Bosch GBH 5-40 vs Makita HR 4011 C co wybrać?

G
Wituus 2009-11-18 00:00

Re: Bosch GBH 5-40 vs Makita HR 4011 C co wybrać?

Kolega Michał troche sie zagalopował z tymi własciwosciami smaru grafitowego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafit
Prawda jest taka ze kazdy smar bedzie dobry, warunek jest jeden, trzeba mieć szmatke i przed założeniem przecinaka trzeba go dokładnie wyczyścić a pozniej nasmarować.
Nie czyszczone końcówki bardzo dobrze zbierają resztki gruzu, piachu co nawet ze smarowaniem doprowadza do szybkiego zużycia uchwytu.
Są dwie szkoły użytkowania.
Nie smarujemy i przecinak, uchwyt bedzie zawsze suchy (bez srodków ściernych), albo dokładnie czyscimy i smarujemy.
Podczas wykożystywania profesjonalnego młotów udarowych dobrze jest raz na 6 miesięcy oddac młot do serwisu w celu dokładnego wymycia uchwytu taka usługa będzie kosztowała około 30 zł a nie mamy poźniej stresu z niezamykającym się uchwytem.

G
andypola 2009-11-18 00:00

Dzięki Panowie za wyjaśnienie tematu smaru do wiertła i jego uchwytu. Mój Bosch GBH 5-40 jest nowy i szkoda mi na początku zniszczyć go przez niewłaściwą obsługę. Na razie sprzęt sprawuje się bardzo dobrze i jestem z niego zadowolony. Pozdrawiam serdecznie.

G
Niewiadomski.com.pl 2009-11-19 00:00

Szkoda że ostatecznie wybrałeś Bosha,Makita też byłąby dobra. W takim razie życze przyjemnej pracy. Gdybyś miał jakieś pytania to pisz. Chętnie pomożemy.

G
andypola 2009-11-19 00:00

Dzięki za pomoc. Obydwie maszyny prezentują podobny poziom wykonania. Miałem też okazje chwilkę pracować Makitą i jak dla mnie wydawała się zdecydowanie lepiej dopracowana ergonomicznie. Mniejsze są też wibracje generowane podczas kucia czy wykonywania przewiertów na Makicie, to pewnie zasługa systemu AVT. Bardziej precyzyjne sprzęgło też przekonuje do tej maszyny. Niestety kasę miałem tylko na jedno urządzenie. Znam dobrze sprzęt Boscha i może trochę bałem się Makity, jak widać niepotrzebnie. Teraz widzę, że wybór pomiędzy tymi maszynami nie jest taki prosty i łatwy. Pozdrawiam Wszystkich Kolegów i dziękuję za pomoc.

G
Lemiux 2012-03-12 21:55

Może jakaś alternatywa dla tych 2 młotków ?? moze jakieś Hilti lub coś ??

G
Mike 2013-09-02 19:00

Lemiux - Hilti to albo TE50 albo TE60. Ale nie polecam szkoda kasy na te przedrożone Kress`y. Jest jeszcze Milwaukee Kango 540S, Kango 545S i Metabo KHE56. No i jeszcze zadziwiająco dobry Sparky BP 540 CE. Dewalt`a wybitnie nie polecam.

andypola - Makita ma mniejsze wibracje w czasie kucia bo jest znacznie słabsza niż Bosch. Bosch ma energie pojedynczego uderzenia według procedury EPTA - 8,8 J, a częstotliwość udarów 3050 ud/min. Przemnożone daje 447 J/sek. makita ma energie pojedynczego uderzenia według procedury EPTA 6,2 J. (a nie 9,5 J jak podawała Makita) częstotliwość udarów w Makicie to 2750 ud/min. Przemnożone daje 284 J/sek.
Makita 284 J na sekundę, Bosch 447 J na sekundę. Bosch jest o wiele, wiele mocniejszy.
Teraz już wiesz dlaczego Makita mniej wibruje. Co do sprzęgła i kultury pracy to się zgadzam Makita jest o wiele wygodniejsza w pracy. I lepiej wyważona. Uchwyt też mniej się zacina. Ogólnie jak ktoś potrzebuje tylko wiercić duże otwory to Makita. Jak musi też dużo kuć i może mieć tylko jeden młot to zdecydowanie Bosch. Makita jest trochę słaba w kuciu. Miałem oba modele, Boscha mi ukradli i słaby udar Makity (jak na tę klasę) mnie wkurzał. Kupiłem Makite HM1101C. Taką tylko do kucia. Ta to jest dopiero super młot !!!

1 2