd, oraz przewiertów o średnicy do 35 mm w ścianach betonowych i podobnym materiale. Bardzo dziękuję za odpowiedź i przesyłam pozdrowienia.
Hmm... do bruzdowania używałbym raczej bruzdowicy plus młotek ale sds-plus, coś lżejszego, klasy 3-4kg. Maxa polecałbym raczej do dużych otworów przebiciowych, kucia itp... prace pod instalacje co, woda, wentylacja.
Młotek SDS plus jest lekki i bardzo poręczny, ale w mojej pracy bardzo często muszę wykonywać przebicia przez solidny beton i wtedy bardzo mocno przeciążam go. Wiem, że ostatnio małe młotki do 2 kg mają nieco większe osiągi , ale przy pracy w betonie są zbyt słabe. Bruzdownica jest świetnym pomysłem, ale nie zawsze można jej użyć zwłaszcza w budynkach z istniejącymi ( starymi instalacjami) Jeśli chodzi o jakość wykonania co będzie trwalsze wg Pana? Makita czy Bosch? Pozdrawiam.
Spotkałem się również ze stwierdzeniem wśród znanych mi fachowców, że żywotność młotów wiercących sds- max jest krótsza niż samych tylko młotów . Czy jest to prawdą? Niestety nie mogę sobie pozwolić na razie na dwa osobne narzędzia tego typu. Potrzebny jest mi solidny sprzęt z możliwością wiercenia pod rury instalacyjne elektryczne, które mają czasem średnice większe niż 32 mm. Dlatego zastanawiam się nad tymi urządzeniami.
TYlko obawiam się że i tak prędzej czy później przyda ci się młotek sds-plus, bruzdowanie Max-em może być męczące, a poza tym siła udaru może być zbyt duża, w pewnych materiałach z którymi w pracy na pewno się spotkasz.
Posiadam taki młotek ( Bosch DFR 2-24) i wykorzystuję go do bruzdowania w delikatniejszym materiale. Chodziło mi jednak o porównanie w/wym. młotów wiercących, bo ostatnio układam przewody i ciągi kabli po ścianach prawie wyłącznie betonowych. Bruzdownica pozostawia miejsca w rogach, które trzeba jeszcze dodatkowo obrabiać. Młotek sds plus jest do takiej pracy za słaby. A jeśli chodzi o przewierty, to zalecana średnica wierteł do niego, to zaledwie 22 mm. Przy większych wiertłach od 20 w górę młotek dostaje zadyszki. Wiem, że wiertła sds max są droższe, ale pozwalają na zastosowanie większych średnic wierteł. Obecnie zdarza mi się układać rury o średnicy nawet powyżej 40 mm. Obydwie maszyny tj. Bosch GBH 5-40 i Makita HR 4011 C wydają mi się dość ciekawe i muszę wybrać jedną z nich. Który model będzie trwalszy i lepszy? Pozdrawiam .
Zależy tez jaka kwotą dysponujesz. Makita jest troszke tańsza,ale z kolei bosh daje dłuzszą gwarancje. Obydiwe firmy bez watpeinia dobre,podaj kwote i napewno coś doradzimy.
Witam. Maszyny te można zakupić w bardzo podobnej kwocie tj. do 2300 zł. Zakupiłem młotek Boscha i trochę nim już popracowałem. Oto moje wnioski: Bosch jest nieco cięższy i po zamontowaniu przecinaka cały czas obciąża prawą rękę. Pod tym względem Makitą pracuje się lepiej. Młot Boscha bardziej przenosi wibracje podczas pracy na ręce. Sprzęgło jest też mniej precyzyjne niż w Makicie. Przy wykonywaniu przewiertów Młot Boscha trzeba bardzo silno trzymać, właśnie ze względu na brak pełnej precyzji zadziałania sprzęgła. W młocie Boscha jest ciekawy wyłącznik, który bardzo mi się spodobał, przy dłutowaniu zaskakuje a przy wierceniu można delikatnie sterować pracą maszyny. Niestety kilka razy przy wykonywaniu przewiertu zablokował się i miałem załączoną pracę ciągłą. Czasem może to być niebezpieczne, gdy chcemy wyłączyć błyskawicznie maszynę a ona działa nadal. Fajną sprawą jest też uchwyt wiertła, który możemy bardzo wygodnie obsługiwać, choć i on kilka razy zablokował się uniemożliwiając wymianę przecinaka lub wiertła. Mam nadzieję, że moje wnioski pomogą przy wyborze maszyny. Dla mnie są one bardzo podobne i trudno wskazać faworyta. Zobaczę jak będzie z trwałością w/w maszyny. Przesyłam pozdrowienia.
Witam , ja też miałem ten dylemat. Również kupiłem GBH 5-40 DCE firmy Bosch. Parametry mają bardzo zbliżone i obydwa młotki są bardzo dobre. Mnie przekonało do Boscha 3 letnia gwarancja i cen bo kupiłem go za około 2050 zł brutto , a najtanie znalazłem go tuta: http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/6569_Bosch%20Professional_M%C5%82ot_udarowo_-_obrotowy_GBH_5-40_DCE.html
Ja wybrałem Hr4011C i nie żałuję. Jestem zwolennikiem makity i nie chcę 3 letnie gwarancji Boscha. JA również kupiłem w tym sklepie ale taki mega zestawik : http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/4423_Makita_M%C5%82otowiertarka_HR4011C_+DMF_10_zoom.html oprócz tego dostałem kasete grotów za 1 zł: http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/2650_Makita_Zestaw_grot%C3%B3w_SDS_Max_w_kasecie_metalowej.html To był mega dobry zakup. GBh 5-40 DCe się może schować
Akurat groty do 4011C są zawsze gratis;) bo dostajesz je w cenie narzędzia od samej makity(nie od sklepu). Więc ta 1zł za groty to taka ściema sklepu.. U mnie w sklepie są gratis, klient je dostaje z narzędziem i tyle.
Jedni dają kasetę grotów drudzy nie. na wyposażeniu podstawowym młota hr4011c nie ma nic o grotach. Także jest to dobra wola sklepu czy da z 1 zł czy za 350 zł.
Witam. Groty są miłym dodatkiem do Makity. Szkoda, że nie dokładają zamiast dwóch dość krótkich przecinaków, choć jednego wiertła na początek. Metalowa walizeczka na nie, ładnie się prezentuje, ale najlepiej i tak schować wszystkie przecinaki do walizki z młota, bo trudno to wszystko unieść. Mam pytanie: Jaki smar zastosować do prawidłowego smarowania wierteł i uchwytu wiertła? Na budowach często stosują zwykły Łt 43 lub co wpadnie w rękę. Zauważyłem jednak, że ten smar słabo trzyma się wiertła i odpada od niego topiąc się. Przesyłam pozdrowienia.
witam. jaki byś nie zastosował, każdy wycieknie. generalnie każdy smar możesz zastosować, ale takie , które nie zawierają grafitu. grafit jest elementem ściernym i wpływa na szybsze wycieranie uchwytu pozdro
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.