Bosch GBH 2-26 DFR

Do ostatniej strony »
G
Cornholio 2011-03-08 00:21

Bosch GBH 2-26 DFR

Witam. Zamierzam zakupić młotowiertarkę jak w tytule. Mam taki mały dylemat, z jednej strony nie chciałbym przepłacać i kupować w autoryzowanym sklepie za kwotę 1160zł a z 2giej nie chciałbym się nadziać na podróbkę z allegro.
Zamierzam Go kupić stąd http://www.marketprofi.pl/product/show/id/5478,
Mam pytanie:
NA różnych stronach są podawane różne wartości udaru max 2,7 a innych 0-3J, na zdjęciach boschhammer jest raz na biało a raz na czerwono.
Czy jest to jakaś znaczna różnica między tymi produktami? (inne fabryki, modele rocznikowo)? Z góry dziękuję za odpowiedzi

G
pablo 2011-03-08 12:04

Re: Bosch GBH 2-26 DFR

Z tego co wiem to GBH 2-26 DFR ma 2,7 J. Potocznie mówi się, że jest on w klasie do 3J i pewnie stąd to przekłamanie. Podejrzewam, że różne kolory napisu wynikają z jakichś różnych serii ale nie jestem pewien... A wogóle jak chcesz kupić tanio i pewnie to bym polecał ten link:
http://allegro.pl/mlotowiertarka-bosch-gbh-2-26-dfr-wysylka-0-zl-i1476675638.html

G
JK. 2011-03-08 13:09

To nie jest tak, nie ma klas energii udaru, klasy młotków dotyczą wagi. Od wprowadzenia do produkcji 2-26 zawsze miał 3J, jednak od kilku miesięcy bosch zmienił to na 2,7J prawdopodobnie chodzi o zmianę techniki pomiaru udaru.

G
Cornholio 2011-03-08 15:31

Ale chyba sklep internetowy nie może sprzedawać podróbek nie?! W podanym przeze mnie linku młotek ten kosztuje 755 przesyłka 0zł z pobraniem. Słyszałem kiedyś, że zakupione sprzęty w sklepie internetowym na odlęgłość mogę oddać chyba do 10 dni... Jak to jest z tym w praktyce?

G
JK. 2011-03-08 16:04

Jesli sklep jest autoryzowanym dielerem to nie ma obaw;) nawet taniej jeszcze moża czas trafić. Co do zwrotu to tak, zawsze kupuja w sklepie wysyłkowym masz prawo do zwrotu(tylko wysyłkowym) ale na swój koszt, czyli bedziesz musiał zapłacic za przesyłkę, poza tym jeśli otworzysz zrywając np plomby(naklejki) to sklep już ma prawo tego nie przyjąć, niestety.

G
Gość 2011-03-08 16:10

Mówisz o plombach na maszynie, czy opakowaniu sprzętu?

G
JK. 2011-03-08 17:24

Niestety na opakowaniu, prawo do zwrotu przysługuje ale w jakiej formie to wystąpi decyduje sklep, bo tego ustawa klientom nie daje już... Wielu producentów stosuje jeszcze naklejki na walizkach czy kartonach ich przerwanie może być przyczyną odrzucenia zwrotu, nawet wtedy gdy tylko zajrzelismy do srodka... Dlatego w razie zakupu przez internet, jak ktoś by się rozmyslic chciał, należy skontaktowac się ze sprzedawcą i ustalić w jakiej formie dokładnie... W razie kontroli sprzetu przed wysyłką niech sprzedawca zapewni, że zerwane naklejki nie bedą przyczyną odrzucenia zwrotu.

G
Gość 2011-03-08 21:57

Niestety na opakowaniu, prawo do zwrotu przysługuje ale w jakiej formie to wystąpi decyduje sklep

JK - nie wiem z czego - w Twoim mniemaniu - wynika tak duża władza sklepów, ale nie masz racji. Prawa konsumenta reguluje w tym przypadku "USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny", a konkretnie Art. 7 pkt. 3: "W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu."

Kluczowe znaczenie ma zapis o _niezmienionym stanie_. Zapytaj o to prawnika - powie Ci to samo co ja.

Wielu producentów stosuje jeszcze naklejki na walizkach czy kartonach ich przerwanie może być przyczyną odrzucenia zwrotu, nawet wtedy gdy tylko zajrzelismy do srodka...

Wybacz, stary, ale to dla mnie kompletny kosmos... Czyli co - jak otworzę walizkę, to nie mogę oddać towaru? Bzdura totalna.

Jeśli zajrzysz na stronę Federacji Konsumentów, dowiesz się, że jeśli przedsiębiorca nie poinformował klienta o prawie do zwrotu towaru przed jego zakupem, to konsument ma 30 dni na zwrot towaru.

G
JK. 2011-03-08 23:09

Oj widzisz wchodzi mój drogi na niebiezpiczne tory. Po drugie musisz miec prawne uzasadnie zwrotu o którym piszesz, cytujesz tylko wyrywek z ustawy a trzeba znać całość a nie jest drobny fragment. "w granicach zarządu" - co przez to rozumie ustawa? A to że jeśli produkt ma naruszone opakowanie(zerwane) to ww art. ustawy nie obowiązuje. Produkt ma być nienaruszony bo musi być przeznaczony do ponowanej sprzedaży.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Więc ustawa nie precyzuje tego, mówi ona tylko o stanie "niezmienionym" - a taki za nieważny sklep może uznać zerwanie naklejek. Też odsyłam do rzecznika praw konsumenckich. Jak kupujesz ubrnaia to zerwanie metki powoduje, że zwrotu sklep ma prawo nie przyjąć.

G
Gość 2011-03-08 23:36

Nie będę wzniecał kolejnej burzy, więc przemilczę.
Mam tylko pytanie - jacy producenci "metkują" opakowania?

G
Fred postrach kotów 2011-03-09 00:30

Ostatnio, gdy kupiłem młotowiertarke Milwaukee zatrzaski uchwytów zamykających walizkę były zaklejone firmowymi naklejkami, aby otworzyć musiałem je zerwać.

……………………………………………………………………………………….
Anty fan wiercenia i kucia a jeśli już trzeba, to z wielką niechęcią:)

G
JK. 2011-03-09 01:01

To milcz twoja sprawa, ja tylko potwierdzam, prawie każde narzedzie z zielonego Boscha jest zaklejone orginalnie, MIlwaukee też potwierdzam PH30X też miał naklejki, ale zostały rezwane już w sklepie(akurat ten sklep przyjmuje zwroty po zerwaniu naklejek), bo zgodziłem się na sprawdzenie narzedzia przed wysyłką. Kiedyś na niektórych varioboxach AEG też byly plomby, podobnie na niektórych niebieskich boschach. Podobne plomby widziałem już na Dewalt i Kressie.
Choc większość producentów stara się odejść od tego typu praktyk.

G
Gość 2011-03-09 17:46

Panowie - to, o czym piszecie wydaje mi się co najmniej dziwne.
Prawo ma chronić konsumenta, tym bardziej, że w trakcie zakupu na odległość istnieją ograniczenia wynikające z innych przepisów (np. obowiązek sprzedawcy zaprezentowania przedmiotu, etc.). Jeśli zatem kupuję przez internet wiertarkę i nigdy wcześniej jej nie widziałem, to ustawa daje mi prawo odstąpienia od umowy zakupu, pod warunkiem, że przedmiot jest w stanie niezmienionym (nie wierciłem sprzętem) lub zmiana była konieczna w ramach zwykłego zarządu (musiałem otworzyć walizkę, bo chciałem sprawdzić wagę, ergonomię, etc.).
Idąc Waszym tokiem rozumowania, sklep mógłby odmówić przyjęcia sprzętu po rozpakowaniu kartonu z walizką, odwinięciu folli, czy rozpakowania koperty, czy tak?
Znajomość prawa w Polsce jest słabiutka, stąd dowolność w jego interpretacji...

G
tomi 2011-03-09 17:59

Nie wiem jakie jest prawo ale ja kiedys kupowałem tu na narzedziach gbh 2-26 dre. Przyjechała i okazało się po otwarciu ze nie ma wymiennego uchwytu (czego nie doczytałem w opisie) Zadzwoniłem i powiedziałem jak się sprawy mają i mi wymienili po dopłacie na gbh 2-26 dfr. I nikt mnie nie pytał czy jakieś plomby zrywałem. Tylko pytali czy narzędzie było nieużywane.

G
JK. 2011-03-09 21:57

Gość - ależ prawo chroni konsumenta, ale nie może narażać na straty sklepy wysyłkowe. Ja po prostu mówiłem o skrajnych przypadkach, że nie należy robić potem szumu jeśli sklep odmówi nam przyjęcia, bo oni tez mają do tego prawo. Mam kliku znajomych którzy kupowali w ten sposób, ubrania, buty i inne rzeczy i wiem że mieli problemy ze zwrotami, własnie za brak metki lub jej zniszczenie i rzecznik praw konsumenta nie pomógł. Wiekszość sklepów z narzędziami nie robi problemów i godzi sie na zwroty nawet z rozciętymi taśmami i metkami, jesli nadal kod kreskowy jest nienaruszony i czytelny.
Jedynie przestrzegam przed kupowaniem, czegoś a potem zrwacaniem, bo gdzieś, ktoś powiedział że mam prawo do zwrotu... Wiele osób przychodzi do tradycyjnych sklepów z pretensjami że mają prawo do zwrotu, a często sprzet jest uzyty, w naruszonym opakowaniu...Więc jesli ktoś nie jest pewny zakupu, to radze udac się wpierw na oględziny narzędzia do sklepu tradycyjnego, sprawdzic czy rzeczywiście sklep internetowy ma taniej.. A jak kupimy to gdyby naszły nas wątpiwości Nie otwierajmy w ogóle paczki. A najlepiej kupować nie mysląc wcale o zwrocie;P wtedy jest najmniej problemów.

1 2