Zakup sekatora spalinowego "STIGA" - czy warto?

G
Tad 2011-08-01 17:33

Zakup sekatora spalinowego "STIGA" - czy warto?

Mam problem z wyborem zakupu sekatora spalinowego . Posiadam kosę "Stigi" od siedmiu lat i jestem z niej bardzo zadowolony . Natomiast wyczytałem na forach ,że sekator Stiga SHJ 550 jest kiepskiej ,chińskiej jakości mimo ,że jest to marka szwedzka. Zaś zakup droższych sekatorów za 1300 i powyżej nie planuję , ponieważ ma ona służyć tylko do niewielkich prac na działce.
Jeśli ktoś ma produkty Stigi , proszę o wypowiedź co do ich jakości.

G
anty-spam 2011-08-03 14:23

Re: Zakup sekatora spalinowego "STIGA" - czy warto?

Stiga to dziwna firma, firmują swoją nazwą dużo rzeczy o bardzo różnej jakości. Zapytaj o ten konkretny przedmiot na forum e-kosiarki, tam siedzą serwisanci sprzętu ogrodniczego.

G
w dom 2011-08-05 16:17

jeśli do niewielkich prac to da radę. Też miałem podobny dylemat rok temu ale wybrałem jednak używaną husqvarnę w tej cenie.

G
Tad 2011-08-08 22:40

No i podjąłem decyzję ...
Kupiłem idący na rynek angielski , nowy sekator "Qualcast" . Ale problem z jego odpaleniem. Można ciągnąć i ciągnąć na różnym położeniu ssania i to bez znaczenia czy ciepły czy zimny , silnik nie chce zapalić . Ale jak w końcu zapali ,to chodzi bardzo dobrze. Kompresje ma dobrą .Zapala też za pierwszym razem tuż po zatrzymaniu silnika , ale gdy postoi pół godziny , to już koniec z zapalaniem . Można ciągnąć bez końca , aż do znudzenia. Nie raz zacznie zapalać ,ale zaraz gaśnie ,zapala i gaśnie . Na nic kombinacje z gazem i z ssaniem . Gaśnie i tyle .
Zaznaczam ,że sekator jest nowy .Dwa , trzy razy po wielu trudach uruchomiony. Podejrzewam ,że przyczyna jest w zasilaniu paliwem , a właściwie w samym gaźniku , ponieważ iskra na świecy jest wyraźna . Wszystko jest szczelne , sprawdzone .
Myślę ,że na pewno coś chińczyki ,jak zwykle zresztą , niedopracowli przy gaźniku.
Mam pytanie ; czy ktoś wie jak zaradzic temu ? Co ewentualnie można by zmienic lub poprawić po chinczykach w tym prostym gażniku , aby ten silnik normalnie zapalał ??? Czy w ogóle jest na to sposób. A może jest możliwość wymiany gaźnika na lepszej jakości ?

G
Tad 2012-06-24 23:17

Dla zainteresowanych.
Okazało się tak jak myślałem, Chińczyki sknocili gaźnik . Kupiłem taki sam nowy na Allegro za 50 zł. , zamontowałem i teraz sekator chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń, jak zegarek. Zapala bezproblemowo !

G
Tad 2012-08-16 17:30

Re: Re: Zakup sekatora spalinowego "STIGA" - czy warto?

Stiga to dziwna firma, firmują swoją nazwą dużo rzeczy o bardzo różnej jakości. Zapytaj o ten konkretny przedmiot na forum e-kosiarki, tam siedzą serwisanci sprzętu ogrodniczego.

"STIGA" to dobra firma !!! Sam się przekonałem .Produkty tej firmy są solidnie i porządnie wykonane. Użytkuję spalinowy sprzęt "STIGI" od długich lat bezawaryjnie(!) i bardzo chwalę tę firmę.
Zaś o Stidze najwięcej wiedzą Ci ,co nigdy tych urządzeń w ręku nie trzymali.

1