Zwykły udar czy coś mocniejszego

G
Rsa 2014-12-29 23:50

Zwykły udar czy coś mocniejszego

Bede przerabiać starą kotłownię w mieszkaniu na piwnicę/spiżarnię, a właściwa kotłownia pójdzie głębiej w ziemię. Stara posadzka jest zaizolowana i wylana cementem, taki może z 10 cm, pod spodem nie wiem co znajdziemy. Do skucia jest mnij wiecej 2x2.5 m posadzki no i wiadomo troche innych robót i wiercenia. Starczy mi do tego zwykła wiertarka z udarem czy lepiej zainwestować w jakieś sdsy plusy ? I co po taniości brać?

G
kkk 2014-12-30 08:24

Re: Zwykły udar czy coś mocniejszego

Jeżeli ten beton jest normalnej (przyzwoitej) jakości, to taką posadzkę młotowiertarką z sdsem będziesz kuł do wiosny i jedna Ci chyba nie wystarczy.

G
Ludo 2014-12-30 08:49

Ja bym bral cos mocnego, moze nawet mlot i na pewno nie taniosci

G
kkk 2014-12-30 08:49

Postaw na posadzce szklankę z wodą, opukaj posadzkę trzonkiem od łopaty i obserwuj drżenie lustra wody. Może beton słabo trzyma się podłoża, może było za dużo wody podczas wylewania. Można spróbować wtedy walić kilofem lub młotem - jak popęka i odejdzie od podłoża to próbować resztę skruszyć młotowiertarką. Jeżeli lustro nie drgnie, to na takie narzędzia szkoda zdrowia i narzędzi

G
Rsa 2014-12-31 00:53

Ok szlanka drżała, dość konkretnie nawet. Popróbowałem młotem, nawet trochę popękało ale na myśl że rękami miałbym to wszystko stłuc to mi się remontu odechciewa więc chyba sds? Tylko ile wat i jaki?

G
kkk 2014-12-31 08:53

Nie widzę tej roboty, ale bez kilofa samym sdsem tego nie zrobisz. Duża tafla betonu nie będzie chciała pękać. A jeżeli nawet nie trzyma się podłoża, to bedzie szło po jednym centymetrze. Młotowiertarka padnie razem z Tobą. Bez kilofa na takie roboty to minimum 7 prawdziwych juli i młot udarowy sdsmax. Ale ostateczna decyzja zapada na miejscu. Po zadanym pytaniu widzę że to będzie dla Ciebie wielki eksperyment. Lepiej wynajmij kogoś i odpowiednim sprzętem zrobi to bardzo szybko

G
drozd 2014-12-31 13:13

skuwanie posadzki?kilof do reki i zdrowka zycze albo mlot wyburzeniowy.chyba nie chcesz nikomu wmowic ze bedziesz to atakowal wiertarka

1