Bosch GBH 2-28 DFV czy Kress 800 PSE QuiXS SET

Do ostatniej strony »
G
mark 2011-11-06 21:30

Bosch GBH 2-28 DFV czy Kress 800 PSE QuiXS SET

Witam serdecznie wszystkich.
Jak w tytule, która z tych młotowiertarek Bosch GBH 2-28 DFV oraz Kress 800 PSE QuiXS SET będzie dobrym wyborem?

G
JK. 2011-11-07 01:54

Re: Bosch GBH 2-28 DFV czy Kress 800 PSE QuiXS SET

Każda;) mimo że nie lubię boscha, nie mam nic do ich młotów, są bardzo dobre. Mimo że lubię i cenię Kressa, ten młot w tej cenie powinien być trochę wygodniejszy. Powiem ewentualnie tak, ten młotek z kressa jest już sprawdzonym narzędziem, ten z boscha to konstrukcyjna nowość.

G
mark 2011-11-07 10:19

Napisał JK:
Każda;) mimo że nie lubię boscha, nie mam nic do ich młotów, są bardzo dobre. Mimo że lubię i cenię Kressa, ten młot w tej cenie powinien być trochę wygodniejszy. Powiem ewentualnie tak, ten młotek z kressa jest już sprawdzonym narzędziem, ten z boscha to konstrukcyjna nowość.

Dzięki za wypowiedź.
Faktem jest, że ten Bosch to jest nowa konstrukcja. Przeszukałem net i znalazłem tylko informację, że jest to wzmocniona wersja młotka GBH 2-26.

Porównując parametry, dane obydwu młotków:
- Bosch GBH 2-28 DFV, silnik poziomy, moc znamionowa 850 W, obroty bez obciążenia 0 - 900/min, ilość udarów 0 - 4000/min. energia udaru 3,2 J, waga 3,1 kg, obroty P/L, max średnica wiercenia w stali 13 mm, w betonie 28 mm, koronką 68 mm - cena od 911 zł

- Kress 800 PSE QuiXS SET, silnik pionowy, moc znamionowa 800 W, silnik pionowy, obroty bez obciążenia 0 - 1000/min, ilość udarów 0 - 4900/min., energia udaru3,2 J, waga 3,0 kg, obroty P/L, max średnica wiercenia w stali 13 mm, w betonie 28 mm, koronką 68 mm - cena od 950 zł

W sumie dużych różnic nie ma między nimi, poza sposobem umiejscowienia silnika, obrotach bez obciążenia, ilości udarów i wagą. Tutaj moim zdaniem z niewielką przewagą wygrywa Kress. Dodatkowo Kress jest sprawdzoną konstrukcją, chociaż mało wygodną w użyciu ( jak piszesz), nie sprawdzałem tego osobiście.
Natomiast na plus młotka Boscha GBH 2-28 jest ciut większa moc od Kressa
oraz bardzo rozbudowana pogwarancyjna sieć serwisowa a jest to istotna sprawa po skończeniu gwarancji. Nie wiem jak jest z dostępnością serwisów Kressa.
Spróbuję przyjrzeć się bliżej obydwu młotkom w sklepie, jak będą mieli oczywiście je w sprzedaży.

G
JK. 2011-11-07 16:55

Nie chodzi o niewygodną konstrukcję, tylko brak pewnych udogodnień w używaniu, w młocie o tej sile i cenie przydałyby się jakieś udogodnienia. Bosch wprowadził pierwszy do młotków tej klasy, system tłumienia wibracji na zasadzie ruchu przeciwstawnego, który był do tej pory używany w niektórych piłach szablastych czy młotach sds-max. To jest jakiś postęp. Kress i ten model mógłby posiadać choć rękojeść z tłumieniem wibracji(mocowanie na amortyzatorach sprężynowych) gdyż w obecej chwili używają już tego nawet niektóre tanie marketowe marki;] takie jak Graphite, Einhell...
Wybór jest twój, aha według obecnych norm pomiaru Kress 800PSE ma 2,8J energii udaru, niestety prawie wszystkie sklepy używają starych danych, które są atrakcyjniejsze dla klienta. Choć tak jak wspomniałem Kress jest sprawdzony i ewentualnie tańszy w serwisowaniu. Prostszy konstrukcyjnie.

G
mark 2011-11-08 09:50

Oglądałem w sklepie Boscha GBH 2-28, jest ona tej samej wielkości co GBH 2-26, zewnętrzne różnice to zastosowano w GBH 2-28 metalową obudowę przekładni (widoczna u góry młotka), system antywibracyjny oraz zwiększono moc o 50 Wat. Kressa niestety nie obejrzałem, bo nie ma go w sprzedaży w moim mieście.
Przy okazji obejrzałem młotki z pionowym silnikiem Boscha GBH 3-28 oraz Makitę HR 2811 i zadziwiająco są wygodne w użytkowaniu (można je utrzymać jedną ręką), w porównywałem z młotkami z silnikiem poziomym: Bosch GBH 2-26, 2-28 oraz Makitą HR 2470.

J.K. słusznie zwróciłeś uwagę na energię udaru młotowiertarek, podawaną w sklepach.
Makita HR 2811 w jednym sklepie miała 3,5 J, w drugim, 3,2 J a w necie podają energie udaru 2,9 J. Spora rozbieżność jak na jedną i tą samą wiertarkę.
Ciekawe wobec tego jaką faktycznie energię udaru mają:
- Bosch GBH 2-26 oraz GBH 2-28,
- Makita HR 2470 oraz HR 2811.
Wiesz coś na ten temat?

G
PanFleks 2011-11-08 13:48

@Mark, a czy mógłbyś napisać, do jakich prac zamierzasz używać tego sprzętu? Pracujesz nim zawodowo, czy hobbystycznie? Będziesz wykorzystywał intensywnie, czy sporadycznie?

G
JK. 2011-11-08 17:34

@Mark - Po koleji, odnośnie budowy, Kress posiada budowe silnika pionową, przez co przy podobnej wadze rzeczywiście łatwiej utrzymać narzędzie w jednej ręce. Jest on jednak ciut gabarytowo wiekszy niż taka Makita HR 2810 więc jest też ciut cięższy;) gorsze wyważenie. Jednak nadal lepiej wyważony niż bosch. Co do tej makity to jej siła udaru na pewno jest 2,9J, jest to jednak niestandardowa metoda pomiaru od makity. Ujednolicona metoda pomiaru tyczy się tylko producentów europejskich oraz amerykańskich i marek takich jak: Bosch, AEG, Kress, Metabo, Dewalt i Milwaukee. Jest ona oznaczana na stronach producenta jako procedura EPTA (European Power Tool Association). Według niej Kress 800PSE ma 2,8J a miał 3,2J w starej technice pomiaru, Bosch 2-28 jako że narzędzie nowe z tego roku, ma podaną już tylko wartość EPTA 3,2J - bo wszystkie młoty nowe muszą mieć pomiar tą metodą. CO do wspomnianej nowej metody to jej główną zmianą jest to że siła udaru w dużej mierze zależy od mocy silnika. Wspomniana makita HR 2810 o mocy 800w powinna według nowej metody mieć od 2,6-3,0J energii. Ale na obecną chwile nie znamy dokładnych danych od samej makity, więc to 2,9J jest realne. 3,5J zdecydowanie oszustwo w sklepie.
Model mniejszy makity Hr 2470 oficjalnie ma 2,7J (780W) nowe procedura również nie wprowadzona, więc po mocy silnika i podobnych młotach u konkurencji energia udaru powinna być w granicach 2,5-2,8J - ale to tylko moje przypuszczenia.;) Teraz dla podsumowania:

Bosch 2-28 ma według EPTA 3,2J
Bosch 2-26 ma według EPTA 2,7J (dawniej 3J)
Makita HR 2470 - 2,7J - metoda makity bez ujednolicenia z EPTA
Makita HR 2810(2811) - 2,9J - metoda makity bez ujednolicenia z EPTA
Kress 800PSE - 2,8J zgodnie z EPTA, (3,2J dawniej)
Dla przykładu podam kilka innych popularnych młotków na rynku i ich siłę.
Kress 700PSE - 2,3J z EPTA (dawniej 2,4J)
Hitachi DH24PC3 - 3,2J brak zgodności z EPTA(japońska marka)
Dewalt D25113 - 2,6J z EPTA (dawniej 3,4J!)
Dewalt D25123(nowsza wersja 25113) - 2,8J z EPTA
AEG KH24E - 2,3J z EPTA (dawniej 2,7J)
AEG KH 26E - 2,5J z EPTA (dawniej 2,9J)
AEG KH 28XE - 2,8J z EPTA (dawniej 3,1J)
Milwaukee PH 26 - 2,4J z EPTA (dawniej 2,9J)
Milwaukee PH 28 X - 3,4J z EPTA(dawniej 3,3J)
Milwaukee PH 30 X - 3,6J z EPTA(dawniej 3,5J)

teraz wracając do budowy młotka 2-28 z Boscha, to jest tam mały trik;) o czym musisz wiedzieć, ta cała metalowa obudowa przekładni nnie jest do końca cała, a dokładnie jest to TYLKO metalowa górna pokrywa, która dużo nie daje, bo po pierwsze nie styka się ona cała z przekładnią, tylko przy mocowaniu śrub. Prawdziwa metalowa przekładnia w całości funkcjonuje tylko w kilku już młotkach SDS plus, a jest to
Kress 550 HMSL - udar 1,7J z EPTA (brak podkuwania)
Milwaukee PLH 20 - udar 2J z EPTA (brak podkuwania)
AEG BH 26 LXE - udar 2,7J z EPTA
Milwaukee PLH 26LE - udar 2,8J z EPTA
Makita HR 2810/2811 - udar 2,9J(bez EPTA)
Oraz większość młotków z Metabo, oraz stare modele(niebieskie) z AEG z dwubiegowymi przekładniami(które bardzo ciężko już znaleźć w sprzedaży)

- Reszta młotów posiada częściową obudowę przekładni i korpusu silnika, to standard.

G
mark 2011-11-08 21:49

JK dziękuję bardzo za informacje.
Młotek potrzebny mi jest do użytku własnego. Używany będzie raczej sporadycznie ale planuję w najbliższym czasie (wiosną) remont tarasu i balkonów, polegający na skuciu płytek i zaprawy. Po za tym to drobne remonty, trochę kucia i wiercenia, jak to w domu. Początkowo myślałem o Makicie HR 2470 T, potem zacząłem rozważać kupno młotka troszkę mocniejszego ok. 800-850 W Bosch GBH 2-28 DVF, Kress 800 PSE QuiXS SET, Milwaukee PH 28X
oraz z przedziału 1000W np.: Metabo UHE 28 plus UHE 2650 Multi, KHE 2851, Milwaukee PH30 X. Tylko nie wiem już, czy nie przesadzam z tą mocą młotka i energią udaru która jest również istotnym czynnikiem i branym pod uwagę przed kupnem. Oczywiście bardzo istotną sprawą będzie serwis pogwarancyjny, jego dostępność i koszty serwisowania. W moim mieście tak właściwie to wybór mam między Makitą, Boschem, (Metabo chyba też) bo tylko tych producentów są punkty serwisowe. Widziałem w sprzedaży również Dewalta ale nie wiem jak z serwisem.

G
JK. 2011-11-09 17:22

Zacznę od innej strony, miałem podobny dylemat prawie półtora roku temu, długo nie mogłem się zdecydować aż w końcu uzbierałem sobie na PH30X z Milwaukee, był w promocji za 1160zł. Do tej pory zrobiłem nim jeden mały remont w mieszkaniu, a tak poza tym jest sporadycznie używany.

Jeśli więc stać cię na kupno profesjonalnego młotka, to kazdy wybór w zasadzie w domu się sprawdzi. Choć przy dużej planowanej ilości podkuwania lepiej jednak aby młotek być dość silny 800w wzwyż. Podobno przy podkuwaniu wytrzymalsze są konstrukcje z silnikiem pionowym, ale ile w tym prawdy ciężko powiedzieć.
Jakim budżetem dysponujesz? Młoty Milwaukee czy nowe Metabo są dość drogie. Milwaukee PH 26 jest jedynie poniżej 1000zł, PH 28 i PH 30 grubo powyżej , a z Metabo jest jeden mocny KHE 2851(bez wymiennej głowicy) poniżej 1000zł. Z metabo uważaj na zbyt niskie ceny, bo jest kilku dystrybutorów w polsce, którzy zakupili narzędzia bezposrednio od Metabo Niemcy, omijając nasz polski Oddział, przez co są one tańsze o 15% srednio, ale są problemy z naprawami gwarancyjnymi, serwis w polsce nie chce ich przyjmować. W cenie podobnej o dużej mocny masz jeszcze Młot KH 28XE(1010W) z AEG na allegro jeden ze sprzedawców ma go za 999zł, z wymienną głowicą, oraz fajną opcją, zmniejszenia siły udaru do delikatniejszych murów. Ja przy Milwaukee PH 30 mam to samo i do tej pory używałem właśnie tylko zmniejszonego udaru, wystarczył ;).
W dobrej cenie masz jeszcze wspomnianego przeze mnie Dewalta D25123 - 800w i 2,8J góra 800zł.
Co do Kress masz jeszcze ciekawy dwubiegowy model 1050 PXC - 1050W - za niecały 1000zł na Allegro

Tak pod sumując gwarancje:
Bosch - 2lata paragon, 1 rok fakutra - obie można przedłużyć do 3lat(rejestracja internetowa)
AEG - identycznie jak Bosch, warunki te same.
Kress - 2 lata gwarancji na paragon i fakturę(wyjątek) z opcją przedłużenia do 3 lat(rejestracja internetowa)
Metabo - to samo jak przy AEG i Boschu,
Makita - rok na fakturę i 2 lata na paragon.
Dewalt - podobnie jak makita
Hitachi - tylko rok gwarancji na fakturę, paragon teotetycznie 2 lata.

Jak z serwisami, musiałbyś znaleźć stronę internetową, twojego najbliższego serwisu gdzie naprawiają narzędzia lub zadzwonić tam i zapytać jakie marki serwisują. Kress ma tutaj http://www.langelukaszuk.pl/Kress-punkty-serwisowe wykaz punktów serwisowych pogwarancyjnych, Makita ma spis w ten w karcie gwarancyjnej. Bosch chyba na stronie swojej też gdzieś miał taki wykaz. Dewalt coś ma ale ich strona źle coś działa, Metabo i AEG/Miwaukee takiego spisu nie mają na stronie www, ale tych punktów serwisowych pogwarancyjnych mają sporo, najczęściej te same. U mnie w regionie jest kilka i niemal w każdym naprawiają każdą znana markę, mam jedynie róznice że B&D i Dewalt mają nieco inną sieć, Bosch, Makita, Metabo, AEG i Milwaukee często są wspólne. Podobnie Kress i Hitachi.

G
mark 2011-11-10 00:11

JK masz masz bardzo dużą wiedzę w temacie elektronarzędzi. Wielki szacunek z mojej strony za chęć podzielenia się wiedzą i wielkie dzięki.
Wracając do tematu młotek AEG KH 28 Super XE już brałem pod uwagę. Cena dość atrakcyjna, tylko zraził mnie ten dodatkowy uchwyt na kluczyk.
Odnośnie,Milwaukee PH 30 POWER X, niezły młotek moim zdaniem tylko ta cena. Mogłoby to trochę mniej kosztować.
Jakie są istotne różnice między AEG KH 28 Super X a Milwaukee 30 POWER X. Oczywiście dane podstawowe z opisów znam.
Pozdrawiam.

G
JK. 2011-11-10 15:48

Każde narzędzia mógłby być tańsze i niektóre znacznie, ale niestety tak nie jest.
Do do różnic między PH30X z milwaukee a KH28XE z AEG to jakby to powiedzieć, to rózne młotki konstrukcyjnie. Obie marki w przeszłości miałay dużo wspólnych narzędzi, obie marki do dziś są w jednej kompanii, jednak odkąd AEG zmieniło kolor narzedzi na Pomarańczowe(2 lata temu) to AEG ma więcej wspólnego z amerykańską marką Ridgid, ten sam kolor i te same narzędzia. Można powiedzieć że Ridgid na rynku amerykańskim to AEG, bo Ridgid produkuje swoje narzędzia ale do hydrauliki. Elektronarzędzia są wspólne z AEG. W chwili obecnej tylko młoty udarowe, część wiertarek udarowych oraz szlifierki kątowe są z AEG nie są z Ridgida. CO do Młotów udarowych, to część z nich nadal jest wspólna z Milwaukee.
Np: PLH 30 z milwaukee i PN 3500 z aeg
BH 22E z aeg i PFH 24 z milwaukee
lub też Kango 545 milwaukee oraz KH 5E z AEG
różnice są tam w zasadzie żadne, ciut więcej mocy mają młotki z milwaukee , ale konstrukcyjnie są identyczne w zasadzie.

Tyczy się to również młotków PH26 z milwaukee oraz KH24 i KH26 z AEG też można powiedzieć że są prawie identyczne. Jednak Młotek KH28XE z AEG poszedł że tak powiem inną drogą niż Ph28 i PH30 z milwaukee. AEG jedynie wzmocniło siłę silnika ulepszło konstrukcje z KH 26. Milwaukee zaprojektowało on nowa młoty Ph28 i PH 30 to już inne konstrukcje

G
mark 2011-11-10 22:24

Wiem już, że Milwaukee PH 28, 30 to nowa konstrukcja ale nowa nie oznacza dobra. Co tam jest lepszego w porównaniu z AEG KH28XE?
Możesz to rozwinąć?
Pozdrawiam.

G
JK. 2011-11-10 23:11

Mogę ci powiedziec jedynie co wiem jako użytkownik, nie byłem konstruktorem maszyny;)
Obie maszyny mają dużą moc powyżej 1000W - to wiesz;)
Obie maszyny są na szczęście produkcji Germany, ten sam zakład w Winnenden, mówiąc o szczęściu mam na mysli to że AEG i Milwaukee robią też niektóre narzędzia w chinach, jak każdy producent niemal. Co moim zdaniem wiąże się to z minimalnym spadkiem kontroli jakości.
Obie maszyny mają opcję zmniejszenia udaru do wiercenia w delikatniejszych materiałach - nie powiem opcja ciekawa i do wykorzystania.
Obie maszyny są w podobnym "wieku" - także ich staż jest podobny.

A teraz ciut różnic:
Energia udaru w Milwaukee jest sporo wyższa, czym jest to spowodowane, bo są przecież porównywalnych mocy...Mają na to wpływ dwa czynniki, typ przekładni oraz wielkość i ciężar pobijaka (pobijak to taka część ruchoma która uderza w inną część Iglicę, ktra to przenosi siłę uderzenia na końcówkę wiertła sds). Tak więc skuteczniejszy mechanizm napędowy i udarowy jest w stanie uzyskać lepsze parametry udaru, przy podobnej mocy wejściowej silnika.
Milwaukee PH 30X ma również zabezpiecznie termiczne przez przegrzaniem. Oraz jako jedyny młot tej klasy na rynku ma podwójne łożysko kulkowe co ma wpływ na stabilniejszą prace przekładni. Może mało ważne ale, przekładnia napędu w PH30 jest mocniejsza, więc występują tam większe siły, więc to podwójne łożysko ma sens. Ale jest też cięższy i dość spory np: w stosunku do takiej makity HR 2470

Podsumowując, czy to czyni go lepszym od np: AEG KH28XE w teorii tak, jednak ma to uzasadnienie w cenie niestety. A jak w praktyce? Takiej odpowiedzi mógłbym ci częściowej udzielić za jakieś 5-8 lat, częściowej....
Bierzesz sprzęt do prac w domu, więc niemal każdy w wymienionych tutaj narzędzi i marek. Zastanów się dobrze czy musisz wydać ponad 1000zł na młot? Może niezupełnie? Aha i jeszcze jedna sprawa, bądź świadom że im droższą maszynę kupujesz, to w razie awarii po gwarancji, jej serwisowanie jest też droższe.
Moim zdaniem najlepszą propozycją cena/jakość/parametry stanowią ten maszyny:
- Bosch GBH 2-28 DFV
- Kress 800 PSE Q
- Metabo KHE 2651
- AEG KH 28 XE
Wszystkie maszyny da się kupić do 1000zł, są mocne, 3 lata gwarancji, poziom jakośći bardzo zbliżony... Każda z nich ma jedną cechę użykową ktora ją wyróżnia. Bosch - system tłumienia wibracji, Kress pionową konstrukcję- lepsze wyważenie, Metabo pełen aluminiowy korpus przekładni, AEG - opcję zmniejszenia siły udaru do prac poza betonem.

G
mark 2011-11-12 11:31

JK, wielkie dzięki za dotychczasowe informacje.

Czy kolejność w jakiej podałeś młotki w ostatnim poście, jest przypadkowa?
Wymieniłeś tam również młotek Metabo KHE 2651, to jest pewnie błąd bo chyba Ci chodziło o KHE 2851, który ma jednak wymienną głowicę i dość atrakcyjną cenę. Można go kupić nawet za 855 zł + koszt przesyłki, tutaj np.:
http://www.skapiec.pl/site/red/1089/1637497/15765503?rc=1
Tylko, że wspominałeś o problemach z uznawaniem gwarancji na część wiertarek Metabo, kupionych prze sklepy bezpośrednio od Metabo Niemcy.
Co sądzisz o tej ofercie?
Pozdrawiam.

1 2