Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Kolega Michał troche sie zagalopował z tymi własciwosciami smaru grafitowego http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafit Prawda jest taka ze kazdy smar bedzie dobry, warunek jest jeden, trzeba mieć szmatke i przed założeniem przecinaka trzeba go dokładnie wyczyścić a pozniej nasmarować. Nie czyszczone końcówki bardzo dobrze zbierają resztki gruzu, piachu co nawet ze smarowaniem doprowadza do szybkiego zużycia uchwytu. Są dwie szkoły użytkowania. Nie smarujemy i przecinak, uchwyt bedzie zawsze suchy (bez srodków ściernych), albo dokładnie czyscimy i smarujemy. Podczas wykożystywania profesjonalnego młotów udarowych dobrze jest raz na 6 miesięcy oddac młot do serwisu w celu dokładnego wymycia uchwytu taka usługa będzie kosztowała około 30 zł a nie mamy poźniej stresu z niezamykającym się uchwytem.
Dzięki Panowie za wyjaśnienie tematu smaru do wiertła i jego uchwytu. Mój Bosch GBH 5-40 jest nowy i szkoda mi na początku zniszczyć go przez niewłaściwą obsługę. Na razie sprzęt sprawuje się bardzo dobrze i jestem z niego zadowolony. Pozdrawiam serdecznie.
Szkoda że ostatecznie wybrałeś Bosha,Makita też byłąby dobra. W takim razie życze przyjemnej pracy. Gdybyś miał jakieś pytania to pisz. Chętnie pomożemy.
Dzięki za pomoc. Obydwie maszyny prezentują podobny poziom wykonania. Miałem też okazje chwilkę pracować Makitą i jak dla mnie wydawała się zdecydowanie lepiej dopracowana ergonomicznie. Mniejsze są też wibracje generowane podczas kucia czy wykonywania przewiertów na Makicie, to pewnie zasługa systemu AVT. Bardziej precyzyjne sprzęgło też przekonuje do tej maszyny. Niestety kasę miałem tylko na jedno urządzenie. Znam dobrze sprzęt Boscha i może trochę bałem się Makity, jak widać niepotrzebnie. Teraz widzę, że wybór pomiędzy tymi maszynami nie jest taki prosty i łatwy. Pozdrawiam Wszystkich Kolegów i dziękuję za pomoc.
Może jakaś alternatywa dla tych 2 młotków ?? moze jakieś Hilti lub coś ??
Lemiux - Hilti to albo TE50 albo TE60. Ale nie polecam szkoda kasy na te przedrożone Kress`y. Jest jeszcze Milwaukee Kango 540S, Kango 545S i Metabo KHE56. No i jeszcze zadziwiająco dobry Sparky BP 540 CE. Dewalt`a wybitnie nie polecam. andypola - Makita ma mniejsze wibracje w czasie kucia bo jest znacznie słabsza niż Bosch. Bosch ma energie pojedynczego uderzenia według procedury EPTA - 8,8 J, a częstotliwość udarów 3050 ud/min. Przemnożone daje 447 J/sek. makita ma energie pojedynczego uderzenia według procedury EPTA 6,2 J. (a nie 9,5 J jak podawała Makita) częstotliwość udarów w Makicie to 2750 ud/min. Przemnożone daje 284 J/sek. Makita 284 J na sekundę, Bosch 447 J na sekundę. Bosch jest o wiele, wiele mocniejszy. Teraz już wiesz dlaczego Makita mniej wibruje. Co do sprzęgła i kultury pracy to się zgadzam Makita jest o wiele wygodniejsza w pracy. I lepiej wyważona. Uchwyt też mniej się zacina. Ogólnie jak ktoś potrzebuje tylko wiercić duże otwory to Makita. Jak musi też dużo kuć i może mieć tylko jeden młot to zdecydowanie Bosch. Makita jest trochę słaba w kuciu. Miałem oba modele, Boscha mi ukradli i słaby udar Makity (jak na tę klasę) mnie wkurzał. Kupiłem Makite HM1101C. Taką tylko do kucia. Ta to jest dopiero super młot !!!
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.