Bosch GBH 5-40 vs Makita HR 4011 C co wybrać?

Do ostatniej strony »
G
andypola 2009-10-02 00:00

Bosch GBH 5-40 vs Makita HR 4011 C co wybrać?

Witam serdecznie. Mam prośbę. Interesuje mnie Państwa zdanie, na temat dwóch maszyn- młotów wiercących: Bosch GBH 5-40 DCE, Makita HR 4011 C. Chodzi mi o ich trwałość, wytrzymałość na warunki pracy na budowie oraz ewentualne ceny napraw. Awarie, jakie mogą mnie spotkać przy eksploatacji w/wym. sprzętu. Jestem elektrykiem i narzędzie to będzie mi potrzebne do wykonywania bruzd, oraz przewiertów o średnicy do 35 mm w ścianach betonowych i podobnym materiale. Bardzo dziękuję za odpowiedź i przesyłam pozdrowienia.

G
Jakub Kowalski 2009-10-02 00:00

Re: Bosch GBH 5-40 vs Makita HR 4011 C co wybrać?

Hmm... do bruzdowania używałbym raczej bruzdowicy plus młotek ale sds-plus, coś lżejszego, klasy 3-4kg. Maxa polecałbym raczej do dużych otworów przebiciowych, kucia itp... prace pod instalacje co, woda, wentylacja.

G

Młotek SDS plus jest lekki i bardzo poręczny, ale w mojej pracy bardzo często muszę wykonywać przebicia przez solidny beton i wtedy bardzo mocno przeciążam go. Wiem, że ostatnio małe młotki do 2 kg mają nieco większe osiągi , ale przy pracy w betonie są zbyt słabe. Bruzdownica jest świetnym pomysłem, ale nie zawsze można jej użyć zwłaszcza w budynkach z istniejącymi ( starymi instalacjami) Jeśli chodzi o jakość wykonania co będzie trwalsze wg Pana? Makita czy Bosch? Pozdrawiam.

G

Spotkałem się również ze stwierdzeniem wśród znanych mi fachowców, że żywotność młotów wiercących sds- max jest krótsza niż samych tylko młotów . Czy jest to prawdą? Niestety nie mogę sobie pozwolić na razie na dwa osobne narzędzia tego typu. Potrzebny jest mi solidny sprzęt z możliwością wiercenia pod rury instalacyjne elektryczne, które mają czasem średnice większe niż 32 mm. Dlatego zastanawiam się nad tymi urządzeniami.

G

Spotkałem się również ze stwierdzeniem wśród znanych mi fachowców, że żywotność młotów wiercących sds- max jest krótsza niż samych tylko młotów . Czy jest to prawdą? Niestety nie mogę sobie pozwolić na razie na dwa osobne narzędzia tego typu. Potrzebny jest mi solidny sprzęt z możliwością wiercenia pod rury instalacyjne elektryczne, które mają czasem średnice większe niż 32 mm. Dlatego zastanawiam się nad tymi urządzeniami.

G
Jakub Kowalski 2009-10-03 00:00

TYlko obawiam się że i tak prędzej czy później przyda ci się młotek sds-plus, bruzdowanie Max-em może być męczące, a poza tym siła udaru może być zbyt duża, w pewnych materiałach z którymi w pracy na pewno się spotkasz.

G
andypola 2009-10-03 00:00

Posiadam taki młotek ( Bosch DFR 2-24) i wykorzystuję go do bruzdowania w delikatniejszym materiale. Chodziło mi jednak o porównanie w/wym. młotów wiercących, bo ostatnio układam przewody i ciągi kabli po ścianach prawie wyłącznie betonowych. Bruzdownica pozostawia miejsca w rogach, które trzeba jeszcze dodatkowo obrabiać. Młotek sds plus jest do takiej pracy za słaby. A jeśli chodzi o przewierty, to zalecana średnica wierteł do niego, to zaledwie 22 mm. Przy większych wiertłach od 20 w górę młotek dostaje zadyszki. Wiem, że wiertła sds max są droższe, ale pozwalają na zastosowanie większych średnic wierteł. Obecnie zdarza mi się układać rury o średnicy nawet powyżej 40 mm. Obydwie maszyny tj. Bosch GBH 5-40 i Makita HR 4011 C wydają mi się dość ciekawe i muszę wybrać jedną z nich. Który model będzie trwalszy i lepszy? Pozdrawiam .

G
Niewiadomski.com.pl 2009-10-17 00:00

Zależy tez jaka kwotą dysponujesz. Makita jest troszke tańsza,ale z kolei bosh daje dłuzszą gwarancje. Obydiwe firmy bez watpeinia dobre,podaj kwote i napewno coś doradzimy.

G
andypola 2009-10-19 00:00

Witam. Maszyny te można zakupić w bardzo podobnej kwocie tj. do 2300 zł. Zakupiłem młotek Boscha i trochę nim już popracowałem. Oto moje wnioski: Bosch jest nieco cięższy i po zamontowaniu przecinaka cały czas obciąża prawą rękę. Pod tym względem Makitą pracuje się lepiej. Młot Boscha bardziej przenosi wibracje podczas pracy na ręce. Sprzęgło jest też mniej precyzyjne niż w Makicie. Przy wykonywaniu przewiertów Młot Boscha trzeba bardzo silno trzymać, właśnie ze względu na brak pełnej precyzji zadziałania sprzęgła. W młocie Boscha jest ciekawy wyłącznik, który bardzo mi się spodobał, przy dłutowaniu zaskakuje a przy wierceniu można delikatnie sterować pracą maszyny. Niestety kilka razy przy wykonywaniu przewiertu zablokował się i miałem załączoną pracę ciągłą. Czasem może to być niebezpieczne, gdy chcemy wyłączyć błyskawicznie maszynę a ona działa nadal. Fajną sprawą jest też uchwyt wiertła, który możemy bardzo wygodnie obsługiwać, choć i on kilka razy zablokował się uniemożliwiając wymianę przecinaka lub wiertła. Mam nadzieję, że moje wnioski pomogą przy wyborze maszyny. Dla mnie są one bardzo podobne i trudno wskazać faworyta. Zobaczę jak będzie z trwałością w/w maszyny. Przesyłam pozdrowienia.

G
Tomasz 2009-11-14 00:00

Witam ,
ja też miałem ten dylemat.
Również kupiłem GBH 5-40 DCE firmy Bosch. Parametry mają bardzo zbliżone i obydwa młotki są bardzo dobre.
Mnie przekonało do Boscha 3 letnia gwarancja i cen bo kupiłem go za około 2050 zł brutto , a najtanie znalazłem go tuta:
http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/6569_Bosch%20Professional_M%C5%82ot_udarowo_-_obrotowy_GBH_5-40_DCE.html

G
snake 2009-11-14 00:00

Ja wybrałem Hr4011C i nie żałuję. Jestem zwolennikiem makity i nie chcę 3 letnie gwarancji Boscha.
JA również kupiłem w tym sklepie ale taki mega zestawik :
http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/4423_Makita_M%C5%82otowiertarka_HR4011C_+DMF_10_zoom.html
oprócz tego dostałem kasete grotów za 1 zł:
http://meganarzedzia.pl/pl/productDetails/2650_Makita_Zestaw_grot%C3%B3w_SDS_Max_w_kasecie_metalowej.html
To był mega dobry zakup.
GBh 5-40 DCe się może schować

G
Jakub Kowalski 2009-11-15 00:00

Akurat groty do 4011C są zawsze gratis;) bo dostajesz je w cenie narzędzia od samej makity(nie od sklepu). Więc ta 1zł za groty to taka ściema sklepu.. U mnie w sklepie są gratis, klient je dostaje z narzędziem i tyle.

G
Tomasz 2009-11-17 00:00

Jedni dają kasetę grotów drudzy nie. na wyposażeniu podstawowym młota hr4011c nie ma nic o grotach.
Także jest to dobra wola sklepu czy da z 1 zł czy za 350 zł.

G
andypola 2009-11-17 00:00

Witam. Groty są miłym dodatkiem do Makity. Szkoda, że nie dokładają zamiast dwóch dość krótkich przecinaków, choć jednego wiertła na początek. Metalowa walizeczka na nie, ładnie się prezentuje, ale najlepiej i tak schować wszystkie przecinaki do walizki z młota, bo trudno to wszystko unieść. Mam pytanie: Jaki smar zastosować do prawidłowego smarowania wierteł i uchwytu wiertła? Na budowach często stosują zwykły Łt 43 lub co wpadnie w rękę. Zauważyłem jednak, że ten smar słabo trzyma się wiertła i odpada od niego topiąc się. Przesyłam pozdrowienia.

G
Michał 2009-11-18 00:00

witam. jaki byś nie zastosował, każdy wycieknie.
generalnie każdy smar możesz zastosować, ale takie , które nie zawierają grafitu. grafit jest elementem ściernym i wpływa na szybsze wycieranie uchwytu
pozdro

1 2